Panorāma

Daudzdzīvokļu namu arhitektūra Venēcijas biennālē

Panorāma

Ekstrēms sports – ekstrēms iznākums

Latvija Londonas dizaina biennālē

Latviju Londonas dizaina biennālē pārstāvēs vienkārša ideja ar sarežģītu tehnoloģiju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Vienkārša stikla virsma pārtop par interaktīvu platformu, kad uz tās veidojas kondensāts, apmeklētāji var atstāt savu parakstu vai zīmējumu, kurš pēc laika dabiskā veidā pazudīs. Šāds mākslas objekts ar vienkāršu ideju, bet sarežģītu tehnoloģiju no Latvijas tiks prezentēts pasaules mākslas pasākumā – Londonas dizaina biennālē.     

Londona ir nozīmīgs 21. gadsimta dizaina centrs ne tikai Eiropā, bet arī pasaulē. 2016.gadā šeit pirmo reizi notika  Londonas dizaina biennāle – toreiz bez Latvijas dalības.

Šogad, iesaistoties  Kultūras ministrijai, Investīciju un attīstības aģentūrai un citām institūcijām, līdzekļi atrasti un Latvijas būs pārstāvēta Londonas biennālē.

"Pašā Londonas vēsturiskajā sirdī pirmajā biennāles gadā to apmeklēja vairāk nekā 300 interesenti un piedalījās 37 valstis,” pastāstīja Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja vadītāja Inese Baranovska.

Mūsu valsti pārstāvēs jaunā mākslinieka Artūra Analta darbs "MATTER TO MATTER", kas uzvarēja atklātā konkursā. Ekspozīcijas vienkāršību jau novērtējuši Londonas eksperti.   

“Tikai pozitīvas atsauksmes no Kristofera Tornera, kas ir biennāles mākslinieciskais direktors, pozitīvas atsauksmes. Mūsu makets ir viņa kabinetā,” atklāja Baranovska.

Faktiski tā ir stikla siena, uz kuras veidojas kondensāts. Ārēji instalācijas forma izskatās lakoniska, bet tajā izmantots tehnoloģiski sarežģīts risinājums, kādu izmanto arī ledusskapju ražošanā.  

“Iekšā ieliktas diezgan tehnoloģiskajā aparātā, lai tas viss darbotos un viņš naturālā veidā kondensētos, lai nebūtu turku pirts, kur viss ir slapjš. Un tā siena tādā maģiskā veidā tek un kondensējas,” pastāstīja Analts.

"MATTER TO MATTER" ir mākslas objekts, kurā izmantoti dabiskie materiāli - koks un ūdens. Tādējādi tas atspoguļo dabas nozīmīgumu Latvijas kultūrā un ikdienas dzīvē. Papildus stikla sienai, kur var zīmēt uz pilošā kondensāta, izstādē būs izveidots īpašs soliņš.

 “Tiek veidots tas mākslas objekts, kurš ir 7 garš, un pa lielam tā telpa būs meditatīva. Tu atnāc, uzraksti savu vārdu, tu atkāpies, un tu gribi redzēt, kā vārds pazudīs… Gribējām izveidot kādu soliņu, uz kura tu vari tiešām atpūsties,” stāstīja Artūrs Analts. “Un tad izdomājām tādu solu, kurš ir statistikas sols.”

“Izmantoti pilnīgi visi koki, kādi aug Latvijā, pēc viņu statistikām, pēc viņu mežu statistikas,” par sola ideju stāstīja mākslinieks.

Šogad pasaules dizaina izstāde notiks no 4. līdz 23. septembrim Londonā, bet 18. septembrī programmas ietvaros notiks Latvijas diena.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti