Baznīcu naktī būs atvērti 40 Rīgas dievnami

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Nedaudz vairāk kā pēc nedēļas - 6. jūnijā - Rīgā pirmo reizi risināsies kultūras pasākums „Baznīcu nakts”. Tajā piedalīsies vairāk nekā 40 Rīgas dažādu konfesiju baznīcas, kas būs atvērtas no sešiem vakarā līdz pat pusnaktij. Tajās notiks koncerti, ekskursijas, literāri pasākumi, radošās darbnīcas, lūgšanas un vēl citas norises.

Baznīcu nakts mērķis ir popularizēt baznīcu kultūras un garīgās vērtības, kā arī kliedēt dažādus iesīkstējušus stereotipus. Pasākums tiks atklāts Rīgas Vecajā Svētās Ģertrūdes baznīcā.

 „Šeit mēs redzam, ka šīs te trepes - mēs tās draudzē saucam par eņģeļu kāpnēm, kuras, kā jūs redzat, tik brīnišķīgi iekļaujas baznīcas interjerā, - patiesībā ir tapušas pēdējo mēnešu laikā, ” tikko svaigi izbūvētās kāpnes, ko rāda mācītājs Krists Kalniņš, bijis senlolots draudzes sapnis. Tās ļoti ērti savieno baznīcas centrālo telpu ar pagrabu, kur notiek draudzes dzīve. Pirms tam ilgus gadus, lai nokļūtu pagrabā, cilvēkiem bijis jāiet pa baznīcas ārpusi.

Pagrabs gluži negaidīti atklāj ļoti rosīgu un modernu pasauli. Ja baznīcas galvenā telpa agrā darbdienas rītā vēl ir klusa un tukša, tad pagrabā - draudzes telpās - jau notiek seminārs un draudzes virtuvē rosās saimnieces.

„Mums bija liels projekts, kurā mēs arī izbūvējām šo virtuvi, ko mēs dažkārt smejoties saucam par Ģertrūdes virtuves laboratoriju, jo šī ir arī vieta, kur gatavojam ēdienu ne tikai priekš dažādiem kursiem, bet arī mums ir vienreiz nedēļā zupas virtuve, mēs pabarojam 250 cilvēkus,” stāsta Krists Kalniņš.

Pagrabā atrodas arī telpas jauniešu aktivitātēm, bibliotēka un vēl daudzi citi kaktiņi, kā tos raksturo mācītājs, kur notiek dažādi kursi, Svētdienas skola un vēl citas norises. Pagrabs būs viena no vietām, ko Rīgas Vecā Svētās Ģertrūdes baznīca atvērs arī Baznīcu naktī:

„Kad mēs sakām - atnāciet uz Ģertrūdes pagrabu, tad vienmēr tas priekšstats ir tāds, ka baznīcas pagrabā noteikti ir kaut kādi kauli vai kas briesmīgs, un cilvēki ir pārsteigti, kad ierauga, kas šeit tiešām notiek, tāpēc tā ir viena no telpām, ko mēs gribam atvērt Baznīcu naktī”. 

Baznīcu naktī Ģertrūdes pagrabā interesentiem būs iespēja uzspēlēt arī galda tenisu ar mācītāju Rinaldu Grantu, kurš ir kaislīgs šīs spēles cienītājs. Baznīcu nakts viena no idejām arī ir kliedēt dažādus mītus par norisēm baznīcās, daži no kuriem Kristu Kalniņu joprojām spējot pat ļoti pārsteigt:

„Pavisam nesen ienāca kāda sieviete, klauvēja pie mūsu sakristejas durvīm. Es atvēru, un viņa teica, ka vēlas satikt mācītāju. Es teicu, ka es esmu mācītājs, un tad viņas sejā parādījās milzīgs pārsteigums, un viņa teica: „Kā? Man likās, ka mācītājs būs viss tādā melnā ģērbies…”. Un tad es teicu: „Jūs esat par kādu gadsimtu nokavējusi…”.

Baznīcu naktī vairāk nekā 40 Rīgas baznīcās notiks dažādas norises - ekskursijas, koncerti, muzikāli literāri lasījumi, lūgšanas, radošās darbnīcas, notiks arī pastaiga pa Rīgas Lielajiem kapiem gida pavadībā. Pasākuma idejas autors Jurģis Klotiņš īpaši aicina uz dievnamiem, kas līdz šim ir mazāk iepazīti.

„Vēlos uzsvērt Daugavgrīvas Balto baznīcu, kas atrodas Vecmīlgrāvī, nevis Daugavgrīvā, tātad - doties Augusta Dombrovska pēdās. Ļoti interesanta baznīca atrodas Čiekurkalnā, kur ir darbojies, es teiktu, Rīgas Antonio Gaudi, īstajā vārdā Oļģerts Miķelsons. Tas ir bijis vīrs, kuram patika radoši veidot mākslinieciskus interjera objektus, un viņš ir ļoti interesanti izgreznojis Rīgas Misiones baznīcu, kas atrodas Čiekurkalna garajā līnijā. Tāpat arī Krusta baznīca, kas ir arhitektoniski unikāla nacionālā romantisma stilā celta, ko projektējis Vilhelms Bokslafs un kas atrodas pa ceļam uz Juglu. Tāpat arī Pļavniekos viena no jaunākajām Rīgas baznīcām - Vissvētākās Trīsvienības katoļu baznīca. Un vēl - Maskavas priekšpilsētā atrodas Svētā Georga Apgaismotāja armēņu baznīca. Arī tā būs atvērta Baznīcu naktī un piedāvās satikties ar Rīgas armēņu kopienas cilvēkiem,” dažus interesantus objektu uzskaita Jurģis Klotiņš. 

Baznīcu nakts organizatori būs izstrādājuši arī speciālus maršrutus, lai cilvēkiem labāk palīdzētu orientēties Baznīcu nakts piedāvājumā.

Pirmā Baznīcu nakts Rīgā notiks 6. jūnijā, visos pasākumos ieeja būs bez maksas.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti