Fotogrāfijās – «Durbes arheoloģija»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Durbē pašlaik apskatāma fotogrāfa Arņa Balčus veidotā izstāde „Durbes arheoloģija”. Izstāde tapusi festivāla „Zemlika” ietvaros, kas Durbē notiek oktobra beigās. „Durbes arheoloģija” sasaucas ar festivāla norisi, kas mudina apstāties, izrauties no ikdienas steigas, pievērst uzmanību detaļām, laika ritējumam ar mūzikas, foto mirkļiem, dabas veltēm un citām būtiskām lietām, kas piepilda cilvēka dzīvi.

Festivāla ''Zemlika'' rīkotājs Miks Magone un Arnis Balčus Durbē iekārto fotogrāfiju izstādi. Ir vēls rudens, vēl viena oktobra nogale, kad ir iespēja piedzīvot katram, iespējams, citu emociju gammu, saka ''Zemlikas'' rīkotājs Miks Magone:

„Kāds varbūt gūst pacilājumu no mūzikas, kāds novērtē to, ka kārtējo gadu ir iespēja skatīt pēdējā laika kādu no izaicinošākām teātra izrādēm. Šogad arī filmu programmu mums ir palīdzējuši veidot cilvēki, kuri ir saistīti ar Rīgas Starptautisko kino festivālu vai Baltijas jūras dokumentālo filmu forumu un citi. Filmu izlase, lai arī ne plaša, kopskaitā piecas filmas, bet katra ar stāstu, zināmām emocionālām līdzībām savu varoņu dzīvēm, ar kurām paralēles var vilkt skatītāji, īpaši vietējie.”

Tieši vietējos, kuri dodas savās ikdienas gaitās, visticamāk, mudinās apstāties Arņa Balčus izstāde „Durbes arheoloģija”.

Fotogrāfijas nav izliktas kādā izstāžu zālē, bet redzamas logos, veikalos, uz ziņojumu dēļa pie baznīcas. Fotogrāfam, kura darbi izstādīti ne vienā vien Eiropas pilsētā, Durbē dzīvo vecmāmiņa, tieši šī sakne ar Durbi viņu mudinājusi ielūkoties ģimenes foto albumā, atlasīt no tā dažādu laiku fotogrāfijas un fotografēt Durbi šodien.

„Fotogrāfijas pašas radušās kā šodienas arheoloģiskie izrakumi. Pats nosaukums apspēlē to, kā mēs veidojam vēsturi, veicam vietas izpēti - mēs vācam dažādas lietas. Tie ne vienmēr ir seni izrakumi, tās var būt mūsdienu lietas – sākot ar akmentiņiem, cigarešu izsmēķiem, arī tās lietas par kaut ko liecina par laikmetu. Mēs tās atrodam dažādā vietās, haotiski izkaisītas. Domāju, ka šīs fotogrāfijas labi dzīvos šajā vidē, atrodoties nevis vienā vietā, kā tas pienāktos izstādei, bet tā, lai cilvēks ar viņām sastaptos,” saka Balčus.

Vienā no melnbaltajām fotogrāfijām redzama ziemas aina, kur Durbes puikas tīra sniegu savā hokeja laukumā. Varbūt viņu acu skatiem nepaslīd garām arī ūdens zāles, kas sastingušas ledū. Arnis Balčus fotogrāfijās pievērš uzmanību detaļām, kas ikdienas gaitā netiek pamanītas:

„Mani interesēja uz asfalta nokritušas aličas plūmes, kas veidoja interesantu kompozīciju, sāka veidot abstraktu gleznu. Piemēram, novāktie graudi, kas atgādināja tuksnesi. Fotogrāfijas - lai arī dokumentālas un tie ir fragmenti no tā, kas notiek apkārt - tās nevar nosaukt par tipiskākajām konkrētas vietas liecībām. Tā nav reportāža, tie nav portreti, tas ir vēl kas cits. Personāži nav atpazīstami un darbība, kas fotogrāfijā notiek, nav pilnīgi skaidra.”

Jaunu sajūtu, rudens krāsu un smaržu pieklusinātā Kurzemes mazpilsēta atkal atvērusi savas durvis un aicina ienākt - festivāls ''Zemlika'' Durbē notiek jau piekto reizi. Arņa Balčus izstāde „Durbes arheoloģija” būs skatāma arī kādu laiku pēc festivāla.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti