Kultūras ziņas

Matīsa Kažas pirmais iestudējums teātrī "Maigā vara"

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Apdraudēta Okupācijas muzeja darbība Stūra mājā

Vai Stūra māja kļūs par vēl vienu aizslēgtu namu Rīgas centrā?

Jau vairākus gadus Okupācijas muzeja ekspozīcija bijušajā VDK ēkā jeb Stūra mājā ir viens no populārākajiem ārzemju tūristu objektiem. Taču muzejs aizņem tikai nelielu ēkas daļu. Pārējā ir tukša, un šobrīd tajā jāveic neatliekami darbi. Ja tie netiks izdarīti, Okupācijas muzeja darbību tajā nāksies pārtraukt.

ĪSUMĀ:

  • Stūra mājas pirmajā stāvā atrodas Okupācijas muzeja ekspozīcija; pārējā ēka ir neapdzīvota.
  • Nama neapdzīvotajā daļā nepieciešams ierīkot ugunsdrošības sistēmu, kas varētu izmaksāt 847 tūkstošus eiro.
  • Ja tas netiks izdarīts, nebūs iespējama visas ēkas ekspluatācija un muzeja ekspozīciju nāksies slēgt nākamā gada 7. maijā.
  • VNĪ: Stūra mājas liktenis atkarīgs no Kultūras ministrijas redzējuma.
  • KM sola meklēt nepieciešamo finansējumu.
  • Visas ēkas sakārtošanai varētu būt vajadzīgs ap 14 miljoniem eiro.

Stūra mājas ekspozīcijai draud slēgšana 7. maijā

Tetera nams jeb Valsts drošības komitejas (VDK) ēka "Stūra māja" jau vairāku gadu garumā gaida, kad tiks apdzīvots. Šobrīd tā vairāk asociējas ar Okupācijas muzeja ekspozīciju pirmajā stāvā, taču tā aizņem tikai astoņus procentus no 8500 kvadrātmetru plašās ēkas. Pārējā platība ik gadu no valsts prasa papildu finansējumu, un šobrīd "Valsts nekustamo īpašumu" apsaimniekotā nama neapdzīvotajā daļā nepieciešams ierīkot automātisko ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas sistēmu.

"Šobrīd tās telpas, ko mēs ekspluatējam kā muzejs, ir drošas, bet ir jābūt ugunsdrošības sistēmai ne tikai muzeja nomātajā apjomā, bet visā ēkā. Es to neizlemju, tāds ir nosacījums, ar to mēs strīdēties nevaram," skaidro Latvijas Okupācijas muzeja direktore Solvita Vība.

Ugunsdrošības sistēmas ierīkošana varētu izmaksāt 847 tūkstošus eiro. Ja tas netiks izdarīts, nebūs iespējama visas ēkas ekspluatācija. Līdz ar to arī muzeja ekspozīcijai nāksies pārtraukt darbību nākamā gada 7. maijā.

"Par Stūra māju lūdzam ne pirmo gadu. Nākamā gada 7. maijs ir datums, kas ir nolikts, manuprāt, kā pēdējais. Ja finansējums netiek atrasts, tad ekspozīcija tiek slēgta," norāda Solvita Vība.

Nesekmīgi mēģinājumi atrast ēkai jaunus iemītniekus

Izņemot telpas, kuras ēkā kā biedrība nomā Okupācijas muzejs, kopš 2008. gada pārējā tās daļa ir neapdzīvota. Nesekmīgi izrādījās mēģinājumi šeit iemitināt valsts un pašvaldības iestādes, arī nomas tiesību izsoles uz 30 gadiem beidzās bez rezultāta. Turklāt pēc pārraugošās iestādes Kultūras ministrijas rosinājuma pirms trijiem gadiem izsoles pārtrauca. 

"Manuprāt, tas vairāk vai mazāk tomēr ir politisks lēmums," spriež arhitekts Uldis Lukševics.

"Es pieņemu, ka neviens nopietns investors īsti nesaprot atbildības robežas – kurā brīdī investoram vajadzēs atbildēt par Valsts drošības komitejas [ēkas] piemiņas glabāšanu un kurā brīdī viņš varēs darīt savas lietas."

Ēka joprojām ir valsts pārraudzībā, ik gadu prasot desmitiem tūkstošus eiro tās uzturēšanai. Tas attiecas arī uz šķietami nelielu, bet tādu ēkas ekspluatācijas nepieciešamu nosacījumu kā ugunsdrošība.

VNĪ: Ēkas liktenis Kultūras ministrijas rokās

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" norāda: "Tas, kā attīstīsies turpmākā situācija Tetera namā (Stūra mājā), ir atkarīgs no Kultūras ministrijas redzējuma par ēkas tālāko izmantošanu, virzītajiem lēmumiem un izvēlētajam risinājumam par nepieciešamo finanšu līdzekļu atrašanu. VNĪ kā valsts kapitālsabiedrībai ir saistoši valdības lēmumi, tādēļ VNĪ tālākie soļi būs atkarīgi no lēmumiem, ko par Tetera namu pieņems valdība un citas atbildīgās institūcijas."

Atbildīgās institūcijas sola meklēt nepieciešamo finansējumu. Kultūras ministre Agnese Logina ("Progresīvie") skaidro: "Mēs esam sarunu procesā ar valdības kolēģiem. Šeit ir divi soļi, kas jāveic. Viens ir neatliekamie darbi, otrs ir stāsts par to, kas notiek ar ēku kopumā. [..] Mēs saglabāsim šo muzeju, par to nav runa."

Iespējams, viss finansējums netiks piešķirts uzreiz, tomēr ēkas drošībai to nāksies rast jebkurā gadījumā – uzsver Okupācijas muzeja direktore: "Mēs to nevaram atlikt, [nevaram] namu vienkārši aizklapēt ciet un teikt, ka esam atrisinājuši jautājumu – 850 tūkstošus esam ieekonomējuši. Mēs esam šīs mājas saimnieki,

ja līdz 7. maijam nebūs risinājuma, tad būs vēl viens aizslēgts, aizklāts nams Rīgas centrā? Tik nozīmīgs? Es tam nepiekrītu."

Pēc šī brīža aplēsēm kopējā summa, kas vajadzīga visas ēkas sakārtošanai, varētu būt ap 14 miljoniem eiro. Tomēr, iepazīstot Stūra mājas jauno laiku vēsturi, šī summa var mainīties. To noteikti ietekmēs arī lēmumi, kas tiks pieņemti līdz nākamā gada 7. maijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti