Kultūras ziņas

Noslēgusies "Gads pirms kara" filmēšana

Kultūras ziņas

Izdota Rūdolfa Blaumaņa valodas vārdnīca

Kino muzejam jauns kostīmu skapis

Kino muzejam dāvātie «Homo novus» tērpi – sākums simtgades filmu retrospekcijai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pavisam nesen uz jauno Muzeju krātuvi Pulka ielā savus dārgumus pārvedis arī Rīgas Kino muzejs, un jau 30. janvārī tur svinīgi tiks atklāts kino kostīmu skapis. Kā pirmie tajā guls simtgades filmas “Homo novus” tērpi, ko muzejam dāvājuši filmas veidotāji. Muzeja vadītāja Ieva Andžāne uzsver – viņi priecātos glabāt tērpus no visām simtgades filmām un veidot retrospekciju.

Režisores Annas Vidulejas komēdija bija 2018. gada apmeklētākā Latvijas filma, un tās tērpu autore Liene Rolšteina par savu veikumu saņēma arī nacionālo kino balvu “Lielais Kristaps”.

Rīgas Kino muzeja eksponātu kolekcija pirmo reizi glabāsies vienviet – jaunās Muzeju krātuves telpās Pulka ielā. Plašajās glabātuvēs vēl neizpakoti gulst kino arhīvi, fotogrāfijas, aktieru kartotēka, scenāriji, dekorāciju skices un pat mākslas darbi.

Lai uzglabātu laika zobam pakļautās 35 un 16 milimetru kinolentes, krātuvē pieejama īpaša aukstuma kamera.

“Šobrīd aukstais režīms vēl nav ieslēgts. Tik tikko mēs esam pārveduši mūsu rīcībā esošos filmu ruļļus no Valsts kinofotofonodokumentu arhīva. Šeit vajadzētu būt vairāk kā tūkstotim vienību,” stāsta Rīgas Kino muzeja vadītāja Ieva Andžāne.

Pirmo reizi muzeja pastāvēšanas vēsturē nodrošināta arī iespēja krāt un uzglabāt filmās izmantotos kostīmus. Pirmie jaunos skapjus aizpildīs Annas Vidulejas komēdijas “Homo novus” tērpi, kurus darinājusi māksliniece Liene Rolšteina un kas ir apjomīgs dāvinājums no filmas veidotājiem.

Rīgas Kino muzeja krājuma glabātāja Dace Grante uzskaita, kuri tērpi turpmāk atradīsies muzeja glabāšanā: Kaspara Znotiņa tēlotajam Kurcumam ir skaista, izšūta veste un samta žakete; Ciemaldas tērps, kurā viņu gleznoja Upenājs, arī sarkanā kleita, kurā viņa pirmo reizi noskūpstīja Upenāju; Aurēlijas Anužītes un Agneses Cīrules tērpi; Salutaura – Andra Keiša tērps, un otrs, kad viņš ir beidzis darbu pie gleznas; Andreja Žagara filmā nēsātais uzvalks.

“Mēs tiešām priecātos no filmām, no katras simtgades filmas kaut ko uzglabāt un, ļoti iespējams, pēc kāda laika mums varētu izveidoties skaista Latvijas simtgades filmu retrospekcija,” stāsta Ieva Andžāne.

Muzeja darbinieki arī aicina atsaukties, ja īpašumā saglabājies kāds sens projektors vai kāda cita profesionālā vai amatiera kino tehnika, ko būtu vērts uzglabāt nākamajām paaudzēm. Krātuvē jau glabājas dažādu vēsturisko posmu kino montāžas galdi, Rīgas kinoteātru filmu projektori un filmu preses. Rīgas Kino muzeja pastāvīgā ekspozīcija apmeklētājiem joprojām ir pieejama muzeja telpās Vecrīgā, Peitavas ielā. Savukārt ar Muzeju krātuves krājuma telpās glabātiem eksponātiem, iepriekš piesakoties, varēs iepazīties tikai pētnieki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti