Arhitektu savienība neatbalsta Pasaules tirdzniecības centra nojaukšanu akustiskās koncertzāles būvniecībai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijas Arhitektu savienība izplatījusi lēmumu, kurā pēc dažādām diskusijām un debatēm pausts organizācijas viedoklis par Nacionālās koncertzāles izbūves ieceres īstenošanu.

Lēmumā vēstīts: “Latvijas Arhitektu savienības (LAS) Padomes locekļi, apspriežot Ministru Kabineta rīkojumu Nr. 341 no 18.06.2020. par Nacionālās koncertzāles būvniecību Elizabetes ielā 2 Rīgā un apkopojot LAS organizētajās tikšanās, diskusijās un debatēs paustos viedokļus, konsekventi iestājas par mūsdienīgu, labas pārvaldības principiem atbilstošu pieeju Nacionālās koncertzāles izbūves ieceres īstenošanā. LAS Padome konstatē, ka līdzšinējais Nacionālās koncertzāles projekta virzības process neatbilst šiem principiem, kas bremzējoši ietekmē mērķa sasniegšanu – uzbūvēt sabiedriski nozīmīgu Nacionālo koncertzāli. Šāda lēmumu pieņemšanas prakse rada lieku spriedzi sabiedrībā un pretnostāda attiecīgas nozares vienu pret otru.”

Lēmumā uzsvērts, ka Latvijas Arhitektu savienība apzinās Nacionālās koncertzāles projekta nepieciešamību un nozīmīgumu, taču Ministru Kabineta rīkojuma Nr. 341 no 18.06.2020. punktu 3.3. "nosacījums par Pasaules tirdzniecības centra (turpmāk PTC) ēkas demontāžu" uzskata par neatbalstāmu.

Savienība aicina izslēgt šo prasību no minētajiem MK noteikumiem kā pārsteidzīgu un ne pietiekami pamatotu.

Lēmumā norādīts, ka Pasaules Tirdzniecības centra ēka būtu iekļaujama potenciālajā koncertzāles novietņu sarakstā, taču padziļināti izvērtējama atbilstoši Nacionālās koncertzāles projekta darba grupas izstrādātiem arhitektūras un pilsētvides kvalitātes kritērijiem līdz ar citām alternatīvām novietnēm. Tāpat lēmumā paredzēts atbalstīt Nacionālās arhitektūras padomes koncertzāles darba grupas izveidi, deleģējot darbam tajā Latvijas Arhitektu savienības pārstāvjus, ar nolūku sakārtot projekta virzīšanas procesu, padarot to  profesionāli argumentētu, iekļaujošu, caurskatāmu, atklātu un sabiedrībai saprotamu.

Turpmākajā Nacionālās koncertzāles projekta virzībā lemts respektēt pēctecības un tiesiskās paļāvības principus par Nacionālās koncertzāles būvniecību AB dambī; sociālekonomiskos un politiskos apstākļus, vienlaikus ievērtējot potenciālo koncertzāles pienesumu valsts ekonomikā; telpu programmas reālos apmērus, domājot arī par uzturēšanas un apsaimniekošanas jautājumiem, kā arī veikt Pasaules Tirdzniecības ēkas potenciālā lietojuma un izmantošanas izpēti.

Tāpat paziņojumā vēstīts: “Sekmīga Nacionālās koncertzāles projekta virzība nav iespējama bez Rīgas pilsētas pašvaldības līdzdalības, tādēļ nepieciešams iesaistīt Rīgas pilsētas pašvaldību lēmumu pieņemšanā pēc iespējas agrīnā projekta stadijā, analogi citās valstīs pieņemtajai praksei.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti