Par godu Artmanes 90 gadu jubilejai top filma un notiks «Vijas Artmanes Lielā nakts»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Šī gada 21. augustā leģendārajai aktrisei Vijai Artmanei apritētu 90 gadi. Par godu tam Latvijas Televīzijā (LTV) top dokumentāla filma par aktrises dzīvi, bet īsi pirms tās pirmizrādes tiks aizvadīta “Vijas Artmanes Lielā nakts”, kas leģendas dzīvei ļaus pietuvoties Rīgas pilsētvidē, informēja LTV.

Vijai Artmanei - 90!

17.08. no. plkst. 20 "Splendid Palace" – Vijas Artmanes Lielā nakts.

21.08. plkst. 19 "Splendid Palace" – LTV dokumentālās filmas "Aktrise un laiks. Vija Artmane" pirmizrāde. No plkst. 21.20 – īpaša programma LTV1.

24.08. plkst 21.25 LTV1 – dokumentālās filmas "Aktrise un laiks. Vija Artmane" televīzijas pirmizrāde.

“Vijas Artmanes Lielā nakts” norisināsies 17. augustā Rīgas svētku ietvaros. Tas būs pasākumu kopums, kurā svinēt kinodīvas un teātra karalienes dzimšanas dienu. Pasākumā stāstīs par viņas dzīvi ar pasākumu kinoteātrī “Splendid Palace” un lielformāta videoprojekcijām uz aktrisei nozīmīgu ēku sienām. Plkst. 20 ar leģendārā režisora Rolanda Kalniņa ievadvārdiem kinoteātrī “Splendid Palace” notiks īpašs dokumentālās filmas “Saruna ar karalieni” (1980) atjaunotās versijas seanss.

Pēc tam kinoteātra pagalmā varēs klausīties atmiņas par aktrisi, vērot audiovizuālo projekciju ar dīvas kinolomām, satikt Vijas Artmanes ģimeni un viņas laikabiedrus, kā arī baudīt Artmanes dēla, dziesminieka Kaspara Dimitera muzicēšanu. Plkst. 21.40 videoprojekcijas sāksies arī Laipu un Meistaru ielas stūrī un Dailes teātra logos. Laipu un Meistaru ielas namā Artmane pavadīja bērnības gadus, savukārt tieši Dailes teātris bija viņas mūža teātris. Šie pasākumi vienlaikus būs arī filmēšanas laukums jaunās dokumentālās filmas pēdējiem kadriem. 

Tieši aktrises dzimšanas dienā – 21. augustā – plkst.19 kinoteātrī “Splendid Palace” sāksies kinoteātra sezonas atklāšanas seanss, kam pirmo reizi izvēlēta televīzijas filma – kino pirmizrādi piedzīvos jauns dokumentālais stāsts “Aktrise un laiks. Vija Artmane”.

“Artmane bija liela personība un liela aktrise – pielūgta, apbrīnota un apskausta. Piedzīvojusi visu, ko sniedz un paņem slavas nasta, bet mūža otrajā pusē saskārusies ar dzīves medaļas otru pusi – novecošanas traģiku un trūkumu. No jaunas ģimnāzistes baltā kleitā ar lentu matos un Džuljetas līdz Džūlijai Lambertei, Anglijas karalienei, Pīķa dāmai un rūpnīcas priekšniecei parūkā, bet galu galā – arī nabagmājas komendantei. Aktrise ir sava laika atspulgs gan skatuves tēlos, gan publiskajā un privātajā dzīvē,” par aktrisi raksta LTV. 

Filma ir režisores Agitas Cānes-Ķīles un scenārija autores Dairas Āboliņas jaunākais kopdarbs. Artmane Dailes teātra studijā sāka mācīties jau 16 gadu vecumā. Kautrīgā un trauslā meitene izvēlējās publisku profesiju un ar savu skaistumu apbūra publiku.

“Publikas pielūgsme ir glaimojoša, bet arī nežēlīga. Vija Artmane dzīvoja skarbā laikā, kad privāto dzīvi nepieminēja, skatuvi glorificēja un statuss sabiedrībā prasīja upurus,”

uzskaita Āboliņa. Artmane iemācījās to visu savienot, iemācījās morāles kompromisus.

“Aktrise ir sava laika atspulgs gan skatuves tēlos, gan publiskajā vidē. Arī personiskajā. Laika noilgums un tagadnes konteksts daudz ko ļauj ieraudzīt savādāk,” norādīja Āboliņa. Filma ir mēģinājums saklausīt aktrises atklātības mirkļus arhīva ierakstos un senās intervijās, lai mēģinātu sajust, ko nozīmēja dzīvot Vijas Artmanes dzīvi. 

Artmanes dēls Kaspars Dimiters uzticējis LTV filmēšanas grupai personīgo arhīvu ar 8 mm lentām, kur aktrise filmēta mājās un teātrī. Šis aktrises audiovizuālais dokumentējums tiks iekļauts gan jaunajā dokumentālajā filmā, gan kopā ar uzņemšanas komandai uzticētajām fotogrāfijām tiks izmantots audiovizuālajās projekcijās. 

Ieeja visos 17. augusta notikumos – bez maksas. Biļetes uz filmas kino pirmizrādi 21. septembrī – kinoteātra kasēs. Dokumentālās filmas “Aktrise un laiks. Vija Artmane” televīzijas pirmizrāde – 24. augustā plkst 21.25 LTV1. Filmas veidotāji: režisore Agita Cāne-Ķīle, scenāriste Daira Āboliņa, operators Edgars Bite, producenti Ieva Rozentāle un Artis Dobrovoļskis. Tieši aktrises dzimšanas dienā īpaša programma būs arī LTV1 vakara programmā – plkst. 21.20 Rolanda Kalniņa filmas “Saruna ar karalieni” atjaunotās versijas televīzijas pirmizrāde, bet pēc tās – režisora Leonīda Leimaņa “Purva bridējs” ar Artmani vienā no savām leģendārākajām lomām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti