Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Rīgas cirkā izrāde - ekspedīcija "Carry on"

Neparastais piedzīvojums cirkā – ekspedīcija «Carry on»

Līdz šim nebijušus iespaidus šajās brīvdienās varēja iegūt izrādē-ekspedīcijā Rīgas cirkā "Carry on". Ceļojumā no pagraba līdz bēniņiem bija iespēja ar kustību performances starpniecību uzzināt stāstus, kas veido Rīgas cirku no pirmsākumiem līdz mūsdienām. 

Performances projekts "Carry on" sevi dēvē par vietas izpēti caur kustību, objektiem un tekstu. Apvienību "Fieldworks" un "Tuvumi" sadarbībā izveidota izrāde – ekspedīcija Rīgas cirkā. Iesaistītie mākslinieki atzīst – tā ir telpas pieredzes izrāde.

Horeogrāfs Krišjānis Sants stāsta: "Izrāde savā ziņā ir, negribētu teikt, par cirku, bet par cirka telpu, ņemot vērā tā pagātni un iespējamās nākotnes, fiksējot to mirkli, kas ir šobrīd starp šiem diviem stāvokļiem."

Gandrīz stundu ilgajā pastaigā pa cirka ēku ekspedīcijas dalībnieki nonāk gan ēkas pagrabos, gan uzkāpj bēniņos, izstaigā kabinetus un apmeklē mākslinieku ģērbtuves. Ceļā sastopami gan mīmi, gan klauni, gan dejotāji. Performances idejas autori līdzīgas izrādes dažādās pasaules pilsētās veido jau 8 gadus.

"Pirmais, ko darām, ierodoties jaunā vietā un telpā, izlūkojam to apkārtni un struktūru. Kā tā varētu darboties atšķirīgās vietās un telpās. Pēc tam mēs izzinām ēkas vēsturi, izstaigājam visus iespējamos ceļus un telpas, lai izveidotu stāstus. Tie reizēm mēdz būt par ēkas vēsturi. Meklējam reizēm alternatīvas versijas par to," ekspedīcijas izveides pirmsākumus skaidro performances mākslinieks no Norvēģijas Heine Advāls.

"Ienākot telpā, mēs ieklausāmies tajā. Ieklausāmies arī sava ķermeņa sajūtās. Un tad veidojam horeogrāfiju no tā brīža izjūtām," viņu papildina māksliniece no Japānas Jukiko Šinozaki.

Krišjānis Sants atklāj, ka izrāde tiek atkārtota astoņas reizes dienā, trīs, četras dienas no vietas: "Reti ir kāds projekts, kur tik bieži vari izdejot, atkārtot, izpildīt. Viss, kas notiek izrādes aizmugurē, ko neredz apmeklētāji, ir ļoti koordinēti un interesanti. Mums visiem ir pulksteņi, un mēs skatāmies. Precīzs laika grafiks. Mēs zinām vienmēr, kur ir pirmā publika, otrā publika."

Neparastā ekspedīcija noslēdzas Rīgas cirka tukšā arēnā. Skatītājiem dota simboliska iespēja pašiem sajust maģisko cirka brīnumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti