Labrīt

Ekonomists: Lielākais Covid-19 radītais ekonomikas kritums Latvijai ir aiz muguras

Labrīt

Jānis Reirs: Līdzšinējos vairākus alternatīvo nodokļu režīmus tagad pārveidos divos

Novembra nogalē JRT sāks izrādīt seriālu "Aģentūra"

Psiholoģisks trilleris Jaunā Rīgas teātra gaumē – seriāls «Aģentūra»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Novembra nogalē ceļu pie skatītājiem sāks daudzu ļoti gaidītā Jaunā Rīgas teātra daudzsēriju mākslas filma “Aģentūra”. Tās idejas autors un režisors ir teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis. Filma būs veidota Jaunajam Rīgas teātrim raksturīgajā intonācijā, un lomās skatītāji redzēs visus šī teātra aktierus, kā arī Kultūras akadēmijas Jaunā Rīgas teātra studijas audzēkņus.

Seriāls filmēts šovasar, un arī tā notikumi risinās 2020. gada vasarā Rīgā un Latvijā. Seriāla žanrs – psiholoģisks trilleris ar detektīva elementiem.

“Es jau vispār esmu cilvēks lēns un apcerīgs. Šis man bija ļoti strauji. Bija brīži, kad arī miegā, sapņos nācās turpināt to darbu. Bet es ceru, ka tikām galā,” tā rakstnieks un seriāla scenārija līdzautors Jānis Joņevs izsakās par savām sajūtām šī gada vasarā, kad noritēja ļoti intensīvs darbs pie scenārija rakstīšanas un filmēšanas. Scenārijs tapa visciešākajā sadarbībā ar režisoru Alvi Hermani un aktieriem, kas jau ir ierasta Jaunā Rīgas teātra prakse, iestudējot arī izrādes.

Bet Jāņa Joņeva līdzdalība sākās ar Alvja Hermaņa zvanu. Joņevs atceras: “Viņš teica, ka viņš iztēlojas seriālu, kura sižeta pamatdarbība notiek reklāmas aģentūrā, un es teicu – ha, bet es esmu četrpadsmit gadus strādājis reklāmas aģentūrā! Un tad es nokļuvu komandā, un es biju ne tikai scenārists, bet arī tāds reklāmas dzīves konsultants. Bet uzreiz jāsaka, ka tā nav filma par reklāmistiem. Vismaz noteikti – ne tikai par reklāmistiem.

Tas ir vairāk tāds fons, bet filma kopumā ir plašāks stāsts par pilsētniekiem, kas cenšas būt aktīvi un ambiciozi, bet mazliet nogurst.”

Jānis Joņevs arī atzīst, ka reklāmas aģentūra ir īpaši pateicīga vide, lai runātu par vispārcilvēciskiem jautājumiem, jo ļauj tos ieraudzīt it kā vairāk sakāpināti. Tajā pašā laikā reklāmas darbiniekiem piemīt arī vairākas no citiem cilvēkiem atšķirīgas īpatnības, no kurām Jānis Joņevs, piemēram, joprojām nav atbrīvojies, kaut arī trīs gadus vairs nestrādā reklāmas jomā.

“Tie, kas ir strādājuši reklāmas aģentūrā, tie, man liekas, ir vienīgie cilvēki, kuri, pa ielu ejot un ieraugot reklāmas āra stendu, apiet apkārt visām trim skaldnēm, lai izlasītu tekstu. To, man liekas, parasti cilvēki nedara. Viņiem ir vienalga. Bet es joprojām to daru. Tas nebeidzas,” skaidro rakstnieks. “Reklāmas darbinieki jau mēdz justies tādi īpaši, jo viņos saduras tas, ka viņi ir arī reizē mākslinieki, un tad viņi jūtas tādi mazliet vairāk aizvainoti uz pasauli un vieglāk aizkaitināmi, bet es pilnīgi pieļauju, ka tas notiek pilnīgi visās darba vietās, un ar to neko daudz īpaši mēs neesam. Tas ir viens aspekts, kā var ilustrēt tādas ikvienam cilvēkam piemītošas lietas.”

Seriāla personāžu galerija būs plaša, sākot no reklāmas aģentūras darbiniekiem līdz skaistumkopšanas salona īpašniecei un veikala apsargam. Darbības laiks un vieta – 2020. gada vasara, Rīga un Latvija.

Vienā no galvenajām lomām skatītāji redzēs aktieri Kasparu Znotiņu, kurš par savu tēlu stāsta: “Es esmu Bruno Neretnieks. Aģentūras vadītājs, radošais direktors. Mana dzīvesbiedre, kuru spēlē Elita Kļaviņa, atbild par to finansiālo un to stratēģisko pusi mūsu reklāmas aģentūrā.”

Strādājot pie lomām, aktieri arī individuāli ļoti rūpīgi iedziļinājās nozares specifikā un tendencēs, taču arī Kaspars Znotiņš uzsver, ka tas ir tikai pamats, uz kā balstīties, lai runātu par cilvēciskajām drāmām un ikvienam aktuāliem jautājumiem –

cik jēgpilni mēs dzīvojam savu dzīvi, kādi ir mūsu ideāli, uz kādiem kompromisiem esam gatavi.

Visi šie jautājumi gana aktuāli arī aktiera profesijā.

“Mēs aktieri, gan veidojot lomas teātrī, gan arī piestrādājot ārpus teātra, tajā skaitā arī reklāmu radīšanā, arī šos jautājumus sev uzdodam: kas ir tas, ko es daru, kāpēc es to daru? Vai tikai naudas dēļ? Vai tas ir labi, ko es daru? Vai tas ir labi citiem, vai tas ir labi tikai kaut kādai mazai cilvēku daļai?” stāsta Znotiņš.

“Un tā cilvēka vēlme kaut kādā ideālā variantā būt kā Gaismas bruņiniekam...

Gandrīz vai katrs mēs taču gribam beigās būt kā tāds Gaismas bruņinieks, kas ir gājis cauri grūtībām un beigu beigās aizjājis baltā apmetnī uz melna zirga mūžībā... Nu apmēram tā... Kaut arī strādājis visu mūžu reklāmā.”

Jau no Kaspara Znotiņa stāstītā var nojaust, ka seriāls būs veidots ļoti tuvs Jaunā Rīgas teātra raksturīgajai intonācijai, un aktieris to arī apliecina – tas būs tempā lēnāks nekā ierasts seriālos, aicinās apstāties un iedziļināties.

Aktieris atzīmē: “Tāda seriāla, manuprāt, nav. Seriālos, ko var skatīties “Netflix” un “Shortcut”, var redzēt, ka tur producenti un režisori visu laiku dzen uz priekšu, jo citādi cilvēks taču tūlīt izslēgs, tūlīt izslēgs.

Šajā ziņā mēs par to atļāvāmies neuztraukties.

Vai, pareizāk sakot, Alvis atļāvās neuztraukties, un viņš kā līderis mūs veda tajā virzienā. Gari tuvplāni, gari monologi, bet arī, protams, sižetiski pavērsieni.”

Atšķirīgas, daudz zemākas, salīdzinot ar citiem šāda veida darbiem, bija seriāla tapšanas izmaksas. Tas pilnībā tapa Jaunā Rīgas teātra paspārnē, tā uzņemšanā tika izmantotas teātrī pieejamās mēbeles, rekvizīti, scenogrāfijas elementi un tērpi, citkārt aktieri filmējās arī savās vai seriāla vajadzībām aizdotās drēbēs.

Seriālā redzamā reklāmas aģentūra bija iekārtota Jaunā Rīgas teātra telpās, bet filmēšana notika arī citviet Rīgā un Latvijā.

Ceļu pie skatītājiem daudzsēriju filma sāks 27. novembrī, un to būs iespējams skatīties interneta platformā www.agentura.jrt.lv no jebkuras ierīces sev ērtā laikā visā pasaulē. Sākotnēji filma būs pieejama tikai latviešu valodā, bet līdz gada beigām arī krievu valodā.

Skatītājiem, kas vēlēsies redzēt filmu uz lielā ekrāna, decembra vidū tiks piedāvāts filmas skatīšanās maratons, kad visas 10 sērijas varēs noskatīties trijos vakaros Jaunā Rīgas teātra Lielajā zālē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti