Deputāte Rībena atbalstījusi naudas piešķiršanu «Dvēseļu putenim», nelasot scenāriju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas, kura virzīja priekšlikumu par atbalstu filmai „Dvēseļu putenis", locekle, deputāte Ingūna Rībena (Vienotība) lēmusi par atbalstu filmai, nelasot scenāriju, liecina viņas izteikumi Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "100g kultūras. Diskusija". Deputāte norāda, ka par atbalstu lēmusi, jo Latvijai trūkst iedvesmojošu filmu. 

Raidījumā „100g kultūras. Diskusija" piedalījās arī filmas „Dvēseļu putenis" producents Gatis Upmalis, producente Antra Cilinska, kā arī Nacionālā Kino centra vadītāja Ilze Gailīte-Holmberga. 

Filmas producents Gatis Upmalis diskusijā norāda, ka Nacionālais kino centrs netiek galā ar saviem pienākumiem un nenodrošina vēsturisku filmu pietiekamu īpatsvaru, tuvojoties Latvijas Republikas 100.jubilejai. Viņam gan iebilst kino centra vadītāja Ilze Gailīte-Holmberga, norādot, ka programmas "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" kopīgais finansējums ir daudzkārt mazāks par "Dvēseļu putenim" sākotnēji pieprasītajiem 938 699 latiem šogad un 920 275 latiem nākamgad.

Diskusijā piedalās arī Antra Cilinska, kura pauž, ja reiz ir "lieka nauda", ko piešķirt kādam filmu projektam, tā būtu jāsadala konkursa kārtībā, nevis vadoties pēc deputātu sajutām.

Viskarstākās debates studijā izvērtās par tēmu "Nacionālais pasūtījums", ko daži uztver ar cerībām, citi - kā iespēju ideoloģiskam diktātam. Vairāk skaties raidījumā "100g kultūras. Diskusija" otrdien, pl.17.15 LTV1 un ltv.lv.  Diskusiju vada Kristīne Želve un Dmitrijs Petrenko.

Jau vēstīts, ka „Dvēseļu putenis", tuvojoties jaunā budžeta pieņemšanai, atkal sacēlis vētru kino profesionāļu vidē. Filmas projekts, kas jau pagājušajā gadā saņēmis Saeimas ārpuskonkursa atbalstu 25 tūkstošu latu apmērā, šogad, visticamāk, saņems 200 tūkstošu eiro atbalstu (to atbalsta Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija). Daļa nozares ekspertu uzskata, ka tā ir iespēja tikt pie vērienīgas filmas un arī iespēja dabūt lielāku finansējumu, kas nav iespējams citkārt. Savukārt, citi uzskata, ka šāda iespēja ir neētiska un nelikumīga, jo nav konkursa, nav vienlīdzīgu spēles noteikumu visiem producentiem, nav arī skaidru kritēriju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti