Kultūra

Nāk klajā divas grāmatas par Alvi Hermani

Kultūra

Valdis Atāls izdod albumu "Mājupceļš"

"Baltijas pērles" piedāvājumā - vairāk nekā 20 filmu

«Baltijas pērles» piedāvājumā - vairāk nekā 20 filmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Vairāk nekā 20 filmu, to vidū arī jaunākās prestižu kinofestivālu laureātes un nominantes, piedāvās 24.kinofestivāls „Baltijas pērle”, kas Rīgā sāksies rīt, 21. septembrī, un norisināsies līdz 26.septembrim. Festivālā būs arī jaunāko Krievijas filmu programma, kā arī Merilinas Monro 90.jubilejai veltīti seansi.

Merlinas Monro dziedājums no 60.gada filmas „Mīlēsimies”. Tieši ar šo darbu „Baltijas Pērle” pieminēs leģendāro aktrisi, kuri šogad būtu apritējuši 90 gadi. Monro partneris filmā ir slavenais francūzis Īvs Montāns, un viņai pašai šī ir viena no pēdējām un arī labākajām kino lomām.

Par „Baltijas pērles” atklāšanas filmu izraudzīta britu režisora Stīvena Frīrza jaunā komēdija „Florense Fostere Dženkinsa” ar spožo Merilu Strīpu galvenajā lomā. Filmas centrā ir reāla, bet ļoti savdabīga 20.gadsimta sākuma persona – amatieru soprāns, kas ieguva milzu popularitāti tieši savas atbaidošās dziedāšanas dēļ.

Kinokritiķe Daira Āboliņa „Baltijas pērles” programmu raksturo kā drosmīgu, jo tajā pamatā iekļautas tā dēvētās festivālu kategorijas filmas. To vidū ir, piemēram, britu režisora Kena Louča filma „Es, Daniels Bleiks”, šī gada Kannu kinofestivāla laureāte, kuru skatītāji Kannās uzņēma ļoti pretrunīgi, vieni gavilēja, kamēr citi centās to izsvilpt:

„Tas ir stāsts par cilvēkiem, par kuriem kino parasti stāstus nestāsta. Bet tas ir izstāstīts tik emocionāli piesātināti! Tur ir humors, dzīves sāpes, dzīves realitāte. Šai filmai varbūt nepiemīt sarkanā paklāja vēriens, bet cilvēcisks siltums un dziļums, kas ir jau ļoti reti sastopams šobrīd filmās”.

Daira Āboliņa īpašu uzmanību vērš vēl uz vienu filmu, dēvējot to par absolūtu šī gada pārsteigumu kino pasaulē, un tā ir franču režisora Bruno Dimona filma „Svelmainais līcis”.

„Tas, ko Bruno Dimons dara šajā filmā, - to es jums vārdos izstāstīt nevaru, jo nekad, manuprāt, neviens režisors nav mēģinājis uzņemt filmu burleskas žanrā. Tas ir brīnišķīgs, ārkārtējs, es teiktu – ekstrēms kino piedzīvojums, tāpēc ka ļoti unikāls,” priecājas Daira Āboliņa.

Interesanta solās būt arī Krievijas filmu programma „Logs uz Krieviju”, kas piedāvās trīs jaunus, bet arī jau ievērību guvušus kino darbus, arī filmu „Pēterburga. Tikai ar mīlestību”, ko veido septiņu krievu režisoru – sieviešu septiņas kino noveles. Autoru vidū ir Renāta Ļitvinova, Avdotja Smirnova, kā arī Latvijā mazāk zināmas režisores.

Stāsta Sanktpēterburgas kinofestivāla vadītājs Aleksandrs Mamontovs: „Filmas centrā ir mīlas stāsti, kas risinās Pēterburgā – pilsētā, kas radīta mīlestībai.Filma atklāj mīlestības dažādo dabu. Tā cilvēkam var būt kā skaista dāvana, bet tā var būt arī kā pārbaudījums un pat sods.Lai arī noveles ir neatkarīgas cita no citas, to vienojošais elements ir Pēterburga.”

Festivāls piedāvās arī Latvijā labi pazīstamā režisora Kirila Serebreņņikova kino darbu „Māceklis”, kura centrā ir reliģijas tēma.

Aleksandrs Mamontovs un Daira Āboliņa un reliģijas tēmas interpretāciju filmā raksturo kā spēcīgu, bet arī riskantu, kas skatītājus varētu sadalīt divās krasi pretējās nometnēs:

„Mēs sašķelsimies uzreiz, tāpēc ka viņš runā par kristietību. Arī par farizejiem un kristietību kā melīgu vārdos un arī dažkārt darbos. Tā ir ļoti sarežģīta tēma, enerģētiski ārkārtīgi iespaidīga. Viens no maniem šī gada Kannu spēcīgākajiem pārdzīvojumiem”.

24.kinofestivālu „Baltijas Pērle” atklās 21.septembrī, tas noritēs nedēļas garumā, un filmas tiks izrādītas kinoteātrī „Splendid Palace”.

Festivāla seansu saraksts pieejams šeit.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti