Kultūras rondo

Pasniegtas "Zelta globusa" balvas. Rezultātus analizē kino kritiķes

Kultūras rondo

Iznācis dzejnieces Veltas Sniķeres simtgadei veltīts krājums

Kinolektorijā "Tas, ko tu nedrīksti nezināt" filmas par cilvēka attiecībām ar varu

Bovijs, Dunkers, cilvēks un slava kinolektorija «Tas, ko tu nedrīksti nezināt» 19. sezonā

Jau deviņpadsmito reizi uz tikšanos ar reti redzētiem kino darbiem un interesantiem stāstiem par tiem aicina kinolektorijs "Tas, ko tu nedrīksti nezināt". Sešas trešdienas kinoteātrī "Splendid Palace" skatītājus gaidīs lektori, kas caur ļoti atšķirīgām filmām stāstīs par vienojošu tēmu – cilvēka attiecībām ar slavu.

Viens no kinolektorija "Tas, ko tu nedrīksti nezināt" pievilkšanas spēkiem nenoliedzami ir tā nosaukums: kurš gan kino skatītājs, kura intereses sniedzas ārpus komerckino lauka, grib palikt tumsā par to, ko nedrīkst nezināt?

Un, ja vēl gaismu iedegt piedāvā pieredzējuši kino profesionāļi ar saviem stāstiem? Tā 2008. gadā Rīgas Kinomuzejā sākās lekciju cikls, kas nu jau daudzas sezonas interesentus pulcē kinoteātrī "Splendid Palace".

Trešo reizi to veido Kinomuzeja kuratore Dace Čaure, kura par šīs sezonas lektorija tēmu izvēlējusies cilvēka attiecības ar slavu: "Cilvēks vienmēr ilgojas pēc slavas, bet, kad viņš to saņem, izrādās, ka viss nemaz nav tik rožaini. Likās, ka varbūt laikmets tāds, kurā mēs visi gribam nonākt starmešu gaismā, tāpēc ir vērts runāt par dažādiem šīs parādības aspektiem. Kino šī tēma ir aplūkota diezgan daudz, sevišķi Holivudā. Līdz ar to, ja rodas jautājumi, kādēļ kāda slavena filma nav programmā, tas ir tāpēc, ka vienkārši nav iespējams visu iekļaut," saka kuratore.

Šim kinolektorijam izvēlētās sešas filmas pārstāv ne tikai Holivudu, bet ļoti dažādu kino ģeogrāfiju, laikmetu un žanrus. Tie nav paši klasiskākie kino darbi, kas pirmie nāktu prātā, domājot par cilvēka un skatuves attiecībām.

Šāda izvēle ir apzināta, lai paplašinātu kino skatītāju pieredzi. Ar šādu domu no latviešu kino klasikas iekļauta nevis, piemēram, filma "Teātris", bet gan Oļģerta Dunkera 1971. gada filma "Tauriņdeja", ko izrādīs 24. janvārī. Lektore būs kino kritiķe un "Splendid Palace" mākslinieciskā vadītāja Daira Āboliņa: "Ja mēs ietu cauri kino vēsturei, es droši vien vispirms apstātos pie kādām citām filmām. Bet, kad tur parādījās "Tauriņdeja", man tas likās ļoti tiešs trāpījums. Pirmkārt, Oļģerts Dunkers diemžēl ir gandrīz aizmirsts režisors. Par viņu ir vērts atgādināt, jo Dunkers veidoja ļoti profesionālas un savā noteiktā intonācijā svarīgas filmas. Viņam daudz vairāk bija tāda vientulības tēma.

Brasla vienmēr bija ļoti pozitīvs, Streičs – dinamiski ironisks, bet Dunkeram vairāk bija tādi jautājumi kā – vai tas cilvēks ir īstajā vietā, par ko viņš melo, kam viņš melo…."

 

"Otrkārt, interesants ir fakts, ka galveno lomu filmā spēlē igauņu aktieris Bruno Oja, kuru arī daudzi šodien vairs nezina. Savā veidā viņš filmas sižetā reflektē arī savu dzīvi. Tobrīd, kad tapa "Tauriņdeja", viņš bija pazīstams Latvijā kā dziesminieks, bija filmējies arī slavenā lietuviešu filmā, dzīvoja Polijā… Padomju impērijā viņš kaut kādā ziņā bija zvaigzne ar eiropeisku piesitienu. Filmā viņš, protams, tēlo latvieti, un viņu ir ieskaņojis Uldis Dumpis. Papētīju dokumentus no filmas tapšanas: tas, no kā viņi baidījās, tieši šo filmu ir padarījis oriģinālu! Proti, galvenais varonis principā ir cūka. Viņš ir slikts cilvēks, kas nerēķinās ar cilvēkiem sev apkārt. Un tas, redziet, nav ļoti labs galvenais varonis 70. gados," atzīmē Āboliņa.

Taču vēl pirms Dunkera "Tauriņdejas" kinolektorija pirmajā seansā rītvakar varēs redzēt vienu no vēlīnajām Čārlija Čaplina skaņu kino posma filmām – 1952. gada filmu "Rampas ugunis" ("Limelight"), stāsta Dace Čaure: "Šī bija viena no pirmajām filmām, kas nokļuva manā redzeslokā, un uzreiz bija skaidrs, ka ir nepieciešams šo filmu parādīt. Gan tāpēc, ka tur ir dažādas attiecības ar skatuvi – gan novecojošs mākslinieks, gan jauna māksliniece, šo abu paaudžu satikšanās un likteņi, gan arī tāpēc, ka

Čārlijs Čaplins pats ir ļoti ikonisks tēls pasaules kinematogrāfā, kurš ir atstājis daudz ietekmju arī uz mūsdienu kino. Šī filma nav gluži autobiogrāfiska, bet var tajā just ļoti daudz aizejošās ēras sāpju un sadzīvošanu ar tām."

Čaplina filmu "Rampas ugunis" ievadīs kino kritiķes un Nacionālā kino centra direktores Ditas Rietumas lekcija.

Savukārt februārī kinolektoriju papildinās franču kino klasiķes Anjēzes Vardas 1962. gada filma "Kleo no 5 līdz 7" ar kino kritiķes un kuratores Dārtas Ceriņas ievadu un Toda Heinsa 1998. gada veltījums britu glemrokam "Spožā zelta dzīsla" ("Velvet Goldmine"), kuras prototipi ir pazīstami mūziķi.

Lomās redzami tobrīd pavisam jaunie aktieri Džonatans Rīss Maierss, Jūens Makgregors, Kristians Beils un citi. Par šo filmu kinolektorijā "Tas, ko tu nedrīksti nezināt" stāstīs festivāla "2Annas" radošā direktore Laima Graždanoviča. Latvijas Radio 3 raidījumā "Piejūras klimats" viņa atzīmēja: "Ņemot vērā, cik liels kaleidoskops ar pieredzēm un atsaucēm šī filma ir, protams, ja cilvēki nezina, tad kādu līmeni ar simboliem un atsaucēm viņi zaudē. Taču, tā kā šī filma sākotnēji bija domāta kā Deivida Bovija biogrāfiskā filma, no kuras pats Bovijs atteicās, tad šobrīd šis darbs strādā jau pārpasaulīgāk. Ja skatītāji nav tik labi pazīstami ar Lū Rīdu, Igiju Popu, Deividu Boviju, viņi tāpat spēs nolasīt šīs filmas galvenās tēmas un nozīmes."

Savukārt martā kinolektorija ietvaros būs skatāma Latvijā nekad uz lielā ekrāna nerādīta japāņu režisora Satoši Kona animācijas šausmu filma pieaugušajiem "Perfekti zils" ("Perfect Blue") ar kuratora un publicista Žulijena Nuhuma Kulibali ievadvārdiem, un lektorija noslēgumā – dokumentālā filma "Meklējot mūziķa likteni" ("Searching for Sugar Man"), par kuru stāstīs Rīgā dzīvojošais britu mūziķis, mākslinieks un rakstnieks Ričards Tomsons.

Par filmu Dace Čaure stāsta: "Šī filma stāsta par savā mītnes zemē ASV pilnīgi nezināmu mūziķi Rodrigezu, kurš darbojās un ierakstīja mūziku pagrīdes klubos, bet izrādījās, ka viņš ir kļuvis ārkārtīgi slavens Dienvidāfrikā. Un viņa fani no Dienvidāfrikas nolemj atrast, kas šis ir par cilvēku un kas ar viņu ir noticis."

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Kinolektorijam "Tas, ko tu nedrīksti nezināt" šī būs jau 19. sezona, piedāvājot paplašināt kino redzesloku un caur vienojošu sezonas tēmu ieraudzīt, cik atšķirīgi kino puzles gabaliņi var veidot vienu kopīgu kino stāstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti