Kultūras rondo

Arheoloģiskās kolekcijas LNVM: 13.gadsimta villaines sarežģītā restaurācija

Kultūras rondo

Latvijas dizaineru darbi skatāmi Londonas dizaina festivāla digitālajā kolekcijā

Seriāli un kvalitatīvs saturs – vai tās ir savienojamas lietas?

Seriāli un kvalitatīvs saturs – vai Latvijā tās ir savienojamas lietas?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Nacionālā kino centra vienu miljonu eiro vērtā seriālu konkursa rezultātus žūrija vērtēja kā pierādījumu tam, cik liels ir šīs nozares potenciāls Latvijā. Vai seriāli un kvalitatīvs saturs Latvijā ir savienojamas lietas? Kino kritiķe Ieva Augstkalna Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” vērtēja, ka konkursā atbalstītie darbi sevi pieteikuši kā mākslinieciski augstvērtīgus, norādot, ka līdz šim Latvijā tapušie seriāli nav bijuši pietiekami kvalitatīvi.

Nacionālā kino centra rīkotajā konkursā finansiālu atbalstu guva divas seriālu ieceres: viens ir stāsts par starpkaru Latvijas preses karalieni Emīliju Benjamiņu, bet otrs – Latvijas detektīvklasiķa Andra Kolberga romāna ''Meklējiet sievieti'' ekranizācija. Konkursam bija iesniegti 16 projekti, no kuriem vismaz pusi ekspertu komisija vērtē kā sižetiski un mākslinieciski ļoti augstvērtīgus.

"Konkurence bija ļoti liela, tas bija ļoti labs konkurss. Es noskatījos visas prezentācijas un pati turēju īkšķus par četriem projektiem, un es nebūtu bijusi arī ļoti bēdīga, ja būtu uzvarējis kāds no tiem, un mēs pagaidītu citu izdevību. Tiešām bija ļoti labi projekti," konkursu vērtēja topošā seriāla “Meklējiet sievieti” producente Arta Ģiga.

Viņa arī atzina, ka pārējiem projektiem gatavības stadija bijusi dažāda, taču visas idejas bijušas labas. 

"Tas nozīmē, ka to vajadzētu turpināt, industrija ir gatava.

Ja agrāk bija tā kā nedaudz skats pret seriāliem, ka, pirmkārt, ir mazie ekrāni, tas nav īsti lielais kino. Tagad attieksme ir, ka būtībā tas nav seriāls, bet daudzsēriju filma. Mēs taisām to pašu filmu lielajam ekrānam, tikai daudzās sērijās," norādīja Arta Ģiga.

Ģiga arī uzsvēra, ka nevienam no atbalstītajiem projektiem nav piešķirts pilns finansējums, tāpēc priekšā vēl liels darbs.

"Visos šajos projektos bija lielas mākslinieciskas ambīcijas, ļoti interesanti risinājumi. Lieliskas idejas," piebilda Arta Ģiga.

"Priecē projekti, kas guvuši atbalstu Nacionālā kino centra konkursā, jo tie jau sākotnēji sevi pieteikuši ar mākslinieciski augstvērtīgu saturu," atzina kino kritiķe Ieva Augstkalna.

Tajā pašā laikā viņa norādīja, ka ir galēji kritiska par to, kādi seriāli līdz šim ražoti Latvijā.

"Man nešķiet, ka tie ir pietiekami augstas kvalitātes. Iespējams, viena lieta, kā šiem seriāliem pietrūkst, ir ticamība. Bet tehniska ticamība, pietrūkst kaut kādas noskaņas, kurai skatītājs vēlas sekot no epizodes uz epizodi," analizē Ieva Augstkalna.

Viņa arī atzina, ka šie produkti ir vērsti uz izklaidi un nav tendēti, lai tos atzītu kā mākslinieciski augstvērtīgus.

Seriāla “Meklējiet sievieti” kopējais budžets ir 802 041 eiro, un darba uzsākšanai konkursā tiek piešķirti 470 058 eiro. Tam būs divi režisori, abi arī scenārija līdzautori – televīzijas specifikā pieredzējušais Armands Zvirbulis (arī seriāla “Sarkanais mežs” līdzrežisors) un Dzintars Dreibergs (spēlfilmas “Dvēseļu putenis” režisors). Seriāla pamatā likts Latvijas kriminālžanra klasiķa Andra Kolberga romāns “Meklējiet sievieti” (1996), kas aptver plašu sabiedrības spektru un plašu laikmetu ainu, jo darbība notiek dinamiskajā un dramatiskajā “lielo iespēju laikā” – 90. gadu Latvijā –, bet notikumu saknes iesniedzas padomju laikos un Atmodas procesos.

Savukārt filmu studijas "Mistrus Media" seriālā "Emīlija. Latvijas preses karaliene" galveno lomu atveidos Jaunā Rīgas teātra aktrise Guna Zariņa, citās lomās būs redzami atpazīstami latviešu aktieri. Pie seriāla strādās trīs režisori Dāvis Sīmanis, Andis Mizišs un Kristīne Želve. Daudzsēriju filmas scenāristu komandu veidos Ivo Briedis, Māra Zālīte, Baņuta Rubess un Aiva Birbele. Šis pieteikums saņēmis vislielāko punktu skaitu konkursā.

Arta Ģiga sola, ka abi seriāli būs redzami jau 2021. gada vēlā rudenī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti