Kultūras rondo

Ceturto reizi Rīgā notiek starptautiskais grafikas festivāls "Printmaking In"

Kultūras rondo

Valmieras teātris: viesizrādes Rīgā un trīs jauniestdējumi jaunajā sezonā jau septembrī

Latvijas Televīzijā tapis dokumentālais stāsts “Aktrise un laiks. Vija Artmane”

Vijas Artmanes ģimenes kino arhīvs – 32 stundas 8 mm filmējuma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas Televīzijas dokumentālās filmas "Aktrise un laiks. Vija Artmane" veidotājas noskatījušās 32 stundas kino materiāla, kas filmēts uz 8 mm kino lentes un līdz šim glabājās pie aktrises dēla Kaspara Dimitera. "Tas bija iespaidīgi," atzīst filmas veidotājas.

Ģimenes 8 mm kino arhīvu filmas autorēm – Dairai Āboliņai un Agitai Cānei-Ķīlei – uzticēja aktrises dēls Kaspars Dimiters.

"32 stundas 8 milimetru filmējums. Tas bija iespaidīgi, kad viņi atnesa trīs milzīgas metāla kastes, kur iekšā 8 mm filmiņas. Trīs dienas mēs pacietīgi pārfilmējām, nezinot, kas tur iekšā, mums bija jāsaprot, kas tur ir," Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" stāsta filmas režisore Agita Cāne-Ķīle un scenāriste Daira Āboliņa.

Kas ir šajās filmiņās, nav zinājusi arī ģimene.

"Artūrs Dimiters uzturēja šo arhīvu un pats arī montēja. Nevienā brīdī nevari zināt, kad parādīsies zelta kadrs ar Vijas Artmanes skaisto tuvplānu vai ravēšanu dārzā," turpina Cāne-Ķīle.

Mēmi kadri, bet ļoti daiļrunīgi, vērtē filmas autores.

"Kamera mīl Viju Artmani un viņa arī ļoti mīl kameru. To viņa arī saka. Viņai un kamerai ir absolūta saderība, to uzsver arī režisors Rolands Kalniņš, kas ir viens no stāstniekiem filmā," norāda Daira Āboliņa.

Vijai Artmanei - 90!

17.08. no. plkst. 20 "Splendid Palace" – Vijas Artmanes Lielā nakts.

21.08. plkst. 19 "Splendid Palace" – LTV dokumentālās filmas "Aktrise un laiks. Vija Artmane" pirmizrāde. No plkst. 21.20 – īpaša programma LTV1.

24.08. plkst 21.25 LTV1 – dokumentālās filmas "Aktrise un laiks. Vija Artmane" televīzijas pirmizrāde.

Tāpat, veidojot filmu, intervēti gan aktieri, gan teātra eksperti un Artmanes ģimene.

"Mums ir 14 lielas intervijas, kā arī intervijas ar bērniem un mazbērniem. Vairāk nekā 20 intervijas ar cilvēkiem, es sarēķināju, ka vismaz 35 stundas tikai sarunas. Tā ir informatīvā platforma. Arī emocionālā, protams," atzīst Daira Āboliņa, stāstot, ka pati 2004. gadā tikusies ar aktrisi. Kadri no šīs tikšanās arī iekļauti dokumentālajā filmā "Aktrise un laiks. Vija Artmane".

Filmas veidotājas sastapušās ar spēcīgām emocijām, lai gan kopš aktrises aiziešas mūžībā pagājuši jau 11 gadi.

"Kad sāku veidot struktūru, kā varētu veidoties filma, tad izrādījās, ar ko es nebiju rēķinājusies, ka 11 gadus pēc Vijas Artmanes nāves ir vairākas cilvēku grupas, kas tur tādu aizvainojumu pret Viju Artmani, ka gandrīz nav spējīgi izrunāt viņas vārdu. Kad viņi runā par viņu pozitīvi, viņi raud, tieši tāpat tas ir, kad viņi runā kaut ko sliktu, arī ārkārtīgi intensīvi reaģē uz to. Gandrīz kliedz," atklāj Daira Āboliņa, stāstot, ka teātra vidē Artmanes enerģētiskais kodols jeb Artmanes fantoms aizvien pastāv ļoti spilgti.

Jau vēstīts, ka 17. augustā Rīgas svētku ietvaros kinoteātrī "Splendid Palace" notiks “Vijas Artmanes Lielā nakts”, bet 21. augustā – dienā, kad leģendārajai un skatītāju tik mīlētajai aktrisei Vijai Artmanei apritētu 90 gadu, godinot aktrises piemiņu un ievērojamo ieguldījumu Latvijas teātra un kino dzīvē, kinoteātra "Splendid Palace" Lielajā zālē būs iespējams noskatīties režisores Agitas Cānes-Ķīles un scenārija autores Dairas Āboliņas kopdarbu “Aktrise un laiks. Vija Artmane”.

Tieši aktrises dzimšanas dienā īpaša programma būs arī LTV1 vakara programmā – plkst. 21.20 Rolanda Kalniņa filmas “Saruna ar karalieni” atjaunotās versijas televīzijas pirmizrāde, bet pēc tās – režisora Leonīda Leimaņa “Purva bridējs” ar Artmani vienā no savām leģendārākajām lomām.

Dokumentālās filmas “Aktrise un laiks. Vija Artmane” televīzijas pirmizrāde – 24. augustā plkst 21.25 LTV1.

Filmas veidotāji: režisore Agita Cāne-Ķīle, scenāriste Daira Āboliņa, operators Edgars Bite, producenti – Ieva Rozentāle un Artis Dobrovoļskis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti