Kino svētku vakars – «Lielā Kristapa» ceremonijas tiešraide būs skatāma LSM un LTV

Svētdien, 4. februārī, Dailes teātrī nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" ceremonijā apbalvos aizvadītā gada labākos kinodarbus un cildinās kino veidotāju profesionālos sasniegumus. Ceremonija sāksies pulksten 21.05 – tai tiešraidē varēs sekot līdzi gan portālā LSM, gan LTV1 ēterā, bet jau no 20.30 LSM tiešraidē kopā ar kinokritiķi Dairu Āboliņu uz zaļā paklāja sagaidīsim ceremonijas viesus – balvai nominētos māksliniekus.

Nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" nedēļā no 1. līdz 4. februārim skatītājiem tiek piedāvātas divas pirmizrādes, bezmaksas nominēto filmu seansi un filmu skate tiešsaistē. Programma vainagosies ar apbalvošanas ceremoniju, kurai tiešraidē varēs sekot līdzi Latvijas Televīzijā un LSM.lv.

Vēl pirms ceremonijas, no pulksten 20.30 LSM tiešraidē kinokritiķe, LTV kultūras žurnāliste Daira Āboliņa uz zaļā paklāja sagaidīs balvas nominantus un citus ceremonijas viesus, lai atskatītos uz aizvadīto gadu Latvijas kino un atklātu vakara klātesošo sajūtas un gaidas pirms ceremonijas.

Ceremonija šogad tiks veidota kā multimediāla izrāde, kas atklās skatītājiem filmu veidošanas aizkulises.

Tajā tiks pasniegtas balvas filmu kategorijās, tostarp labākā pilnmetrāžas spēlfilma, labākā īsmetrāžas spēlfilma, labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma, labākā īsmetrāžas dokumentālā filma, labākā animācijas filma, labākā daudzsēriju filma, labākā debijas filma un labākā studentu filma, kā arī 17 profesionālajās kategorijās un skatītāju balva.

Šogad balvas starptautiskajā žūrijā strādās producente Natālija Libeta (Natalia Libet, Ukraina) un kino zinātnieks Klauss Lēzers (Claus Loeser, Vācija), režisors Jānis Ābele (Latvija), kinokritiķe Daira Āboliņa (Latvija), režisore Ieva Ozoliņa (Latvija), režisore un aktrise Indra Roga (Latvija).

Kā ik gadu ceremonijā pasniegs arī balvu par mūža ieguldījumu filmu mākslā. To šogad saņems filmu māksliniece un ilggadēja Latvijas Kinematogrāfistu savienības (LKS) priekšsēdētāja Ieva Romanova. Romanova sāka darbu Rīgas Kinostudijā 1978. gadā kā māksliniece inscenētāja un kopš tā laika ir saņēmusi piecus "Lielos Kristapus" par labāko mākslinieka darbu. Viņas attiecības ar nacionālo kino balvu ir nozīmīgas arī citā ziņā – no 1999. līdz 2023. gadam Romanova, būdama LKS vadītāja, atradās arī "Lielā Kristapa" organizēšanas priekšgalā.

Tiks pasniegtas arī citas īpašās balvas: Skatītāju balva, Starptautiskās kinokritiķu federācijas FIPRESCI balva, Latvijā vienīgā profesionālā filmu nozares izdevuma "Kino Raksti" balva, "Latvijas Mobilais Telefons" pasniegs balvu "Gada inovācija kino mākslā", SIA "Rīgas nami" pasniegs kinoteātra "Splendid Palace" balvu "Skatītāju izvēle", balvas pasniegs arī "Valmiermuiža", izdevums "Kultūras Diena" un izdevniecība "Žurnāls Santa".

Nacionālo kino balvu "Lielais Kristaps" rīko biedrība "Latvijas Kinematogrāfistu savienība" sadarbībā ar Nacionālo kino centru un Latvijas Republikas Kultūras ministriju, atbalsta Rīgas dome.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti