Kino jaunumi šonedēļ – Laimas Žurginas jubileja un ko redzēt «Baltijas pērlē»

Laima Žurgina pārsteidz ar glezniecisku kadru, ko izkopusi savās vairāk nekā 50 dokumentālajās filmās, tādēļ viņas 80. jubilejai par godu norisinās īpaša filmu skate. Tāpat šonedēļ sāksies kino festivāls "Baltijas pērle", par filmu nozares jaunumiem stāsta kinokritiķe Kristīne Simsone.

Kino jaunumi šonedēļ – Laimas Žurginas jubileja un ko redzēt «Baltijas Pērlē»
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Laimas Žurginas jubilejas filmu skate

Laima Žurgina un Valdis Kroģis filmas "235 000 000" (1967) tapšanas laikā
Laima Žurgina un Valdis Kroģis filmas "235 000 000" (1967) tapšanas laikā

Vēlos aicināt apmeklēt kinorežisores un dokumentālistes Laimas Žurginas 80. jubilejas filmu skati, kas notiks no 20. līdz 24. septembrim mākslas centrā "Zuzeum". Piecos vakaros būs iespējams gūt koncentrētu ieskatu režisores plašajā filmogrāfijā, kas aizsākās jau aizvadītā gadsimta 60. gadu beigās, Rīgas poētiskā dokumentālisma skolas laikā.

Žurgina filmējusi gan portretfilmas un kinožurnālus, veidojusi arī sociālpolitiskus vērojumus un poētiskus laikmeta tvērumus.

Viņas darbus raksturo empātija, talantīga, kazi gleznieciska kadra kompozīcija un brīvība no sensacionālisma.

Jubilejas filmu skatē režisore dalīsies atmiņu stāstos, bet darbus ar kontekstuālu informāciju papildinās kinozinātniece Zane Balčus un dokumentāliste Kristīne Briede, kas veidojusi vienu no vērienīgākajiem poētiskā dokumentālisma pārskatiem latviešu kino – filmu "Laika tilti".

No 20. līdz 24. septembrim.

Festivāls "Baltijas pērle"

No ceturtdienas, 21. septembra, sākas festivāla "Baltijas pērle" filmu skates. Ja vienā vārdā jāraksturo ar ekscentrisku komunikāciju apvītā festivāla programmas izveides pamatprincipi, šis vārds būtu atpazīstamība – te lielākoties apkopoti kinoklasiķu veidoti un Eiropas lielākajos kinofestivālos izskanējušie darbi ar pazīstamu aktieru dalību. "Baltijas pērle" lielā mērā paļaujas uz citu festivālu programmām, kuru skaļākos darbus diezgan nekritiski uzņem savā programmā – kvalitātes ziņā tie mēdz būt ļoti dažādi.

Lai vai kā, šobrīd liela daļa programmas seansu ir izpārdoti – no tiem, kurus esmu redzējusi, varu ieteikt franču režisora, absurda meistara Kventina Dipjē darbu "Daaaaaali!" – stāsts par interviju ar slaveno sirreālistu, kas tā arī nekad nenotiek (gluži kā cita sirreālista, Luisa Buņjuela veidotās 1972. gada filmas "Buržuāzijas diskrētais šarms" varoņiem neizdodas pabeigt maltīti). Salvadoru Dalī spēlē dažādi franču aktieri (tostarp Žils Lelušs un Džonatans Koens), un filmā ar ironiju atainota viņa egocentriskā personība. Šī ir īsa – mazliet vairāk nekā stundu gara filma, kas ir apzinātu manierismu pilna.

Uz ekrāniem arī irāņu režisora Džafara Panahi filma "Lāču nav" (No Bears). Panahi Irānā ir bijis gan ieslodzīts, gan pakļauts aizliegumam veidot filmas, taču nekad nav pārtraucis strādāt. Viņš ir veidojis filmas slepenībā, par tēmām izvēloties valsts sociālpolitiskos portretējumus, bieži naratīvos iekļaujot arī refleksijas par savu situāciju. "Lāču nav" ir traģikomisks skats uz Irānas sabiedrību – galvenokārt tās māņticību un stereotipiem, ko režisors savā veidā ataino kā attīstības kavētāju. Lai arī filmas stāsts attiecas uz Irānu, tomēr tas tikpat labi ir tulkojams un attiecināms arī uz tiem, kas mīt ārpus Irānas.

Uz lielā ekrāna būs skatāma arī Toda Fīlda filma "Tara" (Tar) ar Keitu Blanšetu galvenajā lomā. Filma jau ir plaši izskanējusi aizvadītajā gadā, taču uz pašmāju lielajiem ekrāniem tā arī nenonāca (tiesa, tā ir skatāma mājas ekrānos, straumes platformā "Apple TV"). Tā aplūko mūžīgo tēmu – vai ģeniāla mākslinieka darbi ir nošķirami no viņa personības, kas sistemātiski pārkāpj citu robežas, izmantojot savas varas pozīcijas. Filmā titullomu – diriģentes un komponistes Lidijas Taras lomu – izcili nospēlē Keita Blanšeta. Par spīti dažādajiem ar mūsdienu ikdienu saistītajiem motīviem, filma nav biogrāfiska drāma: tās saistība ar realitāti ir vien tāda, ka šobrīd, par laimi, dzīvojam pasaulē, kur ģenialitāte, talants un vara nenozīmē tiesības kāpt pāri citu dzīvēm.

Kinoteātrī "Splendid Palace" no 21. līdz 30. septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti