1:1

(Zīmju valodā). Aktuālā intervija 1:1

1:1

(Zīmju valodā). 1:1. Gundars Rēders: Nauris Puntulis

1:1. Kultūras ministrs Nauris Puntulis

Puntulis: Lai pieņemtu Laikmetīgās mākslas muzeja projekta dāvinājumu, jāpārliecinās, ka darījums ir kristāldzidrs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Nākamgad beigsies Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja projektam izsniegtā būvatļauja, taču Kultūras ministrija lēmumu, vai valstij projektu pieņemt dāvinājumā, pieņems tikai pēc neatkarīgu ekspertu slēdziena. Kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība) LTV raidījumā "Viens pret vienu" skaidroja: "Kā mēs zinām, termiņu pagarināšana ir iespējama, un tas nemaz nav tik ļoti sarežģīti, lai mēs šodien atļautos riskēt ar kaut ko nepārbaudītu."

"Šis dāvinājums ir sabiedrības ar ierobežotu atbildību kapitāldaļas – tik sarežģīts ir šis dāvinājums, un mums patiešām būtu jāpārbauda, vai šī dāvinājuma kontekstā viss ir absolūti tīrs. Kamēr juristi man nebūs devuši savu slēdzienu, ka – jā, šis ir absolūti tīri un droši, es nelikšu savu parakstu uz šāda dāvinājuma saņemšanas," skaidroja kultūras ministrs.

Viņš uzsvēra: "Darba grupa ir lēmusi piesaistīt neatkarīgu ekspertu, lai patiešām visi būtu pārliecināti, ka šis ir absolūti kristāldzidrs darījums."

Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fonds 11. aprīlī izplatīja paziņojumu, ka šogad Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja projektam ir pienācis kritiskais termiņš un lēmums par tā īstenošanu jāpieņem steidzami, jo nākamgad beidzas tam izsniegtā būvatļauja. Fondā skaidroja, ka līdz tam laikam jābūt izvēlētam būvniekam, jāuzsāk būvniecības process, lai līdz 2027. gadam, kad beigsies līgums ar arhitektu Deividu Adžeju, pagūtu muzeju nodot ekspluatācijā.

Komentējot fonda paziņojumu, kultūras ministrs Nauris Puntulis uzsvēra: "Ja uztraukums ir par to, ka ir pēdējais brīdis, lai sāktu šo projektu realizēt – jā, [uztraukumam] ir zināms pamats, taču tā nav neatrisināma problēma. Kā mēs zinām, termiņu pagarināšana ir iespējama, un tas nemaz nav tik ļoti sarežģīti, lai mēs šodien atļautos riskēt ar kaut ko nepārbaudītu."

KONTEKSTS:

Laikmetīgās mākslas muzejs sabiedrības vajadzību sarakstā ir jau trīs gadu desmitus. Tas bija viens no "Jaunajiem trim brāļiem", ko divtūkstošo gadu sākumā apņēmās uzbūvēt valdība. Toreiz ekonomiskās krīzes rezultātā izdzīvoja tikai viens brālis – Nacionālā bibliotēka. 2014. gadā par privātiem līdzekļiem Laikmetīgās mākslas muzeju kā dāvanu Latvijas sabiedrībai valsts simtgadē apņēmās uzcelt Borisa un Ināras Teterevu fonds un "ABLV Bank" labdarības fonds.

2016. gada 16. jūnijā Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja metu konkursa žūrija paziņoja, ka ēkas projektēšanu uzticēs britu arhitektam seram Deividam Adžejam (arhitektu birojs "Adjaye Associates") un Latvijas arhitektu birojam "AB3D".

Muzeju bija plānots atvērt 2021. gada 18. novembrī, noslēdzot Latvijas valsts simtgades svinības. Tomēr bankas likvidācija, mecenāta Borisa Tetereva aiziešana mūžībā mainīja fonda ieceri, kurā jau bija ieguldīti 4 miljoni eiro. Tika nolemts projektu, kurš ir gatavs būvniecībai, dāvināt valstij.

Šis piedāvājums Kultūras ministrijai tika izteikts 2020. gada jūnijā. Lēmuma pieņemt vai noraidīt šo dāvinājumu joprojām nav.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti