Kultūras ziņas

Elpojot kopā ar bēgļiem

Kultūras ziņas

Dzimšanas diena ar nārām

"Gūtenmorgens un Vienciems" pirmizrādes spozme Valgalciemā

Valgalciems sajūsmā par Latvijas Televīzijas spēlfilmu «Gūtenmorgens Vienciemā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pirmizrādes gaisotne pirmdienas, 8.novembra, vakarā valdīja Kurzemes pusē Rojas novada Valgalciemā. Tur pamestajā kultūras namā pulcējās gandrīz visi ciema iedzīvotāji, lai pirmie vērtētu Latvijas Televīzijas spēlfilmu “Gūtenmorgens Vienciemā”. Skatītāji bija vienisprātis, ka filma ir izdevusies.

Sniegputeņa aizputināts, sveču un prožektoru izgaismots, tādēļ pa gabalu pamanāms Valgalciema sen neizmantotais kultūras nams šādu ļaužu pieplūdumu nebija pieredzējis. Pirmizrādes apmeklētājiem pie ieejas tika piedāvāta ugunskurā vārīta tēja, bet kādreiz nemājīgās telpas izgreznotas ar lampiņām un ieklāts pat sarkanais paklājs. Kārdinoši smaržoja cienastu galds un svinīgi savu iznācienu gaidīja arī šampanietis. Nelielajā zālē vietas, pat uz grīdas, ieņēma filmēšanas grupa, aktieri un teju visi ciema iedzīvotāji.

„Esmu patīkami pārsteigts un pateicīgs Lindai Oltei par darbu un visai radošajai grupai. Tā jau ir viena liela balva, ka tavu darbu parāda jaunā mākslas darbā. Par to jau rakstnieks var tikai priecāties,” uzskata rakstnieks Māris Bērziņš.

Nelielajā Kurzemes ciematā starp Enguri un Roju Latvijas Televīzijas filmēšanas grupas uzturēšanās aizvadītajā vasarā bija notikums visiem. Pretēji stereotipiem par kurzemnieku atturību, cilvēki notiekošo uzņēmuši ar nedalītu sirsnību.

„Es iekritu atpakaļ tai vasarā, kā mēs te pavadījām laiku, jo man tāda filmēšana tiešām nebija bijusi, jo parasti esi kolektīvā, labi sadraudzējies ar kādu mājas saimnieku, bet nekad nav spēlētas epizodes trīs dienas kopā ar vienu vietējo cilvēku.

Kā es smejos - man ir trīs mājas Valgalciemā, kur man var paprasīt – tu pa nakti vai kā?” sajūsmināts ir aktieris Andris Keišs.

Valgalciema iedzīvotāja Erna Āboliņa atzīst, ka bijusi patiesi priecīga, ka pie viņas dzīvojuši filmēšanas laukumā iesaistītie, un cer, ka filmas varoņi vēl kādreiz pie viņas paciemosies.

Bērziņa stāsta “Gūtenmorgens Vienciemā” ekranizējumā kopā ar tautā iemīļotiem un zināmiem aktieriem piedalījušies arī paši Valgalciema iedzīvotāji. Pret filmēšanas diktētajiem noteikumiem visi izturējušies ar atbildību un sapratni, tādēļ tik gaidīta bija vasaras darba pirmizrāde.

Vietējie iedzīvotāji pēc filmas noskatīšanās atzina, ka tā bijusi ļoti laba un paticis it viss.

„Profesionāli ļoti labi nostrādāts. Man bija prieks, ka es ierados ar savu kundzi. Man viņa visu laiku bija jākušina, jāturas pie pleca. Abas divas ar Indru Burkovsku smējās kā trakas,” stāsta aktieris Juris Bartkevičs.

Pēc svinīgās un sirsnīgās pirmizrādes visi vēl labu laiku kavējās atmiņās par lieliskās vasaras piedzīvojumiem Valgalciemā. Filma par Gūtenmorgenu Vienciemā televīzijas skatītāju vērtējumam tiks nodota 18. novembrī.

Jau ziņots, ka filma tapusi valsts simtgadei veltītajā projektā “Viens ciems, visa Latvija”. Pirms pusotra gada trīs rakstnieki - Nora Ikstena, Pauls Bankovskis un Māris Bērziņš devās katrs uz savu Latvijas ciemu, lai tiktos ar vietējiem ļaudīm un iedvesmotos daiļdarbam. Skatītāju balsojumā uzvarēja Māra Bērziņa stāsts par Gūtenmorgenu, par kuru Latvijas Televīzijas filmēšanas grupa režisores Lindas Oltes vadībā šovasar uzņēma filmu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti