Rīgas Fotomēnesis veidos platformu Latvijas fotomākslas attīstībai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Līdz ar 1. maiju sāksies pirmais Rīgas Fotomēnesis - fotofestivāls, kas izstādēs, mākslinieku prezentācijās, sarunās, diskusijās, konkursos un citās aktivitātes mēneša garumā dos iespēju izpaust un apzināt mūsdienu fotogrāfijas aktualitātes gan profesionāliem māksliniekiem, gan citiem interesentiem. Kā sarunā ar raidījumu "Kultūras Rondo" atklāja fotogrāfs un Ziemeļu ministru padomes biroja direktors Imants Gross, Fotomēneša iecere ir izveidot radošo platformu Latvijas fotomākslas attīstībai.

Rīgas Fotomēnesi neoficiāli aizsākusi igauņu mākslinieces Margitas Lehmusas personālizstāde “Mīlestības istaba” Laikmetīgās mākslas centrā, taču 1. maijā, atklājot izstādi “iRīga” tirdzniecības centrā "Galerijā Centrs", notiks fotofestivāla svinīga atvēršana.

Izstādes “iRīga” darbi tapuši visa 2013. gada laikā - katru mēnesi tika izvirzīti noteikumi, kas aicināja cilvēkus ar fotoaparāta palīdzību paskatīties uz Rīgu no dažādiem skatu punktiem. Kopumā tādā veidā tika radīti ap 2000 darbu, no kuriem izstādei atlasīti - 50. Izstādei izvēlētā telpa, "Galerija Centrs", pēc kuratora Arņa Balčus vārdiem, ir mēģinājums atdot darbus atpakaļ tautai - izvietot tos visiem sasniedzamā vietā. 

Kā raidījumam "Kultūras Rondo" vēsta māksliniece un mākslas kuratore Inga Brūvere, domājot par Rīgas Fotomēneša pasākumu norises vietām, uz sadarbību aicināti vairāki Rīgas mākslas saloni, galerijas un muzeji, tādēļ festivāla izstādes ne vien atdzīvinās Fotogrāfijas muzeju, bet arī būs vērojamas vairākās citās, ar mākslu saistītās vietās - Laikmetīgās mākslas centrā, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē "Arsenāls", Mūkusalas mākslas salonā, Kino muzejā u.c. 

Fotogrāfijas muzejā visa mēneša garumā būs skatāma zviedru fotogrāfa Sūnes Junsona izstāde „Dzīve un darbs”, savukārt no 5. līdz 25. maijam Rīgas pilsētvidē sabiedriskā transporta pieturvietās varēs aplūkot projekta „Kaimiņi” fotodarbus.

Ideja veidot fotoizstādi pilsētvidē radusies, domājot par Rīgas iedzīvotājiem, kuri, dzīvojot blakus, satiekas tikai sabiedriskā transporta pieturvietās. Lai aicinātu šos cilvēkus tuvāk iepazīt vienam otru, pieci fotogrāfi izveidojuši dažādu pilsētas mikrorajonu atspoguļojumus fotogrāfijas, kas visu maija mēnesi rotās sabiedriska transporta pieturas. 

Kā vēl viens no Fotomēneša notikumiem paredzēta latviešu- zviedru fotogrāfa Imanta Grosa personālizstāde „Gadagājumi/Vintages” Vīna Studijā. Izstādes kolāžās ietverts stāsts par piecām paaudzēm, kas izkliedētas dažādās pasaules malās. Kā stāsta pats autors, izstādē „Gadagājumi/Vintages" ar fotogrāfiju palīdzību veidots pašportrets. 

Par vienu no tematiskajiem centriem Fotomēnesī var saukt starptautisko foto izstādi „Viewfinders. Baltijas un Ziemeļvalstu laikmetīgā fotogrāfija / Contemporary Baltic and Nordic  photography”, kas fokusēsies uz cilvēku sevis meklējumiem šodienas urbānajā telpā - mijiedarbību starp privāto un publisko, lokālo un globālo, mentālo un fizisko. 

Paralēli izstādēm, 3.-7. maijam norisināsies fotogrāmatu pašizdošanas nedēļa "Self publish Riga", kuras laikā varēs iepazīties ar iespējām pašu spēkiem izdot fotogrāfijas grāmatas un albumu, bet 9. maijā notiks Rīgas Fotomēneša "Portfolio skate", kas topošiem un profesionāliem fotogrāfiem piedāvās izrādīt savus darbus īpaši atlasītai starptautiskai fotogrāfijas profesionāļu grupai – kuratoriem, galeriju īpašniekiem, izdevējiem un fotogrāfiem.

Rīgai ir unikāla ģeogrāfiskā atrašanās vieta - dabiskais saskarsmes punkts, uz kuru var atvest fotogrāfiju gan no rietumiem, gan no austrumiem, tādēļ Rīgas Fotomēneša iecere ir izveidot platformu fotomākslas tālākai attīstībai," skaidro Imants Gross. 

Kā jau iepriekš vēstīts, maijā norisināsies pirmais Rīgas Fotomēnesis, kura laikā būs apskatāmas daudzas vietējo un ārzemju fotomākslinieku izstādes. Fotomēnesi, kas šogad ir viens no  Eiropas kultūras galvaspilsētas notikumiem, nav paredzēts rīkot katru gadu, taču rīkotāji atzīst, ka tikai pēc pirmā gada noslēguma varēs izvērtēt tā tālāko attīstību. 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti