Dienas ziņas

Drons atrasts

Dienas ziņas

Latgalē kopj Maija dziedājumu tradīciju

Kuldīgā virtuālas Muzeju nakts ekskursijas

Kuldīgā – virtuālas Muzeju nakts ekskursijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kuldīgā jau bija ierasts, ka Muzeju naktī durvis vēra vai visa pilsēta. Tā kā pasākums šogad notikt nevarēja, iedzīvotājiem tika piedāvāts ekskursijās doties virtuāli. Cilvēki varēja dodoties vēstures līkločos pa Pilsētas dārzu, kā arī iepazīt Kuldīgas rātsnama simtgadīgā arhīva un fasādes pulksteņa stāstus. 

Lai arī Muzeju nakts ciemiņi šai reizē ir aiz ekrāniem, Kuldīgas novada muzeja krājuma glabātāja Ingrīda Pole ņem savu lukturīti un dodas virtuālā ekskursijā pa Pilsētas dārzu. Un stāstāmā šai dārzā ir daudz – gan par Ventas rumbas izcelšanos, tai līdzās esošo Rumbas kiosku un seno velvju tiltu, arī tagadējās muzeja ēkas jeb Bangerta villas stāsts atšķirsies no daudzviet lasītā, bet 13. gadsimtā būvētās ordeņu pils vēsturē ir daudz nezināmā vēl šodien. Lai arī tagad te iekārtots dārzs, bijusi interese, ko joprojām no senā slēpj zeme.

 

"Ar radio viļņiem skenēja šo teritorju, kas deva skaidrāku bildi. Izrādās, ka zemē iekšā ir lieli akmens krāvumi un ir arī tukšumi, un viens tāds vedot uz galvenās pils dzirnavām. Tas ir no kādas krustejas palicis fragments, kas tagad izveidots par vīna pagrabu, un nedaudz gadus atpakaļ nebija aiztaisīts ciet, bērni bija tālu līduši," rāda un stāsta Kuldīgas novada muzeja krājuma glabātāja Ingrīda Pole.

Arī tie, kas būtu vēlējušies iekļūt Kuldīgas rātsnamā, kas uzbūvēts ap 1868. gadu un kurā joprojām darbojas dome, iecienītākās ekskursijas var iepazīt virtuāli. Piemēram, kopā ar pulksteņmeistaru Arnoldu Piziku uzzināt par rātsnama unikālo divpusējo fasādes pulksteni, tā piedzīvojumiem padomju gados un restaurāciju pirms desmit gadiem. Lai to iepazītu, jāizstaigā trīs domes stāvi, bet zvans atrodas uz jumta.

Savukārt dzimtsarakstu nodaļa ikreiz ļāva ielūkoties savā simtgadīgajā arhīvā, kas atrodas domes pagrabstāvā. Un šobrīd senākie ieraksti ir no 1907. gada, jo vecāki jānodod valsts arhīvā.

Arī Kuldīgas novada muzejs, ievērojot visus drošības noteikumus, savas durvis ir vēris apmeklētājiem.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti