LTV būs skatāmi Latgales atbrīvošanas simtgades pasākumi un dokumentālā filma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ar lielu poļu spēku atbalstu Latvijas karaspēkam pirms 100 gadiem cīņās par Latgales atbrīvošanu izdevās pārvarēt padomju armijas pretspēku. Tam par godu tapusi dokumentāla filma, bet otrdien, 21. janvārī, Rēzeknē notiks Neatkarības kara simtgades pasākumi, un tos tiešraidē varēs vērot sabiedrisko mediju portālā LSM.lv un LTV1 Ziņu speciālizlaidumā.

Latvijas Televīzijas dokumentālā filma “Latgales atbrīvošana. Neatkarības karš”, ko veidojusi žurnāliste Judīte Čunka, ir stāsts par reģiona atbrīvošanu no lielinieku varas. Pēc Bermonta armijas padzīšanas no Rīgas 1919. gada novembrī lielākā daļa Latvijas tika ātri atbrīvota. Tomēr padomju karaspēks vēl bija Latgalē. Lai izvērstu spēcīgu triecienu Latgales frontē, Latvijas armijai vajadzēja sabiedroto, un par tādu kļuva Polija.

Ar uzbrukumu kavēties nedrīkstēja, jo Sarkanā armija nocietināja savas pozīcijas. 1920. gada 3. janvārī Latvijas un Polijas karaspēks sāka uzbrukumu Daugavpilij un pilsētu ieņēma. Tam sekoja sīvas kaujas par Ziemeļlatgali, kas turpinājās mēnesi. Karavīru izturību pārbaudīja dziļš sniegs, stindzinošs sals un tīfs. 13. janvārī Padomju Latvijas valdība paziņoja par savas pastāvēšanas beigām. 21. janvārī no lieliniekiem atbrīvoja Rēzekni, bet piecas dienas vēlāk – Ludzu. Oficiāli Latgales atbrīvošana un Neatkarības karš beidzās ar miera līguma parakstīšanu 1920. gada 11. augustā. Pēc Latgales atbrīvošanas armijas virspavēlnieka štāba priekšnieks, ģenerālis Pēteris Radziņš rakstīja:

“Ja mēs nebūtu karojuši un uzvarējuši Padomju Krievijas karaspēku, tad mēs ne tikai nekad nepievienotu Latgali pie Latvijas, bet mēs nekad nebūtu ieguvuši arī mieru un drošību no Krievijas puses. Latvijas armija 1920. gadā izkaroja galīgo Latvijas apvienošanu un neatkarību.”

Dokumentālā filma vēstīs par Latvijas armijas pašaizliedzību un vēsturiskajām Latgales atbrīvošanas kaujām. Tās pirmizrāde 18. janvārī pulksten 19.05 LTV1 un REPLAY.lv.

Savukārt 21. janvārī LTV komanda dosies uz Rēzekni, kur notiks Neatkarības kara simtgadei veltīti pasākumi. Tiešraidē portālā LSM.lv no pulksten 17.30 būs vērojams lāpu gājiens un svinīgais pasākums pie pieminekļa “Vienoti Latvijai”. LTV1 ēterā pulksten 18.55 sāksies Latgales atbrīvošanas simtgadei veltīts ziņu speciālizlaidums, ko vadīs žurnālisti Gundars Rēders un Karīna Rubene.

Latvijas Neatkarības kara simtgades pasākumi ir daļa no Latvijas valsts simtgades programmas. 2020. gadā Latvijas valsts simtgades programmas vadmotīvs ir "Brīvība".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti