Kultūras ziņas

Ētera personība Gunārs Jākobsons

Kultūras ziņas

Annas Aizsilnieces vībotņu gleznojumi mākslas stacijā "Dubulti"

Viestura Kairiša filmas "Janvāris" Latvijas pirmizrāde

Uz lielajiem ekrāniem nonāks Viestura Kairiša filma «Janvāris»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Lāčplēša dienā – 11. novembrī – nacionālo pirmizrādi piedzīvos režisora Viestura Kairiša jaunā spēlfilma "Janvāris". Personīgais stāsts par 1991. gada notikumiem Rīgā Barikāžu laikā jau ir piedzīvojis starptautisku novērtējumu vairāku kinofestivālu konkursa programmās.

Filma "Janvāris" ir personīgs un teju dokumentāls režisora Viestura Kairiša stāsts par jauna cilvēka nobriešanu un izaugsmi 1991. gada barikāžu notikumu laikā Rīgā. "Janvāris" ir arī veltījums tiem, kuri, riskējot ar savu dzīvību, dokumentēja Latvijas neatkarības atgūšanas laiku. Kopējā un individuālā neziņa par nākotni cilvēkos radīja neviennozīmīgu sajūtu, ko filmas režisors salīdzina ar bīstamu degšķidrumu. 

"Tai laikā man bija tiešām uz sevi vērsta cilvēka attieksme. Es, protams, pārdzīvoju, un Atmodas laiks bija milzīgs notikums, un es sekoju Tautas frontes kongresiem. Bet hormonu izaugsmei es arī nespēju pretoties," stāsta režisors Viesturs Kairišs. "Es esmu laimīgs, ka esmu to piedzīvojis. Un es atceros to enerģiju. Tas nebija tāds nomākts laiks. Tas laiks bija tik intensīvs. Tu dzīvoji citu dzīvi. Un to es atceros, un varbūt tieši tāpēc es strādāju savā profesijā."

Filmas uzņemšana sakrita ar pandēmijas laiku, kas tās veidotājiem pamatīgi sarežģīja darba apstākļus. Lai pēc iespējas vairāk vizuāli līdzinātos 90. gadu video valodai, filmas tapšanā izmantotas astoņu milimetru un "Betacam" formātu kameras. Speciāli filmētie kadri mijas ar oriģināliem dokumentāliem materiāliem un brīžiem ir neatšķirami.

"Tas ir tā, kā ienirt tajā situācijā ar visu, ar saviem apzinātajiem un neapzinātajiem resursiem. Ir jāiepazīst visa dokumentalitāte, lai varētu brīvi rīkoties ar šīs dienas realitāti," darbu pie filmas raksturo māksliniece Ieva Jurjāne.

"Mēs mēģinājām iesūkt tā laika atmosfēru un tiešām gribējām būt brīvi – strādāt bez mākslinieciskiem aizspriedumiem. Arī riskēt," uzsver Kairišs.

Filmā galvenās lomas uzticētas jaunajiem aktieriem Kārlim Arnoldam Avotam un Alisei Dzenei. Centrālā tēla – Jaža lomas atveidotājs četru gadu darbu pie spēlfilmas salīdzina ar ielaušanos vēsturē.

"Tā man ir sveša pasaule būtībā. Ko barikādes man liek secināt, ka gan manam varonim, gan man kā Kārlim, ka "brīvība" ir darbības vārds. Un ir jābūt pietiekami drosmīgam, un īsts patriotisms ir tad, kad tev patiesi sāp kaut kādas lietas un tu esi gatavs iestāties par to, lai viņas mainītu. Ir vērts sargāt un cīnīties par kaut kādām vērtībām," pārdomās dalās Kārlis Arnolds Avots.

"Janvāris" ir Latvijas filmu studijas "Mistrus Media" kopražojums ar Lietuvu un Poliju. Starptautisko pirmizrādi un pirmo atzinību kinolente piedzīvoja jau jūnijā, Traibekas filmu festivālā ASV, kam sekoja balvas arī citos kino forumos Eiropā. Latvijā filmu visos kinoteātros varēs novērtēt no 11. novembra.

Latvijas filmu rudens maratons

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti