Kultūras ziņas

Gravitācijas pārvarēšana cirka izrādē "O’DD"

Kultūras ziņas

Liepājā apskatāma Anša Rozentāla personālizstāde

Kinolektorijs "Tas, ko tu nedrīksti nezināt"

Latvijai piederīgo kino veidotāju darbs ārzemēs – sāksies kinolektorijs «Tas, ko tu nedrīksti nezināt»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Jau septiņpadsmit gadus Latvijā tiek rīkots kultūrvēsturiski izglītojošs kinolektoriju cikls "Tas, ko tu nedrīksti nezināt". Šīs sezonas pirmais seanss notiks 6. aprīlī kinoteātrī "Splendid Palace". Pirmoreiz Latvijā tiks demonstrēta Johannesa Gūtera mēmā filma "Klusuma tornis", kas uzņemta 1923. gadā.

Kinolektoriju "Tas, ko tu nedrīksti nezināt" rīko Rīgas Kino muzejs sadarbībā ar kinoteātri "Splendid Palace", un šoreiz uzmanības centrā – filmas, ko ārzemēs veidojuši Latvijā dzimuši vai latviešu izcelsmes kino režisori, scenāristi, producenti.

"Tas ir bijis liels pētniecības darbs, lai atrastu šos Latvijai piederīgos kino veidotājus, kas strādā ārzemēs.

Rīt mēs sākam ar Jāņa vai Johannesa Gūtera filmu no 1925. gada, un jaunākais darbs, ko mēs rādīsim, būs īsfilma no 2019. gada. Tur ir teju gadsimta griezumā šis fokuss uz latviešu izcelsmes un Latvijā dzimušo kino veidotāju darbiem ārzemēs," skaidroja Rīgas Kino muzeja direktore Agnese Logina (“Par!/Progresīvie”). "Daudzas no šīm filmām būtu pašas par sevi interesants notikums, ko parādīt Latvijā, jo tas palīdz mums apzināties par Latvijas vēsturi, saprast trūkstošos Latvijas vēstures baltos plankumus par mūsu cilvēkiem, par kuriem neko daudz nezinām. Bet krietna daļa šo filmu ir nozīmīgas arī starptautiskā kontekstā."

"Šis lektorijs, kuru veido Kino muzejs sadarbībā ar "Splendid Palace", ir viens no pirmajiem Latvijā, kur aizsāka šādu tēmu – izzinošu kino izrādīšanu ar lekciju. Tagad laikā gaitā tas kļuvis arvien interaktīvāks, arvien audiovizuālāks. Es uzskatu, ka šis lektorijs ir maza akadēmija pat vairākām paaudzēm, jo ir izauguši studenti un sākuši nākt jauni studenti," norādīja kinoteātra "Splendid Palace" mākslinieciskā vadītāja, kinokritiķe Daira Āboliņa. "Šis Kino muzeja tematiski piedāvātais fokuss šogad ir Latvijas izcelsmes, emigrācijā strādājošie režisori. Šāds fokuss tik mērķtiecīgi izvēlēts nav bijis iepriekš nekad. Būtībā tas ir liels baltais plankums daudzu, pat kino pārzinošu cilvēku pieredzē."

Kinolektorija jauno sezonu atklās Johanesa Gūtera mēmā filma "Klusuma tornis", kas tapusi Veimāras republikā 1925. gadā. Ievadlekciju vadīs kinorežisors un teorētiķis Dāvis Sīmanis.

Agnese Logina stāsta: "Johanness Gūters ir vācu kino pamatlicējs, viņš ir bijis ārkārtīgi ražīgs kinorežisors Vācijā. Šī ir viena no retajām filmām, kas saglabājusies, filma ir restaurēta 2007. gadā, restaurētā versija piedzīvojusi pirmizrādi ''Berlinālē''. Par filmu runās režisors un teorētiķis Dāvis Sīmanis, kurš tieši šobrīd strādā pie filmas par Jāņa Gūtera dzīvesbiedri Mariju Leiko, kas ir ļoti labi zināma, starptautiski atpazīstama latviešu aktrise, kas strādāja mēmā kino laikā un teātrī tajā laikā. Mēs esam atlasījuši diezgan daudz filmas, kurām ir arī kultūrvēsturiskā rezonanse. Gūters ir viens tāds vārds, kas mums būtu jāzina. Mēs rādīsim arī Teivo Tūlio, kas ir somu melodrāmas pamatlicējs, galvenais vārds."

3. maijā kinolektorija programmu turpinās animācijas īsfilmu seanss, kurā būs iespējams noskatīties Signes Baumanes, Anetes Meleces, Dainas Krūmiņš, Rasas Strautmanes un Anetes Brūveres veidotās filmas, kas tapušas laika posmā no 1960. gadiem līdz mūsdienām.

Savukārt kino zinātniece Dita Rietuma gatavo ievadlekciju Rīgā dzimušā režisora un scenārista Borisa Inkstera filmai "Svešinieks trešajā stāvā". Viņa atklāj: "Tā būs pirmā reize, kad filma "Svešinieks trešajā stāvā" tiks izrādīta publiski uz lielā ekrāna Rīgā, režisora Borisa Inkstera dzimtajā pilsētā. Boriss Inksters ir piesaistījis pētnieku uzmanību tieši pēdējo 15–20 gadu laikā kā personība, kas izveidoja stilistiski ārkārtīgi interesantu filmu "Svešinieks trešajā stāvā". Tolaik šo filmu Amerikas kino kritika nesaprata, laikraksts "The New York Times" nolīdzināja filmu līdz ar zemi, bet pēcāk izrādījās, ka tieši šī neparastā, ekspresīvā izteiksme, filmas stils ir tas, kas ir aizsācis tā dēvēto film noir virzienu Amerikas kino kultūrā. Šis virziens bija ļoti aktuāls no 1940. gada, kad arī veidota filma "Svešinieks trešajā stāvā", līdz pat piecdesmito gadu vidum.

Kinolektorija "Tas, ko tu nedrīksti nezināt" noslēgums gaidāms 15. jūnijā ar īpašu pārsteiguma seansu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti