Kultūras ziņas

Attālinātās Teātra dienas svinības

Kultūras ziņas

Inese Galante sūta sveicienus tautiešiem

Aicina rakstīt pandēmijas dienasgrāmatu

Aicina ikvienu «Pandēmijas dienasgrāmatā» pierakstīt, kā norit šis laiks

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Literatūras un filozofijas interneta žurnāls “Punctum” un Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūts sākuši projektu “Pandēmijas dienasgrāmata”. Kamēr “Punctum” uzrunā un publicē dažādu kultūras ļaužu pārdomas par pandēmiju, Literatūras, folkloras un mākslas institūts apkopo jebkura cilvēka rakstīto.

Dienasgrāmatas fragments

Uz veikalu es neeju. Pirms dažām dienām, kad pēdējo reizi biju piemājas "Rimi", mani mulsināja visas drošības procedūras un lēnīgie, apātiskie cilvēki. Tas pārāk skaudri atgādina, ka pasaule neskrien savā ierastajā ritmā. To sajūtu, tikai izejot ārā un konfrontācijā ar sabiedrību.”

Projekta mērķis ir noskaidrot un dokumentēt to, kā sabiedrība jūtas laikā, kad ir daudz nezināmā un cilvēki ir spiesti izolēties un daudz laika pavadīt savos mājokļos.

“Mēs aicinām visu sabiedrību, jebkuru, kurš vēlas, uzrakstīt kaut vai katru dienu par to, kā viņam norit šis laiks.

Jebkādā formā, svarīgi, ka ir datums. Lai varam klasificēt kā dienasgrāmatu. Var pievienot vizuālo materiālu, fotogrāfiju, zīmējumu, un tā mums top šī kolekcija,” skaidro Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētniece Sanita Reinsone.

Dienasgrāmatas fragments

"Šajās dienās vispār gribas likt lietā gan militāro, gan feodālo leksiku. To dara arī valdības. Valstis paceļ tiltus un izsludina karu, mēs paši ielienam ierakumos, bruņojamies cīņai un tā tālāk."

Šobrīd “Pandēmijas dienasgrāmatā” savus ierakstus publicējuši vairāk nekā 50 cilvēki. Interesanti, ka vairākums autoru ir sievietes, tādēļ projekta autori aicina iesaistīties arī vīriešus un dienasgrāmatu šoreiz neuztvert kā ļoti personīgu vēstījumu, jo šajā gadījumā tas tiks publicēts tiešsaistē.

Sanita Reinsone atzīmē, ka dienasgrāmatas jāuztver “kā veids no sava skatupunkta pavēstīt par to, kas notiek šobrīd. Kādas pārmaiņas piedzīvojam, kas mainās, kādas ir cerības, gaidas, bažas, bailes.”

Dienasgrāmatas fragments

"Līdz ar bērniem mājā uzrodas ēdiens.Telpas kļūst šaurākas. Trokšņu vairāk. Lietas atkal sāk pārvietoties. Un vairāk kustas arī mājdzīvnieki. Trusis izlec no būra pats. Kad bērnu nebija, man nācās to slinko vecpuisi celt ārā. Internets kļuvis manāmi lēnāks."

“Tas ir materiālu kopums, ko mēs nodosim nākamajām paaudzēm, lai viņi varētu saprast.

Visus šos materiālus, kuri mums ienāk, mēs tūliņ pat apstrādājam un veidojam stāstu karti. Proti, mēs kartējam visas vietas, kas ir pieminētas stāstos.”

Pievienoties jau esošajiem “Pandēmijas dienasgrāmatas” autoriem ar savu stāstu, fotogrāfijām vai zīmējumiem var jebkurš, sūtot materiālus uz [email protected] vai "Facebook" - Autobiogrāfiju krājums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti