Kultūras rondo

Jāņa Mintika izstādē Cēsīs var aplūkot viņa instalācijas, gleznas un grafikas

Kultūras rondo

Starptautiskās izstādes "Sāls pieskāriens" darbus vieno sievietes tēls

Kino festivāls Rīga IFF: 148 filmas 11 dienās, 11 tematiskās sadaļās un konkursu skatēs

Kā neapjukt Riga IFF plašajā kino piedāvājumā - iesaka festivāla veidotāji

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

148 filmas 11 dienās un 11 tematiskās sadaļās un konkursu skatēs – tā skaitļos izskatās sestais Rīgas Starptautiskais kino festivāls (Riga IFF). Lai filmu izvēli padarītu vieglāku un personiskāku, kuratori izveidojuši padomus, ko var atrast pie vairuma no filmām. Tā ir iespēja paraudzīties uz konkrēto filmu kuratoru acīm.

Festivāla radošā direktore Sonora Broka Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" vērtē, ka katrā no Riga IFF norises dienām var noskatīties piecas pilnmetrāžas filmas. Līdz ar to 11 dienās no 17. līdz 27.oktobrim iespējams noskatīties 55 filmas.

Īsfilmu programmas kuratore Anna Zača ir pieticīgāka, viņa uzskata, ka dienā pietiktu ar četriem īsfilmu seansiem.

6. Rīgas Starptautisko kino festivālu 17. oktobrī atklās ar latviešu jaunā animācijas talanta Ginta Zilbaloža pilnmetrāžas filmu “Projām”. Šī būs viena no nacionālā kino pirmizrādēm festivālā laikā. Nacionālo pirmizrādi piedzīvos arī Lailas Pakalniņas dokumentālā filma "Karote", kas iekļauta festivāla pilnmetrāžas filmu konkursa skatē. Kopumā pilnmetrāžas filmu konkursa skatē iekļautas 10 filmas no Baltijas jūras valstīm un Ziemeļvalstīm.

"Saņemiet drosmi un atnāciet uz konkursa filmām, nebūs nemaz tik traki," aicina Sonora Broka.

Riga IFF direktore Liene Treimane atzīst, ka festivāls ir "intelektuālās veselības dienas". Viņa aicina plašajā piedāvājumā orientēties intuitīvi, ka arī sekot dažādiem ieteikumiem.

"Apzināmies, ka festivāls ir liels un tajā ir grūti orientēties, tāpēc īpaši domājām, kā palīdzēt skatītajam, to var darīt, izpētot festivāla mājaslapu

Jaunums – neliela atzīme pie filmas apraksta “kuratora skatījums” gan mājaslapā, gan katalogā par filmu," atklāj Liene Treimane.

"Short Riga" īsfilmu konkursā, kurā iekļauta 31 īsfilma no 19 valstīm, nacionālo pirmizrādi piedzīvos sešas filmiņas, ko veidojuši Žanete Skarule, Tīna Zariņa, Lizete Upīte, Nils Skapāns, Anna Zača, Linda Stūre un Kerija Arne.

Anna Zača ir lepna, ka šogad pirmo reizi arī Latvija izvirzīs īsfilmu Eiropas Kino akadēmijas balvai un tieši Riga IFF ir kļuvis par kvalificējošo festivālu Eiropas Kino akadēmijas balvai.

Vēl festivāla dienās gaidāmas nacionālās pirmizrādes Latvijas autoru filmām "Geparda dzimšana", "Suņi nevalkā bikses", "Koris. Diriģents. Kamēr...", "Izmisums".

Savukārt kuratore Kristīne Simsone aicina uz "Kids Weekend" filmu programmu, kas notiks 19. un 20. oktobrī.

"Tradicionāli programma ir sadalīta divās daļās: pilnmetrāžas spēlfilmas, kas paredzētas skolas vecuma bērniem, un animācijas īsfilmu izlase pirmsskolas vecuma bērniem. Bet vecāki paši labāk zinās, uz kuriem darbiem viņu bērnus ir vispiemērotāk vest," uzskata Kristīne Simsone.

"Viss zvaigžņotākā un interesantākā plašai publikai ir programma “Festival Selection”, kurā iekļautas 12 filmas," par festivāla piedāvājumu turpina Sonora Broka.

Tāpat Sonora Broka aicina apmeklēt filmas, kuras festivālā pārstāv to veidotāji. Tā ir iespēja, ko ārpus festivāla var piedzīvot reti.

Kristīnes Simsones ieteikums izvēlei ir programma "Festival Selection", kur var notvert filmas, kas saņēmušas starptautiskas godalgas. Otrs – skatīties uz konkursa programmu vai programmu "Ziemeļu gaisma", kur par darbu veidotājiem nezinām neko. Atliek tikai ļauties!

Konkursa programmai aicina pievērsties arī Liene Treimane, jo tā ir horizontus paplašinoša, un ar to festivāls īpaši lepojas.

Šogad arī paplašinās festivāla norišu vietu klāsts. Filmas varēs skatīties ne tikai kinoteātros "Splendid Palace", "K.Suns" un "Kino Bize” bet arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē, kur izrādīs festivāla arhitektūras filmu programmu. Savukārt fon Stricka villā būs Baltijas mūzikas video konkursa seanss. Tam sekos mūzikas ballīte.

Plašā Riga IFF programma pieejama internetā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti