Kultūras rondo

Latvijas kino veidotāji šogad bija plaši pārstāvēti Tallinas kinofestivālā "Melnās naktis"

Kultūras rondo

"TUR telpas" trīs gadu retrospekcija izstādē "Nākotnes retrospekcijas"

Pirmizrādi piedzīvojusi latgaliešu komēdijseriāla "Fati" otrā sezona

Komēdija ar mistikas un detektīva elementiem – latgaliešu seriāla «Fati» otrā sezona nonāk kinoteātros

Pirmizrādi Ludzas novada Malnavā un arī Rīgā šajās svētku brīvdienās piedzīvoja latgaliešu komēdijseriāla ar mistikas un detektīva elementiem "Fati" otrā sezona. Tās šaurākā lokā bija iespēja apmeklēt seriāla tapšanā iesaistītajiem, viņu ģimenes locekļiem un arī mediju pārstāvjiem, taču jau 23. novembrī "Fati" otrā sezona vienā kinodarbā tiks izrādīta Latgales vēstniecībā "Gors", un no 24. novembra filma latgaliski būs pieejama arī Rīgas kinoteātros un dažādos kino punktos Latgalē un citviet Latvijā.

Šmakovka, nepatiesas apsūdzības un mistiski notikumi. Latgaliešu seriāla "Fati" otrajā sezonā skatītājus gaida spraigs, pārspīlētiem stereotipiem par Latgali, sulīgiem izteicieniem un mistiskiem notikumiem caurvīts sižets, kur daudz kas tā arī paliks neatbildēts. Galvenie varoņi, tāpat kā pirmajā sezonā, saglabā savu fatiskumu – ir naivi cilvēki, kam tā īsti neveicas, bet ar labu sirdi.

"Skolotāji Pīters un Vitaļs svin vasaras atvaļinājuma sākšanos. Abi nolemj doties un laukiem pie radiem Bozovā un nopelnīt papildu naudu darbā mežā. Puiši tiek izmitināti ciemā pazīstamā, bet jau mirušā bitenieka Modesta mājā. Baudīt vasaras atvaļinājumu ierodas arī Pītera sieva Anna. Trijotne tiek ierauta nesaprotamu un mistisku notikumu virpulī, kas ne pa jokam satricina vietējo iedzīvotāju ikdienu." Tā skan seriāla anotācija.

Seriāla otrā sezona tika filmēta Ludzas novada Kārsavā un tās apkaimē, kas ir filmas producenta un arī idejas autora Arņa Slobožaņina dzimtā puse. Tieši vietējiem iedzīvotājiem pirmajiem bija iespēja redzēt galarezultātu. Kārsavietis Aivars, kurš spēlēja vietējā pagasta pārvaldnieku, un Ruta, kas bija iejutusies veikala pļāpu tantes lomā, atzīst, ka ir gandarīti par rezultātu.

Kas jāņem vērā skatītājam, lai sagatavotos? Ruta iesaka: "Jāsaprot mūsu latgaliskais, gan mūsu teicieni, gan parašas, tas ir pats galvenais." Savukārt Aivars uzsver:

"Skatītajam ir jāsaprot tas latgaliešu humors. Saprotiet, ja to diendienā runā, tad tas ir jocīgi, bet šī filma ir kā mākslas darbs un tas piedod filmai tādu asumiņu un odziņu. Diendienā jau tos vārdus mēs nerunājam."

Malnavas koledžas direktore Sandra Ežmale pēc pirmizrādes atzīst – vietas, valoda un izteicieni ļāvuši atgriezties pagātnē: "Vienreizējs seriāls, ļoti patika, un prieks, ka tas viss varēja pie mums notikt. Pati esmu kārsaviete, te dzimusi, augusi, tā arī ir tā garša, jo man uzreiz atausa visas atmiņas no agrākajiem laikiem un tas sulīgums, izteicieni, kā cilvēki runāja."

Seriāla "Fati" pirmā sezona bija balstīta uz reālu notikumu Kārsavas pusē un norisinājās izdomātā Upenieku ciemā. Te atkal notikumi risinājās reālā vietā – Bozovā pēc literatūrzinātnieka Valentīna Lukaševiča oriģināla uz patiesiem notikumiem nebalstīta scenārija. Mainījusies arī seriāla veidotāju radošā komanda, nemainīgu atstājot komēdijas žanru un latgaliešu valodas sulīgumu, epitetus, stereotipus un dzīvīgumu.

Seriāla idejas autors, virzītājs un producents Arnis Slobožaņins skaidro, ka lielu daļu no lomām spēlēja vietējie un tuvējo novadu iedzīvotāji, kuriem līdz šim nav bijusi tāda veida pieredze. Profesionālo aktieru sastāvam, kas bija galvenajās lomās arī pirmajā sezonā – Mārim Korsietim, Ritvaram Gailumam un Kristīnei Veinšteinai –, šoreiz pievienojies aktieris Jānis Kronis, kurš "Fatu" otrajā sezonā spēlē policistu Stoņu.

"Mans varonis Stoņs ir cilvēks, kurš sev doto varu reizēm izmanto ne visai labos mērķos, bet arī viņš dzīvē ir kaut kur nomaldījies un varbūt vēlāk atrod, ko viņš īstenībā grib darīt un kā dzīvot," stāsta aktieris. "Atrast sevi laikam nav ne vienkārši, ne ātri, un to var sākt darīt jebkurā vecumā, un nebūs par vēlu."

Lolitas lomas atveidotāja Diāna Krivteža atzīst, ka viņas izaicinājums bijusi arī valoda: "Man bija ļoti izaicinoši, jo latgaliski pirms tam biju runājusi bērnībā, 15 gadus nebiju runājusi latgaliski, līdz ar to man bija izaicinājumiem bagātas filmēšanas dienas." Taču, redzot gatavo seriālu, Krivteža atzīst:

"Sajūtas ir fantastiskas, jo mūsu filmēšanas darbs ir veiksmīgi izdevies un seriāls ir ļoti veiksmīgs gan ar humora izjūtu, gan arī ir nopietni fragmenti, kuri var likt aizdomāties par dzīves situācijām."

Seriāla režisoram Edvardam Mikālam šī ir gan pirmā nopietnā saskaršanās ar latgalisko un latgaliešu valodu, gan pirmā lielā kino pieredze. Viņš stāsta: "Man šķiet, ka šī ir ļoti moderna pieeja, te nav viens žanrs, bet gan žanru mikslis, un tas šo sezonu padara interesantu, ka tajā mainās – pirmās sērijas beigās (vai, ja runa par filmu, tad pirmās ceturtdaļas beigās) tā pagriežas. Tā dod iespaidu, ka ies viena virzienā, bet tad pagriežas un ieplūst citi žanri. Galvenokārt tā ir komēdija, notikumi ir komiski. Svarīga īpašība jau no pirmās sezonas, ko nevajadzētu mainīt, bet ienāk mistērijas elementi, ienāk detektīva elementi.

Centrāli tā tomēr ir un paliek kā komēdija, un apmeklējot to arī vajadzētu uztvert kā komēdiju."

Kino filma vai seriāls, kā atzīmē Arnis Slobožaņins, tad šo jau vairs tā īsti nemaz nevar nodalīt – radītais materiāls strādā uz skatītāju gan kā kino filma, gan seriāls. Kā atzīmē "Fati" idejas autors, otrā sezona ir trešā filma latgaliski, kas nonākusi gan uz lielajiem ekrāniem kino teātros, gan televīzijā. Par to, kas pamudinājis veidot otro sezonu, viņš saka: "Pirmkārt, pirmā sezona bija veiksmīga komerciāli, otrs bija mans spīts, un trešais ir tas, ka vajadzēja uzlabot kļūdas, kuras bija pirmajā sezonā. Daļēji mēs tās izlabojam, te ir runa par valodu. Kāpēc gan ne, ja jau iesākām, tad jāiet uz priekšu. Ja ne "Fati 3", tad kaut kāds cits kino produkts varētu būt citu gadu vai vēl pēc gada."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti