Ludzas 845. dzimšanas dienā iedzīvotāji pilsētai dāvinās pašu radītu musturdeķi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šogad Ludza svinēs savu 845. gadadienu. Sveicot savu pilsētu gan ludzānieši, gan visas Latvijas iedzīvotāji tiek aicināti piedalīties musturdeķa tapšanā. Pašlaik akcija tikai sākusies, taču pirmie ar mīlestību un laba vēlējumiem noadītie kvadrātiņi, no kā vēlāk arī taps musturdeķis, jau ir atsūtīti.

Ludzas 845. dzimšanas dienā iedzīvotāji pilsētai dāvinās pašu radītu musturdeķi
00:00 / 04:06
Lejuplādēt

"Es adu. Darbs rit uz priekšu. Ļoti daudz kvadrātiņu vajadzēs, jo tas būs patiesi liels musturdeķis," ludzāniete Maija jau ir noadījusi savus septiņus kvadrātiņus un pieļauj, ka šādu adījumu būs nepieciešams daudz, tāpēc adīšot vēl. "Ieadu vislabākos novēlējumus savai pilsētai, viņa ir visvecākā pilsēta Latvijā, un tas mums ir svarīgi. Mēs ļoti mīlam savu pilsētu."

"Ja skatās tīri uz radnieciskām saitēm, tad Ludzā man dzīvo vīra māsīca, bet Ludza kā pilsēta ir ļoti mīļa mums visiem," saka Diāna Kušnere, kas pati dzīvo Rīgā. "Informāciju par musturdeķa tapšanu es ieraudzīju "Facebook" un tanī pašā mirklī sapratu, ka es arī gribu būt daļiņa no šī deķa. Adīju ar mīļumu. Domāju par tik ļoti skaisto, bet vēl varbūt daudziem neiepazīto Ludzu. Iedomājos sevi sēžam ezera krastā ar slapju zāli, slapjām smiltīm, skatoties, kā mostas saulīte no mēļajiem līdz spilgtajiem toņiem. Novēlēju Ludzai būt tikpat stiprai, kāda tā ir bijusi visus šos laikus, un kļūt aizvien skaistākai."

Biedrībā "Musturprieks", kas arī uzņēmās musturdeķa tapšanas koordinēšanu, apvienojušas aktīvākās novada rokdarbnieces. Apspriežoties adītājas nolēma, ka šīs rokām darinātās dāvanas devīze būs "Sagaidi saullēktu Ludzā!", bet musturdeķa tapšanā varēs iesaistīties gan Ludzas novada iedzīvotāji, gan jebkurš cilvēks, kurš gatavs noadīt vai notamborēt 15 x 15 cm lielu kvadrātu. Kā atklāj biedrības "Musturprieks" vadītāja Aija Jonikāne, no šiem kvadrātiņiem arī tiks salikts musturdeķis.

"Gabaliņu skaits būs atkarīgs no tā, cik liela būs cilvēku atsaucība. To, ko sadarināsim, to liksim kopā. Līdz 1. jūnijam šie gabaliņi ir jāatnes uz Ludzas bibliotēku, un tad nāksim kopā un skatīsimies, kas mums ir sanācis," skaidro Aija Jonikāne un uzsver, ka Ludzā, Ludzas novadā dzīvo dažādu tautību cilvēki un katram ir savas mīļākās krāsas, katram ir savs saullēkta Ludzā redzējums: "Mēs pārāk neiespringstam par krāsām. Lai ir tādas krāsas, kādās cilvēks pats saskata saullēktu, Ludzu. Varbūt viņš attēlos ne dabu, bet kaut ko citu, kas viņam saistās ar Ludzu. Es domāju, ka derēs visi gabaliņi. Nav no tā jābaidās, un tas man šķiet, ļauj brīvāk izpausties. Ja mēs noteiksim konkrētas krāsas, tad kāds varbūt darinātu, bet izrādītos, ka viņam nav tādas krāsas dzijas. Tas varētu sarežģīt visu procesu. Saliksies visas tās krāsiņas, un katram kvadrātiņam vieta atradīsies."

Kā atklāj Ludzas pilsētas galvenās bibliotēkas vadītāja Inta Kušnere, pašlaik musturdeķim paredzētos adītos vai tamborētos kvadrātiņus pie sevis krāj Ludzas pilsētas bibliotēka, te var uzzināt arī vairāk informācijas par šīs akcijas norisi.

"Man šī ideja par musturdeķi ļoti patīk tāpēc, ka cilvēki ar prieku, ar sirds siltumu tos kvadrātiņus ada un ieliek tajā labas domas, labus novēlējumus pilsētai. Tā būs ļoti smuka dāvana pilsētas jubilejai," teic Kušnere.

Iedzīvotāju rokām darinātu dāvanu, musturdeķi, Ludzai 845. dzimšanas dienā plānots izrādīt pilsētas svētkos, kas Ludzā parasti tiek svinēti augustā. Pēc tam tas tiks izmantots dažādu novadā notiekošo pasākumu noformēšanā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti