Rīgas Filharmonijas metu konkursa žūrija: Iesniegtie maketi ir idejiski daudzveidīgi un pārliecinoši

Šīs nedēļas nogale iezīmē nozīmīgu soli Rīgas Filharmonijas projekta virzībā, kas paredz Rīgas Kongresu namu pārbūvēt par akustisko koncertzāli. Tieši šovakar, 10. jūnijā, darbu noslēgs starptautiskā žūrija, kas trīs dienas vērtēja konkursam iesniegtos metus, lai izraudzītos sešus pretendentus konkursa otrajai kārtai.

Rīgas Filharmonijas metu konkursa žūrija: Iesniegtie maketi ir idejiski daudzveidīgi un pārliecinoši
00:00 / 02:51
Lejuplādēt

Konkursa nolikums paredz, ka līdz pat gada nogalei, kad paziņos konkursa uzvarētāju, visu metu iesniedzēju vārdi paliks anonīmi. Bet jau no nākamās nedēļas Rīgas Kongresu namā ikvienam interesentam būs iespēja apskatīt visus 38 konkursam iesniegtos metu maketus.

Par Rīgas Filharmonijas metu konkursu bija liela interese, meti iesniegti no Eiropas un Āzijas valstīm. Ceturtdien darbu sāka starptautiskā žūrija, lai trīs dienas spriestu, vērtētu un diskutētu, un rezultātā izraudzītos sešus augstvērtīgākos piedāvājumus, kas startēs tālāk uz konkursa otro kārtu.

Kas ir šo darbu autori, uzzināsim tikai rudenī, kad noslēgsies otrā kārta un kļūs zināms uzvarētājs un pārējo godalgoto vietu ieguvēji. Līdz tam tiks saglabāta konkursa dalībnieku anonimitāte.

Starptautiskajā žūrijā, kas šobrīd izvērtē iesniegtos metus, strādā 11 eksperti, galvenokārt arhitekti, viņu vidū četri ārvalstu speciālisti.

Žūrijas priekšsēdētājs Gatis Didrihsons atzina, ka konkursam iesniegtie meti ir idejiski daudzveidīgi un pārliecinoši:

"Redzot darbus, es varu teikt, ka es esmu ļoti pozitīvi noskaņots. Manuprāt, līdz ar to konkursu jau var uzskatīt par veiksmīgu, jo darbi ir labi. Tie ar pietāti pieiet šim namam un risina visas svarīgās lietas, ko nolikuma sastādītāji ir izvirzījuši. Katrā ziņā 38 meti ir labs skaitlis. Īpaši, ja mēs ņemam vērā, cik šis projekts ir sarežģīts, jo tā ir pārbūve. Vienmēr jau vienkāršāk ir nākt un izpausties tīrā vietā, bet šis ir gana sarežģīts objekts."

Arī žūrijas pārstāvis, "Latvijas Koncerti" valdes loceklis Guntars Ķirsis par pieteiktajām idejām kopumā izteicās ļoti atzinīgi un ar lielu cerību:

"Ir liels prieks par tik daudzveidīgajām idejām un piedāvātajiem risinājumiem! Es domāju, ka šai vietai būs kāds interesants piedāvājums, par kuru mēs visi spēsim vienoties, ka mēs virzām tālāk. Priecējoši, ka profesionāļi, arhitekti uz šo vietu ir paskatījušies tik dažādi. Un tas tad, es domāju, arī atspoguļosies šajos tālāk izvirzītajos sešos darbos.

Skaits ir liels, tāpēc, protams, ir ļoti, ļoti svarīgi, lai mēs šī lielā skaitļa dēļ nepalaistu garām kādas nianses, kas pēc tam varbūt ir grūti izlabojamas. Līdz ar to tā ir tā mūsu atbildība. Tāpēc arī žūrijas komisija ir tik plaši pārstāvēta no dažādām valstīm.

Mums ir jāliek kopā katram sava pieredze, un no tā jācenšas iegūt labākais rezultāts."

Nākamās nedēļas pirmajā pusē, no pirmdienas līdz ceturtdienai, visus 38 konkursam iesniegtos metu maketus būs iespēja apskatīt Rīgas Kongresu namā. Konkursa otrās kārtas rezultātus - trīs godalgotās vietas - paziņos šī gada nogalē.

KONTEKSTS:

Jautājums par to, ka akustiskā koncertzāle Rīgai ir akūti nepieciešama, ir bijis aktuāls kopš 20. gadsimta astoņdesmito gadu beigām. 2020. gadā Latvijas Arhitektu savienība, atsaucoties uz Kultūras ministrijas aicinājumu, veica jaunu izpēti par koncertzāles projekta īstenošanai piemērotu vietu, veicot padziļinātu izpēti vairākos posmos. Bija identificētas 36 potenciālās vietas, no kurām par atbilstošāko bija izraudzīta Rīgas Kongresu nama teritorija.

2022. gada 8. martā Ministru kabinets apstiprināja kultūras ministra Naura Puntuļa un Rīgas domes priekšsēdētāja Mārtiņa Staķa kopīgi virzītu iniciatīvu – valstij sadarbībā ar Rīgas domi īstenot koncertzāles projektu Rīgas Kongresu nama vietā. 2022. gada 3. augustā Kultūras ministrija, Rīgas dome un SIA "Rīgas nami" (Rīgas Kongresu nama īpašnieks) parakstīja nodomu protokolu par Nacionālās akustiskās koncertzāles projekta īstenošanu Rīgas Kongresu nama teritorijā, kā arī tam pieguļošajā teritorijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti