Vai pica var būt veselīga? Uztura speciālistes ieteikumi un četras receptes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pica ir lielisks brīvdienu ēdiens, ko iespējams padarīt pilnvērtīgāku, eksperimentējot ar dārzeņu vai pilngraudu pamatnēm un citām sastāvdaļām, LSM.lv atklāja uztura speciāliste Aija Libere. Lūk, idejas veselīgām sastāvdaļām un četras receptes iedvesmai.

ĪSUMĀ:

Četras receptes:

Uztura speciāliste Aija Libere uzskata, ka pica ir brīnišķīgs ēdiens, ar kuru nosvinēt iespēju baudīt maltītes. Picu viennozīmīgi nevar uzskatīt par veselīgu vai neveselīgu: “Veselīgs uzturs vienmēr būs par kopainu – par to, kā mēs sakombinējam lietas, lai beigu beigās iegūstam nepieciešamās uzturvielas.”

Speciāliste skaidroja, ka pamatā pica satur ogļhidrātus, taukus un pavisam nedaudz olbaltumvielu. Tāpēc, lai to padarītu par pilnvērtīgu ēdienu, šis tas jāņem vērā.

Picas pamatne 

Vispirms pievēršamies pamatnei. Latvijā par aizvien populārāku alternatīvu gaisīgajai balto miltu picas pamatnei kļūst tāda, kas gatavota no pilngraudu miltiem. Tikmēr ārvalstīs aizvien lielāku atzinību gūst no dārzeņiem, piemēram, ziedkāpostiem gatavotas pamatnes.

Uztura speciāliste gan piebilda, ka visu nevajag obligāti pārveidot par superēdienu. Taču, ja pica garšo un to ēd bieži, tad var arī paeksperimentēt.

“Pilngraudu picai ieguvums būs tas, ka ilgāku laiku saglabāsies sāta sajūta. Savukārt puķkāpostu pamatnei būs vairāk proteīna, vairāk šķiedrvielu,” paskaidroja Libere.

Šāds garšu eksperiments ir arī veselīgs. Pētījumi liecina, ka uzturs, kura pamatā ir augi, piemēram, dārzeņi un pilngraudu milti, arī samazina dažādu kardiovaskulāro slimību riskus.

Veselības un uztura eksperti arī iesaka pamatni veidot plānu – tāda var saturēt pat uz pusi mazāk kaloriju nekā bieza picas pamatne.

Ko likt virsū?

Uzmanība jāpievērš arī tam, ko liekam uz picas: “Mēs varam picu padarīt par absolūti pilnvērtīgu maltīti, bet tad jāpiedomā kaut kas klāt. Jāpieliek kas klāt šķiedrvielām, piemēram, vairāk dārzeņu. Tāpat arī kādu olbaltumvielu avotu, piemēram, vistas fileju,” stāstīja Libere.

Uz picas ieteicams likt arī sēnes. Tās satur B3 vitamīnu jeb nikotīnskābi, kas uzlabo ādu, mūsu nervu un arī gremošanas sistēmas darbību. Nikotīnskābi gana daudz satur arī pilngraudu milti, kā arī tuncis un anšovi.

Tāpat priekšroka jādod tomātiem vai tomātu mērcei – šie produkti gana bagātīgi satur likopēnu  jeb antioksidantu, kas novērš iekaisumus un arī dažādu onkoloģisku slimību riskus.

Vēl uz picas var likt arī papriku. Viena vidēja izmēra paprika satur gandrīz 170% dienā ieteicamās C vitamīna dienas devas. Vēl paprikā atrodami vairāki vērtīgi antioksidanti, piemēram, kapsaicīns, kas palīdz novērst iekaisumus un samazina onkoloģisku slimību riskus. Tāpat arī luteīns, kas uzlabo acu veselību, kā arī kvercertīns – tas palīdz novērst dažādu hronisku saslimšanu, piemēram, sirds un arī onkoloģisku saslimšanu risku.

Ja cilvēkam ir kādas veselības problēmas, kuru dēļ jāievēro ierobežojumi, piemēram, diabēts, picu pārāk bieži nevajadzētu ēst, jo tas var bīstami pacelt cukura līmeni, norādīja uztura speciāliste

“Veselam cilvēkam nav konkrētu ierobežojumu vai noteikumu, cik regulāri varētu ēst picu. Pica ir pica – tā ir garšīga, mēs to izbaudām, tas ir brīnišķīgs ēdiens, ar kuru nosvinēt mūsu iespējas baudīt maltītes. Tas ir mans skatījums. Varbūt citi uztura speciālisti teiks, ka – nē, to drīkst ēst tikai reizi mēnesī un ar dārzeņu pamatni, bet es tā tiešām neuzskatu, jo dzīve ir dzīve, bet ēdiens ir, lai to baudītu,” pārliecināta uztura speciāliste.

Četras picas ar dārzeņu pamatni

Pica. Ilustratīvs attēls
Pica. Ilustratīvs attēls

Pica ar puķkāpostu pamatni

Pagatavošanas laiks: 1 stunda un 40 minūtes

Recepte paredzēta 4–6 personām

Pamatnei:

  • Viens ziedkāposts (aptuveni 600 grami)
  • Trīs ķiploku daiviņas
  • Viens iepakojums rīvēta mocarellas siera (150 grami)
  • 2 olas
  • Tējkarote sāls
  • Tējkarote piparu
  • Saujiņa sakapātu pētersīļu (aptuveni 30 grami)

Uz picas:

  • Pēc izvēles sarīvēts siers
  • Tomātu mērce
  • Kaltēts oregano jeb raudene

Pagatavošana:

Novāra ziedkāpostus, līdz tie kļuvuši mīksti. Ziedkāpostus atdzesē, liek tos un divas trīs ķiploku daiviņas blenderī vai virtuves kombainā. Samaļ, līdz masa kļuvusi viendabīga. Masai pievieno 100 gramus mocarellas, olas, sāli, piparus un smalki sakapātus pētersīļus un to kārtīgi samaisa.

Tad izveidoto masu plānā kārtā klāj uz paplātes, kas izklāta ar cepampapīru un liek iepriekš līdz 220 grādiem uzkarsētā krāsnī. Cep aptuveni 35–40 minūtes, kamēr pamatne kļuvusi kraukšķīgi brūna.

Picu ņem ārā, to pārklāj ar tomātu mērci, atlikušo mocarellu un pēc izvēles savu mīļāko sieru. Pāri tai pārber nedaudz oregano un liek atpakaļ krāsnī uz kādām 5 minūtēm.

Ņem ārā un bauda siltu!

Pica. Attēls ilustratīvs.
Pica. Attēls ilustratīvs.

Pica ar kabaču pamatni

Pagatavošanas laiks: 1 stunda

Recepte paredzēta 4–6 personām

Pamatnei:

  • 350 grami kabaču
  • 2 olas
  • 50 grami miltu
  • Ēdamkarote sāls
  • Tējkarote samaltu melno piparu

Uz picas:

  • Tomātu mērce
  • Viens mazs sīpols
  • 150 grami sarīvēta mocarellas siera
  • Saujiņa svaiga bazilika
  • Kaltēts oregano jeb raudene
  • Viena puse sarkana pipara

Pagatavošana:

Sarīvē kabaci, pēc iespējas vairāk nospiež sulu un nolej to, lai pamatne nesanāk pārāk mitra. Palielākā bļodā kārtīgi sajauc visas pamatnes sastāvdaļas. Liek sagatavoto masu plānā kārtā uz paplātes, kas izklāta ar cepampapīru un liek līdz 220 grādiem uzkarsētā krāsnī. Cep 10  minūtes. 

Samazina krāsns temperatūru līdz 170 grādiem. Tad picu pārklāj ar tomātu mērci, ripiņās sagrieztiem sīpoliem, mocarellu un šķēlītēs sagrieztu sarkano piparu. Pa virsu uzber oregano un liek cepties vēl kādas 15–20 minūtes.

Picu ņem ārā, dekorē ar svaigu baziliku un bauda, kamēr silta!

Pica. Attēls ilustratīvs.
Pica. Attēls ilustratīvs.

Pica ar brokoļu pamatni

Pagatavošanas laiks: 1 stunda un 20 minūtes

Recepte paredzēta 4–6 personām

Pamatnei:

  • Viens paliels brokolis
  • 3 ķiploku daiviņas
  • 35 grami sarīvēta mocarellas siera
  • 35 grami cietā siera
  • 1 tējkarote sāls
  • 1 tējkarote kaltēta bazilika
  • 1 tējkarote kaltēta oregano jeb raudene
  • 1 liela ola

Uz picas:

  • Tomātu mērce
  • 100 grami mocarellas
  • Cits siers un dārzeņi pēc savas izvēles

Pagatavošana:

Uzsilda krāsni līdz 220 grādiem. Izsutina brokoli, līdz tas kļuvis mīksts un tad ļauj tam atdzist. Caur marlīti izspiež no brokoļiem pēc iespējas vairāk ūdens, lai picas pamatne nesanāk pārāk mitra. Sablendē vai virtuves kombainā sasmalcina brokoļus un ķiploku daiviņas. Brokoļu masai pievieno mocarellu, cieto sieru, sāli, kaltētu baziliku, oregano un vienu lielu olu. Masu kārtīgi samaisa un plānā kārtā pamatni liek uz paplātes, kas izklāta ar cepampapīru. Liek krāsnī un cep 15 minūtes, līdz pamatne kļuvusi zeltaini brūna.

Pamatni pārklāj ar tomātu mērci, mocarellu, citu sieru un dārzeņiem pēc savas izvēles un liek vēlreiz krāsnī pacepties 5–10 minūtes.

Pica. Attēls ilustratīvs.
Pica. Attēls ilustratīvs.

Vienkāršā pica ar grieķu jogurta pamatni

Pagatavošanas laiks: 1 stunda

Recepte paredzēta 4–6 personām

Pamatnei:

  • 150 grami pilngraudu miltu
  • 125 grami grieķu jogurta
  • 1 tējkarote sāls

Uz picas:

  • Tomātu mērce
  • Svaigs baziliks
  • 100 grami sarīvēta mocarellas siera
  • Kaltēts oregano jeb raudene
  • Saujiņa melno olīvu

Pagatavošana:

Sajauc pilngraudu miltus ar grieķu jogurtu un sāli. Mīklu kārtīgi samīca un ļauj tai atpūsties 10–15 minūtes. Tad to plānā kārtā klāj uz paplātes, kas izklāta ar cepampapīru.

Sakarsē cepeškrāsni līdz 220 grādiem un cep pamatni aptuveni 10–15 minūtes, līdz tā kļūst zeltaini brūna. Tad pāri liek tomātu mērci, mocarellas sieru un kaltētu oregano. Picu liek atpakaļ krāsnī un cep kādas 10 minūtes, līdz siers izkusis. Picu ņem ārā un dekorē ar svaigu baziliku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti