Labrīt

Pabriks: Budžeta palielinājums nākamgad nodrošinās bruņoto spēku attīstību

Labrīt

Ūdenslīdejs Sergejs Juhno: Jebkurš darbs ir bīstams, ja nezina, kā to darīt

Daces Pūces pilnmetrāžas kino debija "Bedre" saņem galveno balvu Lībekas kinofestivālā

Sirdi plosoša, bet ne brīdi salkana – Daces Pūces filma «Bedre»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Režisores Daces Pūces debijas pilnmetrāžas spēlfilmu “Bedre” Latvijā sāks izrādīt nākamgad, bet šobrīd tā sākusi ceļu pa festivāliem un Lībekas festivālā Vācijā ieguvusi galveno balvu – “Grand Prix” kā labākā pilnmetrāžas spēlfilma. Uz šo titulu kopumā pretendēja gandrīz 150 filmu no dažādām valstīm.

Lībekas kinofestivāla žūrija Daces Pūces filmu nodēvējusi par fantastisku debiju no Latvijas, kas žūrijas pārstāvjus pilnībā apbūrusi. Viņi filmu slavē par lieliskiem aktierdarbiem, dēvē par sirdi plosošu, bet ne brīdi salkanu, ar neaizmirstamiem, poētiskiem kadriem.

Filma “Bedre” veidota pēc Janas Egles stāstu motīviem. Tās centrā ir desmitgadīgais Markuss, kuram jāpielāgojas jaunajai dzīvei laukos pie omes. Pēc incidenta ar kaimiņu meiteni Emīliju ciema iedzīvotāji uz zēnu sāk lūkoties ar neiecietību un aizdomām, līdz nejaušības rezultātā viņš atrod patvērumu pie noslēpumainā vientuļnieka Jūrnieka, kurš dzīvo meža nomalē.

Filma "Bedre"
Filma "Bedre"

Filma skar vairākas aktuālas tēmas, to vidū – bērni, kas aug bez vecākiem un saskaras ar emocionālu vardarbību, taču filmas režisore Dace Pūce atzīst, ka tas tomēr ir vairāk fons kādam citam būtiskam vēstījumam.

“Mēs bieži vien nosodām cilvēkus, nezinot viņu iemeslus, dziļus, personiskus iemeslus, kāpēc viņš ir rīkojies tā vai citādi.

Mēs jau nosodām, pirms mēs kaut ko izzinām, un tas ir par to,” stāsta režisore.

Filma runā arī zemtekstu un simbolu valodā, un viens no simboliem ir arī tās nosaukums “Bedre”.

Dace Pūce atklāj: “Vienā brīdī mums ieteica nomainīt nosaukumu vietējam tirgum, jo neviens neiešot skatīties filmu ar tādu nosaukumu. Tas arguments bija, ka cilvēki teiks – es jau tā dzīvoju bedrē, priekš kam man vēl jāiet skatīties filmu par bedri. Un tad es tā nedaudz samulsu, bija doma mainīt nosaukumu. Pagāja trīs mēneši, mēs neko neizdomājām, es tomēr paliku pie sava nosaukuma, jo man patīk šī vārda divas nozīmes, šī vārda īsums un arī tulkojums nav slikts “The Pit”.”

No Lībekas kino festivāla žūrijas atzinuma izriet, ka viņi filmu nepavisam nav uztvēruši kā nomācošu stāstu, gluži otrādi – viņi uzsver, ka filma būtībā ir par to, kā māksla var mierināt un glābt dzīvības.

Dace Pūce atzīst, ka dažādu mākslu klātesamība patiešām caurauž filmu, bet tas viņai sanācis gluži organiski.

“Mani pašu pārsteidza, ko viņi uzrakstīja,” atzīmē režisore. “Uz to es speciāli nebiju gājusi, bet varbūt tas ir tas, kas man dzīvē ir apkārt, es savu dzīvi nevaru citādi iedomāties, man vienmēr apkārt ir visa veida mākslas. Un līdz ar to es to turpinu tālāk, jo filmā parādās, piemēram, koris, parādās vitrāža, parādās zīmēšana. Tas ir viss, ar ko es dzīvoju, un es to esmu ielikusi arī filmā iekšā.”

Filma "Bedre"
Filma "Bedre"

Filmas mūzikas autors ir Valters Pūce, kuram tā ir debija kā filmas komponistam, mūzikas ierakstā piedalījās orķestra “Sinfonietta Rīga” mūziķi ar diriģentu Normundu Šnē un Rīgas Doma zēnu koris Mārtiņa Klišāna vadībā.

Filma pulcējusi arī lielisku aktieru ansambli – filmā darbojas Dace Everss, Indra Burkovska, Inese Kučinska, Aigars Vilims un Egons Dombrovskis, viena no lomām uzticēta godalgotajai Polijas aktrisei Agatai Buzekai. Savukārt desmitgadīgā Markusa lomā iejuties Damirs Onackis.

“Bedre” ir Daces Pūces debijas pilnmetrāžas spēlfilma, pirms tam viņa uzņēmusi vairākas spēles un dokumentālās īsfilmas, kas izpelnījušās arī “Lielā Kristapa” nominācijas.

Dace Pūce ilggadīgi darbojas kultūras nozarē kā pasākumu režisore un producente, reklāmu un dažādu videodarbu veidotāja, bet tikai pirms četriem gadiem viņa īstenoja savu lielo mērķi un kļuva diplomēta kino režisore, absolvējot Kultūras akadēmiju.

“Es, man liekas, biju vecākais students akadēmijā, bet man gāja ļoti labi un es ieguvu vienu guru, par ko es esmu ļoti laimīga un priecīga, Pēteri Krilovu. Man ar viņu ļoti patīk parunāt un konsultēties, viņš vienmēr ir pirmais cilvēks, kas dzird manas jaunās idejas. Es arī šodien esmu sarunājusi tikties ar viņu, lai pastāstītu par savu jauno ideju,” atklāj Pūce.

Skaidrs, ka tikko iegūtais “Grand Prix” Lībekas kino festivālā Dacei Pūcei ir milzu stimuls darboties tālāk un latiņu likt vēl augstāk.

Bet filma “Bedre”, Lībekā piedzīvojusi pirmizrādi, turpinās ceļu pa citiem festivāliem. Tuvākais no tiem – Tallinas starptautiskais kinofestivāls “Melnās naktis”, kas sāksies piektdien, 13. novembrī, un kurā filma piedalīsies Baltijas filmu konkursā. Latvijā tās pirmizrāde būs nākamā gada rudenī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti