Vērtīgi podkāsti, filmu cikls par vēsturisku ēku atjaunošanu un aizkustinoša grāmata – kultūras ieteikumi šai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

"Manis pašas pēdējā laika jaunatklājums ir podkāsti, bet nesen izlasītu grāmatu gribas ieteikt arī jums, savukārt LTV piedāvā jaunu filmu ciklu," par šis nedēļas izvēlēm teic "Kilograms kultūras" žūrijas locekle Eva Johansone.   

1. Dokumentālo filmu cikls arhitektūras un dizaina cienītājiem

No 28. janvāra LTV1 skatāms jauns dokumentāko filmu cikls "Vēsturisko ēku atjaunošana" ("Historic House Rescue"). Vēstures pieminekļu atjaunošanas fonds renovē vēsturiskās ēkas Lielbritānijā. Pateicoties lieliskajiem meistariem, ēku nākotne ir drošībā. Atjaunotajiem namiem tiek iedvesta jauna dzīvība. Lai darbs noritētu sekmīgi, nepieciešams rūpīgi izvēlēties materiālus un iesaistīt labākos speciālistus.

Šajā dokumentālo filmu ciklā sekosim līdzi ēku atjaunošanai un iepazīsimies ar to vēsturi.

Pirmajā sērijā Vēstures pieminekļu atjaunošanas fonds ķersies klāt nelielās Kobemas pienotavas atjaunošanai, kas ir neogotikas celtne, ko kā Dārnliju dzimtas muižas pienotavu projektējis arhitekts Džeimss Vaiats 1794. gadā. 

2. Podkāsti par latviešu valodu, dabu un kultūru

Mans pēdējā laika jaunatklājums ir podkāsti. Ik dienu cenšos noiet 15 000 soļu (tā ir mana 2021. gada apņemšanās), pastaigās bieži klausos podkāstus. Man bieži vaicā, kā uzlabot latviešu valodu. Līdz šim ieteicu lasīt labu latviešu daiļliteratūru, taču šobrīd labprāt iesaku podkāstu "Pieturzīmes", ko vada Aiga Veckalne. Man bijusi brīnišķīga izdevība klausīties viņas valodas lekcijas "2x2" nometnēs, tādēļ vēl jo lielāks prieks tagad viņas vadītās sarunas dzirdēt austiņās. 

Tas ir vienīgais podkāsts Latvijā, kas veltīts latviešu valodai.

Vēl pareklamēšu kultūrai veltīto LTV podkāstu "Kultūrdeva", ko vada Kristīne Komarovska, kā arī vides aizsardzības podkāstu "Zaļgalvis", ko vadu kopā ar rakstnieku Rvīnu Vardi.

3. Aizkustinoša grāmata

Jau iepriekš ieteikta un slavēta grāmata, ko vēlos šīs nedēļas izlasei pievienot arī es! Andra Kalnozola grāmata "Kalendārs mani sauc" ir tiešām aizkustinoša, gaiša un pārdomas rosinoša. Grāmatas vienīgais mīnuss ir tāds, ka to nav iespējams nolikt malā, līdz tā nav izlasīta.

Negulēta nakts un žēlums par to, ka grāmata izlasīta – garantēts! 

Romāna centrālais tēls ir jauns vīrietis ar grūti definējamu garīgās veselības stāvokli. Brīžiem šķiet, ka viņa prāts strādā kā bērnam, citkārt – ka labāk nekā vairumam pieaugušo. Nelaimīga iemīlēšanās viņu novedusi pie eksistenciālas nepieciešamības no galvas iemācīties katra kalendāra datumā svinamās vārdadienas, lai "nokļūtu tuvāk" iecerētajai meitenei, proti, – starp visiem vārdiem atrodams arī viņējais.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti