Okupācijas muzejs: Ja nepagarinās termiņu Stūra mājas bīstamību likvidēšanai, ekspozīcija 1. martā būs jāslēdz

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Līdz 1. martam piesaistīt finansējumu Būvniecības valsts kontroles biroja konstatēto nepilnību novēršanai Stūra mājā "nav reāli iespējams pat pie vislabākajiem ministru un valdības nodomiem", preses konferencē skaidroja Latvijas Okupācijas muzeja direktore Solvita Vība. Viņa uzsvēra, ka gadījumā, ja termiņš bīstamību labošanai netiks pagarināts, ekspozīcija 1. martā būs jāslēdz.

11. janvārī Okupācijas muzejs saņēmis vēstuli no VNĪ pārstāvjiem, kurā pausts, ja netiek rasts risinājums un finansējums konstatēto bīstamību un pārkāpumu novēršanai, Okupācijas muzejam darbība Stūra mājā ir jāpārtrauc 1. martā. Muzejam līdz 27. janvārim jādod savs redzējums, kā risināt radušos situāciju.

Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) saņēmuši brīdinājumu no Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) par nepieciešamību novērst bīstamību Tetera namā jeb Stūra mājā līdz 2023. gada 28. februārim. Ja tā netiks novērsta, VNĪ tiks piemērota soda nauda, kas juridiskai personai var sasniegt pat 10 000 eiro par katru fakta konstatācijas reizi. Lai bīstamību novērstu, VNĪ nepieciešami 300 000 eiro. Ja nozare nepieņems lēmumu par nama nākotni līdz janvāra beigām, VNĪ var nākties lūgt Okupācijas muzeju atbrīvot ekspozīcijas telpas līdz bīstamības novēršanai.

Draud ekspozīcijas slēgšana Stūra mājā
00:00 / 01:48
Lejuplādēt

Okupācijas muzeja direktore Solvita Vība preses konferencē informēja, ka aicinās Būvniecības valsts kontroles biroja pārstāvjus uz tikšanos klātienē Tetera namā, lai skaidrotu, vai iespējams muzeja vajadzībām izmantot, piemēram, daļu no šobrīd apdzīvotajām telpām, vai tās jāpamet pavisam. Viņa uzsvēra, ka muzejs jau gadu nelieto telpas, ko BVKB atzina par bīstamām, un izmantotas tiek tikai tās ēkas platības, kurās netiek apdraudēta apmeklētāju drošība.

Komentējot iespējamību piesaistīt finansējumu līdz 1. martam, Vība uzsvēra: "Skaidrs, ka tas nav reāli iespējams pat pie vislabākajiem ministru un valdības nodomiem. Ir skaidrs, ja BVKB nepagarinās termiņu šo jautājumu risināšanai, 1. martā muzejs šeit būs jāslēdz."

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Domājot par ilgtermiņa iespējām Stūra mājas izmantošanai, Vība atgādināja, ka Okupācijas muzejs vēlētos šajā namā redzēt atmiņas institūciju jeb Demokrātijas namu, transformējot "šīs ēkas stāstu no traģiskajiem notikumiem, pierādot, ka šī ēka var kalpot mūsu sabiedrībai, demokrātijai, mūsu vēstures tālākai izzināšanai, popularizēšanai".

LTV raidījumā "Rīta Panorāma" kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība) informēja, ka ministrijā jau ir notikušas sarunas ar VNĪ, un pauda pārliecību, ka risinājums tiks atrasts.

KONTEKSTS:

Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) uzdevis Valsts nekustamajiem īpašumiem (VNĪ) novērst Tetera namā jeb Stūra mājā konstatētos pārkāpumus – likvidēt patvaļīgo būvniecību pagalmā, kā arī atjaunot iekšpagalma pārsegumus līdz šī gada 28. februārim, taču VNĪ līdzekļu darbu veikšanai nav. 11. janvārī Okupācijas muzejs saņēmis vēstuli no VNĪ pārstāvjiem, kurā pausts, ja netiek rasts risinājums un finansējums konstatēto bīstamību un pārkāpumu novēršanai, Okupācijas muzejam darbība Stūra mājā ir jāpārtrauc 1. martā. Muzejam līdz 27. janvārim jādod savs redzējums, kā risināt radušos situāciju. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti