Ieskats filmas «Piļsāta pi upis» tapšanā: baltā kuģa stāsts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Režisora Viestura Kairiša filmā "Piļsāta pi upis", kas Krāslavā pirmizrādi piedzīvoja 11. janvārī un Rīgā – 15. janvārī, viena no svarīgākajām lomām ir kuģim. Tieši kuģis ir tas, kas uz vārdā nenosaukto pilsētu atved Ansi, arī padomju karavīrus, kad sākas okupācija. Kuģis atved nacistus, kuģis aizved ebrejus, un kopā ar kuģi nezināmos ūdeņos beigās peld leģionā iesauktie jaunieši.

Filmas veidotāji iepazīstina ar baltā, dažādos vārdos sauktā kuģa filmas stāstu un vēsturisko prototipu.

Filmas galvenais varonis Ansis ir mālderis — pie vienas varas viņam dažādi uzraksti jāpārkrāso vienā krāsā, pie otras citā, bet pie trešās atkal citā. Arī kuģim – kā jauns režīms, tā Ansim darbs, jo tam jāmaina nosaukums. Sākumā kuģi sauc "Boltais guļbs", kā jau latgaliski pienākas, Ulmaņlaikā kuģis jāpārdēvē par "Balto gulbi", pie sarkanajiem"" uz tā sāniem parādās – "Krasnaja Avrora", bet ienākot nacistiem - "Weisser Schwan".

Filmēšanas grupai, veicot vēsturisko izpēti, atklājies, ka kuģa vēsturiskais prototips, kas minēts arī Gunara Janovska romānā, uz kura balstīts filmas scenārijs, ir pirms Otrā pasaules kara starp Krustpili un Jēkabpili kursējošais tvaikonis “Gulbis”.

Vēl filmas veidotājiem izdevies noskaidrot, ka īstais "Gulbis" vēl šajā gadsimtā esot stāvējis kādā Daugavas ostā un tikai tad sagriezts metāllūžņos. 

Tikšana pie "īstā", filmas vajadzībām piemērota kuģa, sagādājusi ne vienu vien galvassāpi filmas veidotājiem. Sākumā bijusi doma, ka jāizgatavo peldoša platforma un kuģa karkass savukārt jāveido no finiera. Ticis uzsākts būvniecības process, bet tad, "paldies Dievam, iepazināmies ar Varkaļu ostas kapteini saimnieku Ivaru Kazāku, kurš tomēr ieteica mums meklēt īstu kuģi, un tādu arī atrada," stāsta filmas producents Guntis Trekteris.

Rīgā, kā izrādās, bija nopērkams padomju laika tā sauktais admirāļa tipa kuģa korpuss, oriģinālā 12 metru garš, bet jau mazliet pagarināts; savulaik kuģis darbināts ar tanka motoru, lai armijas pavēlniecība varētu ar to pārvietoties jūrā no viena lielā kuģa līdz otram.

Arī ar šādiem jautājumiem nodarbojas filmu producenti un ražošanas departaments – kā kuģi, kas atrodas Mangaļsalā, dabūt uz Krāslavu. Pirms tam kuģis tika aizvests uz Varkaļu ostu, salabots, pārkrāsots, tam piebūvēja kajīti (vēsturiskajam kuģim bija jumtiņš, taču tas filmā aizsegtu skatu), uztaisīja grīdu un ielika Zviedrijā iegādātu dīzeļmotoru.

Ar smago tehniku kuģis pa autoceļu tika nogādāts līdz Krāslavai. 2017. gadā, kad tika rūpīgi piemeklētas filmēšanas vietas, bija lietaina vasara, ūdens līmenis Daugavā bijis vismaz 3-4 metrus augsts. Taču, kad filmēšanas grupa tur ar visu kuģi ieradās filmēt gadu vēlāk, ūdens līmenis bija pamatīgi nokrities vai precīzāk – upe tajā vietā bija gandrīz izžuvusi. Attapīgam un talantīgam ceļamkrāna operatoram izdevās "Balto gulbi" pievest upes krastā tik tālu, lai to ielaistu ūdenī.

Ar “Gulbja” iedabūšanu upē gan vēl nebeidzās kuģa nedienas. "Notika tā, ka vairākas reizes tas uzskrēja zemūdens akmeņiem, vairākkārt tam tika sadragāta dzenskrūve, arī misiņa, kuģis filmēšanas laikā tika vilkts gan ar laivām, gan virvēm," nelabprāt atceras Guntis Trekteris.

Iespējams, sava loma notiekošajā bija arī režisoram Viesturam Kairišam. Viena no viņa mīļākajām filmām ir Vernera Hercoga "Fickaraldo". Tajā ar neprātīgu ideju pārņemtais varonis (un galu galā arī 1982. gadā uzņemtās filmas režisors) kuģim liek nokļūt tur, kur, racionāli domājot, tas šādā veidā nevarētu nokļūt.

Lai nu kā, pateicoties uzņēmējam Pēterim Gekam, kurš palīdzēja gan ar "Piļsāta pi upis" filmas kuģa iegādi, gan pārbūvi, "Baltais gulbis" šobrīd atradis ļoti cienījamu pēdējo miera ostu viņa izveidotajā brīvdabas muzejā netālu no Ķekavas.

Kamēr kuģis realitātē atpūšas, uz ekrāniem tas no 17. janvāra ir redzams Latvijas kinoteātros. Ar kuģi filmā brauc daudzi filmas varoņi. Tikai Agneses Cīrules tēlotā Naiga uz kuģa tā arī neuzkāpj.

Uz kuģa, lai arī kādi vēsturiski vēji pūš, vienmēr atrodas Vecais kapteinis. Kapteinis ir kā Vergīlijs, kurš izvada Danti (Ansi) caur visiem elles lokiem. Kapteiņa lomu filmā spēlē lietuviešu kino leģenda aktieris Jozs Budraitis. Anša lomas aktieris Dāvis Suharevskis stāsta, ka epizodēs, kurās filmējies ar Budraiti, vienmēr juties ļoti mierīgs: "Viņš ir kā liels ozols, kas izstaro mieru un pamatīgumu."

Objekts, kas filmā plūst pa vārdā nenosauktu upi, piestājot vārdā nenosauktā pilsētā, lai kā arī to pie katras varas sauktu, ir vairāk nekā kuģis. Filmas režisors Viesturs Kairišs norāda: “Baltais kuģis ir ļoti simbolisks tēls, tas pārvadā tautas kā Noasa šķirsts un atved skatītājiem nepazīstamo varoni kā gulbis Loengrīnu, lai filmas gaitā mēs uzzinātu, kas īsti par cilvēku slēpjas aiz šā vientiesīgā puiša ar jauko vārdu Ansis."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti