No Holivudas līdz spilgtākajam pašmāju kino – 2020. gada filmu un seriālu izlase

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

2020. gads pasaulei atnesa pārmaiņas, kuras nebijām gaidījuši. Covid-19 pandēmijas iespaidā kino un TV industrijai visā pasaulē bija jāpakārtojas jaunajiem noteikumiem slēgtu kinoteātru un atliktu filmēšanas plānu dēļ, arī Latvija noteikti nebija izņēmums. Daudzas jo daudzas pirmizrādes “palika uz pauzes” un savu ceļu pie skatītājiem atradīs, ātrākais, nākamgad, tomēr, neraugoties uz šo smago un sarežģīto laiku, ir tapuši neskaitāmi daudz kino un TV projektu, kas skatītājiem nu piedāvā kvalitatīvu atpūtu.

Pasaules medijiem decembris ir savstarpējās sacenšanās laiks, kad populārākie izdevumi publicē, viņuprāt, labākos iepriekšējā gada veikumus. Portālā LSM.lv skatītājiem piedāvājam subjektīvu filmu, projektu un TV seriālu izlasi, kas aptver dažādus žanrus, valstis un mērogus un, iespējams, rosinās iedvesmu atrast savu mīļāko skatāmvielu ziemas brīvdienām.

Latviešu kino klasika bez maksas

Kas gan varētu būt labāks, kā 2021. gada pirmajā dienā gremdēties latviskā nostalģijā, vērojot senās, labās latviešu filmas? Šoreiz laba ziņa arī ārzemju viesiem, jo kopš šī gada tās būs iespēja vērot arī ar angļu subtitriem, kā arī visā pasaulē. Filmas kopš 2008. gada tiek restaurētas, un kā pirmā atjaunošanas procesam tika izvēlēta Jāņa Streiča “Limuzīns Jāņu nakts krāsā”. Izvēle ir plaša un daudzveidīga. No “Purva bridēja” līdz “Mans draugs – nenopietns cilvēks”, no “Četriem baltiem krekliem” līdz “Cilvēka bērnam”, kā arī Herca Franka, Ivara Selecka un daudzu citu dokumentālistu meistardarbi. Ir pieejamas arī pirmās latviešu animācijas filmas, piemēram, Arnolda Burova “Vanadziņš” un mīlīgā Rozes Stiebras animācijas filma “Zaķīšu pirtiņa”.

Skaties latviešu mākslas, dokumentālās un animācijas filmas te.

Spilgtākās pašmāju animācijas filmas

Viens no nozīmīgākajiem un, protams, ne vienīgajiem šī gada notikumiem ir režisores Ilzes Burkovskas-Jakobsenas veidotā dokumentālā animācijas filma “Mans mīļākais karš”. Tas ir absurda, humora un mīļuma piesātināts stāsts par bērnību 20. gadsimta 70. gadu Padomju Savienībā līdz pat Atmodas gadiem, kura pamatā ir režisores autobiogrāfisks stāsts. Filma izpelnījusies kritiķu labvēlību un ieguva galveno balvu prestižajā Ansī animācijas filmu festivālā konkursa programmā “Contrechamp”, sacenšoties 10 filmu konkurencē no visas pasaules.

Pērn balvu ieguva latviešu režisora Ginta Zilbaloža meditatīvais vērojums "Projām" par kādu puisi un putniņu, kuri ar motociklu ceļo pa mistisku salu, mēģinādami nonākt mājās un aizbēgt no tumšā gara, kas seko viņiem pa pēdām.

Filma straumēšanas vietnē "Vimeo" pieejama šeit.

Ironija un satīra latviešu komēdijā “Kino un mēs”

Ja arī jūs uz Andri Keišu varētu skatīties pat tad, ja viņš būtu ietērpies kartupeļu maisā, tad šī filma noteikti uzrunās. Latviešu jaunā režisora Matīsa Kažas mākslas filma šogad piedzīvojusi pandēmijas laika pirmizrādi festivālā “RojaL”. Tā ir asprātīga sasaiste starp teātri un kino, īsto dzīvi un skatuves mākslu, kur trīs aktieri – Andris Keišs, Egons Dombrovskis un komiķis Jānis Skutelis – tiekas, lai tuvāk izprastu trīs Rīgas kinostudijas filmas: “Ezera sonāti”, “Mērnieku laikus” un “Dubultslazdu”. Filmas aktieri nekautrējas ironizēt paši par sevi, savu profesiju un atļaujas uzdot jautājumus par atsevišķu minēto kinofilmu ainu absurdumu, kas, iespējams, Padomju Latvijā nemaz nebūtu pieļaujami.

Filma straumēšanas vietnē "Vimeo" pieejama šeit.

Melnbaltā kino maģija Jaunā Rīgas teātra seriālā “Aģentūra”

Nebijis piedāvājums no JRT aktieru spožās plejādes un Latvijas Kultūras akadēmijas studentiem. Šis ir vēl viens pandēmijas laika produkts, radīts pašu mājās Alvja Hermaņa vadībā. Ja arī to nav noskatījies vai katrs latvietis, tad viedokļu dažādība medijos un sociālajos tīklos ir gana bieza. Ir, kam patīk, un ir, kam ne, taču vērot vienkopus labākos latviešu aktierus suģestējošā trillerī par reklāmas aģentūras darbinieku dzīvi nenākas katru dienu.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Meklē “Aģentūru” šeit.

Ģimenes seriāls par šķiršanos un attiecībām jeb “Projekts: Šķiršanās”

Mēs jau sen to bijām pelnījuši, un nu Latvijas Televīzija ir sarūpējusi kvalitatīvu, vizuāli baudāmu un asprātīgu “garstāstu” 10 sērijās par vienas ģimenes šķiršanās peripetijām. Režisorei Lindai Oltei ir izdevies vēl vienu reizi pierādīt, ka seriāls ir tikpat līdzvērtīga ekrāna mākslas forma kā kino, un Latvija neatpaliek no vadošajām pasaules tendencēm “lēkt iekšā” seriālu ražošanas industrijā. Kā liecina pasaules mediju un TV kritiķu vērojumi, seriālu tirgus turpinās attīstīties arī 2021. gadā, un arī nākamgad varam gaidīt veselu buķeti ar TV produktiem, kuri būs pieejami straumēšanas plaformās.

Tikmēr baudiet Rēzijas Kalniņas, Gata Gāgas, Ivo Martinsona un Madaras Botmanes saspēles un kaimiņu būšanu seriālā “Projekts: Šķiršanās” šeit.

Vēsturiskas drāmas no Latvijas

Šis gads ir iezīmējis vērienīgu “dueli” starp divām pašmāju mākslas filmām – “Dvēseļu putenis” un “Pilsēta pie upes”. Kamēr “putenis” pirmizrādi piedzīvoja jau 2019. gadā, “Pilsēta pie upes” pie skatītājiem nonāca šī gada janvārī un likumsakarīgi pretendēja uz “Lielajiem Kristapiem”.

“Dvēseļu putenis” saņēma kopumā 6 “Lielos Kristapus”, tostarp par gada labāko pilnmetrāžas filmu un gada labāko spēlfilmas režiju, filmas izrādīšanas tiesības Centrāleiropā ieguvis arī prominentais ASV televīzijas kanāls “HBO”, bet “Pilsēta pie upes” ieguva četrus “Lielos Kristapus”, tostarp kategorijās “Aktierdarbs pirmā plāna lomā” un “Labākais scenārijs”.

“Dvēseļu putenis” un “Pilsēta pie upes” ir pieejamas straumēšanas platformā “Vimeo”.

Provokatīvas dokumentālās filmas un seriāli no “Netflix”

Ja spēlfilmas un animācija spēj piedāvāt atslodzi, intelektuālu un emocionālu baudījumu, ienirstot citā pasaulē, tad dokumentālais kino nereti uzdod jautājumus, uz kuriem ne katrs ir gatavs atbildēt. Skandaloza tematika šādu stāstu pamatā ļauj ne vien gūt popularitāti skatītāju vidū, bet tā kalpo par diskusiju pamatu sociālajos tīklos, kas ir tik piepildīti ar viedokļiem, idejām un atziņām.

Viens no pērnā gada “skaļākajām” seriāliem, ko piedāvā “Netfix”, ir Ērika Gūdes un Rebekas Seiklinas Tīģeru karalis: Slepkavība, haoss, neprāts”(“Tiger King: Murder, Mayhem and Madness”), kas ļauj ielūkoties puslegālā eksotisko dzīvnieku tirgū, poligāmijā, apziņas tumsā, ļaujot skatītājam piedzīvot kārtīgu šoku. Filma izpelnījusies nosodošus komentārus, tās saturs balansē uz ētikas robežas un tai pašā laikā, līdzīgi kā sociālais projekts “Caur ērkšķiem uz..”, paver skatu uz tādu realitāti, ar kuru vairums no mums ikdienā nesaskaras.

Savukārt dokumentālā filma “Sociālā dilemma” ("The Social Dilemma") ļauj pārvērtēt ikdienas ieradumus sociālajos tīklos un mudina domāt par to, cik patiesībā maz kontroles ir “Facebook” vai “Instagram” lietotāju rokās. Tas ir intriģējošs ieskats lielo korporāciju rūpīgajās manipulācijās ar datiem, kurus, vairumā gadījumu, neapzināti “uzdāvinām” šiem uzņēmēju “milžiem”.

Meklē filmu šeit, bet seriālu – šeit.

Borata ironija par pasaules varenajiem

Kazahstānas žurnālists Borats spēj nokaitināt gan bijušās Padomju Savienības valsts Kazahstānas politiskos spēkus, gan iedzelt pašam Donaldam Trampam. Pēc 14 gadu pauzes, brīdi pirms ASV prezidenta vēlēšanām, britu komiķis Saša Barons Koens piedāvāja stāstu par ASV kultūru un sabiedrību. Kā zināms, viņam nepatīk teju nekas, Borats ir ksenofobs un rasists, bet tas viņam neliedz iekulties provokācijās un “izsaukt uguni” arī no Covid-19 sazvērestību teoriju piekritējiem. Citiem vārdiem, šī ir radikāla politiskā satīra, kurā nekas nav svēts un par visu var pasmieties.

Skaties filmu šeit.

Drūmais Hjū Grānts un apburošā Nikola Kidmena stindzinošā psihodrāmā

Viens no kino industrijas “karstajiem kartupeļiem” ir vīriešu-režisoru pārsvars pār sievietēm, taču “HBO” gaidītākais miniseriāls “Posts” (“The Undoing) ir tas gadījums, kad veidotāju komanda var lepoties ar zvaigžņu sastāvu no slavenu sieviešu rindām. Godalgotās dāņu režisores Sūzanas Bīras režisētais miniseriāls “Posts” ir kādas elitāras ģimenes – psihoterapeites un onkologa – portrets jeb pakāpeniski veidojies psiholoģisks terors pēc notikušas slepkavības. Hjū Grānta varonis, elitārais ārsts Džonatans tiek vainots brutālā savas mīļākās nogalināšanā, bet viņa sieva, Nikolas Kidmenas atveidotā Greisa, dzīvo noliegumā un nespēj pieņemt vīra sociopātisko “seju”. Aizraujošā sižeta pamatā ir industrijā novērtētā scenārista Deivida Kellija meistardarbs. Viņš ir dibinājis radošo savienību ar Kidmenu un šajā tandēmā pasaulei piedāvājis arī tādus seriālus kā “Lielie mazie meli” ("Big Little Lies") un īstenā Deivida Linča garā nesaudzīgi atklāj to, kādos melos dzīvo ārēji veiksmīgi laulātie pāri, kuriem ir dota nauda, īpašums un statuss sabiedrībā.

Skaties seriālu straumēšanas vietnē “Shortcut”.

Popmūzikas “klauns” ar plašām interesēm – ekstravagantais Deivids Bērns

Pasaulē slavenais “Talking Heads” līderis ir ne vien virtuozs mūziķis, bet arī performanču mākslinieks, kura fantāzijai nav nekādu robežu. Viņa izpildījumā jebkas pārvēršas par mākslu, bet viņa nesenākais veikums ir Brodvejas izrādes “Amerikāņu utopija” ("American Utopia") ekranizējums sadarbībā ar “Oskara” ieguvēju un neskaitāmu citu kino apbalvojumu ieguvēju Spaiku Lī, kurš tiek uzskatīts par vienu no spožākajiem amerikāņu neatkarīgā kino pārstāvjiem un sadarbojies ar daudziem afroamerikāņu izcelsmes aktieriem un mūziķiem. Režisora un mūziķa sadarbība šoreiz rezultējusies ar pārsteidzošu un kolorītu uzvedumu, kurā piedalās instrumentālisti un dejotāji no dažādām pasaules valstīm. Patiks tiem, kuri brīvdienas vēlas pavadīt muzikālā gaisotnē ar savdabīgiem deju soļiem un Deivida Bērna unikālo harismu.

Skaties koncertfilmu šeit.

Vērts pieminēt

Šaha “princeses” ceļojums uz lielajām slavas virsotnēm “Netflix” seriālā “The Queen's Gambit”, pēc “zvaigžņu” sāgas “Star Wars” motīviem uzņemtais seriāls “The Mandalorian” – otrā sezona, unikāls Latvijas mūzikas koncepta pasākums – koncertu sērija “Red Bull Soundclash”, skatītāju iemīļotā Pepija Garzeķe Astridas Lindgrēnas bērnu filmās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti