7 kārdinošas receptes ar šā gada augu – ķimeni

Par 2021. gada augu ir izraudzīta parastā ķimene 'Carum carvi', kas nenoliedzami ir viena no iecīnītākajām garšvielām. Izmēģini kādu no septiņām LSM.lv receptēm, kuru pagatavošanā bez ķimenēm neiztikt!

 

RECEPTES:

  1. Vienkāršā marinēto biešu recepte
  2. Klasiskais Jāņu siers
  3. Pigurauši
  4. Sklandrauši
  5. Pīrāgi, kas izdodas vienmēr
  6. Veģetārais borščs
  7. Poļu bigoss jeb sautēti kāposti

1. Vienkāršā marinēto biešu recepte

Ilustratīvs attēls.

Paša marinētas bietes var būt arī veselīgāka izvēle, jo rūpnieciski gatavotām parasti pievieno lielāku sāls un cukura daudzumu nekā mājas apstākļos. Piedāvājam marinēt bietes pēc bloga “Absolūts ēd” autores un dārzeņu audzētājas Ilzes Lipskas receptes.

Ilustratīvs attēls.

Nepieciešams:

  • bietes,
  • ķimenes (uz vienu burciņu 1 tējkarote),
  • ķiploki – pēc izvēles.

Marinādei (šāds daudzumus pietiks 3–4 puslitra burciņām):

  • 1 litrs ūdens,
  • 5 ēdamkarotes cukura,
  • 1/2 ēdamkarote sāls,
  • 5 krustnagliņas,
  • 8 smaržīgie pipari,
  • 2 lauru lapas,
  • 100 ml etiķa.

Gatavošana:

Vispirms novāra bietes (atkarībā no izmēra bietes uz lēnas uguns vāra vidēji 40 minūtes), tad tās atdzesē, nomizo un sagriež gabaliņos vai sarīvē.

Gatavo marinādi – ūdenī ieber cukuru, sāli, pievieno krustnagliņas, smaržīgos piparus un lauru lapas. Vāra apmēram desmit minūtes. Noņem katliņu no uguns, pievieno etiķi. Bietes sapilda burciņās, katrai uzber virsū tējkaroti ķimeņu, ja vēlas pikantāku garšu, var ielikt daiviņu ķiploka, pārlej ar marinādi. Burciņas bez vākiem pasterizē 15 minūtes – saliek katlā burciņas, ielej ūdeni teju pilnā to augstumā un silda tādā temperatūrā, lai ūdens ir karsts, bet nesāk burbuļot. Tad taisa vākus ciet un liek pieliekamajā. Aukstajai zupai šādi marinētas bietes var izmantot nākamajā dienā, bet droši var glabāt arī ilgākam laikam.

Ja bietes paredzētas kā piedeva citiem ēdieniem, nevis aukstajai zupa, Ilze Lipska tās iesaka izmēģināt marinēt kopā ar vārītiem burkāniem – gatavošanas process tāds pats, bet tad uz burciņu liek pustējkaroti ķimeņu.

Atpakaļ uz recepšu sarakstu!

 

 

2. Klasiskais Jāņu siers

ŠĪ Jāņu siera recepte ir tik vienkārša, ka pagatavot to varēs pat iesācēji; jums noteikti siers sanāks.

Nepieciešams:

  • 3 l piena
  • 1 kg biezpiena
  • 3 olas
  • 100 g sviesta
  • sāls
  • ķimenes

Gatavošana:

Pienu uzkarsē (nedrīkst uzvārīt!) līdz 80 grādiem. Karstā pienā pamazām ieliek biezpienu. Lēni maisot, uz lēnas uguns karsē, līdz piens “pārslojas” un atdalās sūkalas.

Marli samitrina ūdenī (lai biezpiens nepielīp pie marles) un ieklāj caurdurī. Kad sūkalas atdalījušās, visu masu lej caurdurī, notecina sūkalas, marli aiz stūriem turot un biezpienu kustinot. Kad sūkalas notecinātas, karstu  biezpienu liek atpakaļ katlā.

Olas, sakultas ar ķimenēm un sāli, pielej karstajam biezpienam. Pieliek sviestu un maisot karsē, līdz biezpiens atlec no katla malām.

Gatavo sieru liek bļodiņās, kas izskalotas ar aukstu ūdeni, tad siers nepielips pie trauka, to būs viegli izņemt.

Atpakaļ uz recepšu sarakstu!

 

 

3. Pigurauši

Apaļos pigraušus tradicionāli ierasts ēst Pūpolsvētdienā. Šī ir vienkārši pagatavojama recepte ar interesantu stāstu.

Folklora vēsta, ka, sauli gaidot, svētkos aicina ēdienā par saules formu domāt – tāpēc apaļas maizītes ir īsti laikā.

Kaut senāk tā rocība pavasara pusē nemaz tik plaša nebija, krāja  ēdienu Lielajai dienai, pannu pēc Pelnu dienas uzlika uz krāsns, lai neko neceptu un taupīgi iztiktu ar mazumiņu. Tāpēc senāk dažās mājās vārīja pūpolu putru vai pūpolnīcu – no visa, ko pieliekamajā var atrast.

Mēs jūs aicinām cept piguraušus. Te nepieciešams paskaidrojums – piga ir “nē” žestu valodā.

“Latviešu literārās valodas vārdnīcā” ir teikts, ka piga ir “žests, kas pauž nievājošu atteikumu, noraidījumu – roka ar dūrē savilktiem pirkstiem un parasti starp otro un trešo pirkstu izbāztu īkšķi.”

Pigurauši savu nosaukumu ieguvuši pēc analoģijas ar dūres žestu, tāpēc tos cep, lai sliktajam, ļaunajam, negatīvajam teiktu “nē”.

Pūpolsvētdienā ar pūpolu pērienu visus aicina, lai “slimība ārā, veselība iekšā” un ''vesels un apaļš kā pūpols'' - tātad saka visam labajam "jā"un visam sliktajam "nē".

Pigurauši

Nepieciešams:

  • 300 ml piena,
  • 3 glāzes miltu,
  • 150 g sviesta,
  • 50 g svaiga rauga,
  • 2 ēdamkarotes cukura,
  • šķipsniņa sāls,
  • ola pārziešanai,
  • ķimenes, sezama sēklas, magones, rieksti pēc izvēles

Pagatavošana:

Uzsilda pienu, iedrupina raugu, kārtīgi samaisa, pārliecinās, vai raugs izmaisījies.

Pieliek sāli un cukuru. Ja vēlas saldākus raušus, var pielikt trīs karotes cukura vai medu saldumam. Pienā liek sviestu, lai izkūst, tad liek klāt miltus un labi samīca. Mīklai jābūt stingrai, ja nepieciešams, pieliek vēl miltus.

Mīklu saveļ bumbā, liek bļodā, pārklāj ar plēvi un uz 30 minūtēm liek ledusskapī.

Krāsni sakarsē līdz 200 grādiem.

Mīklu izņem no ledusskapja, sarullē garā desā un sagriež gabaliņos. Katru mīklas gabaliņu sarullē desiņā, un to saliek cilpā, vienu galu izver cauri – kā sasien mezglā. Apakšējo galu paslēpj zem rauša, augšējo atstāj virspusē – kā dūre ar pigu.

Raušus liek uz cepešplāts atstatu vienu no otra, uzraudzē 10 minūtes, apsmērē ar sakultu olu, pārkaisa ar ķimenēm vai sēkliņām pēc izvēles un cep krāsnī zeltaini brūnus.

Variants: Raušiem var pielikt safrānu.

Atpakaļ uz recepšu sarakstu!

 

4. Sklandrauši

Izmēģiniet pagatavot īstus Kurzemes sklandraušus, kuru tapšanas noslēpumus Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Iekodies Kurzemē" atklāja Alsungā!

Sastāvdaļas:

Mīklai: 

  • 0,5 l eļļas 

  • rudzu milti
  • 2 l ūdens
  • sāls

Burkānu masa:

  • vārīti, malti burkāni
  • cukurs
  • skābais krējums
  • kviešu milti

Kartupeļu masa:

  • vārīti, malti kartupeļi
  • sviests
  • piens
  • sāls
  • ķimenes

Pagatavošana:

  1. Pagatavo mīklu: bļodā ielej eļļu, siltu ūdeni, sāli, ber klāt miltus un mīca, kamēr mīkla labi veidojama. Veido mīklas pamatni. Pēc tam paceļ uz augšu mīklas maliņas (slaveno “žogu”).
  2. Pagatavo burkānu masu: burkāniem piejauc krējumu un cukuru pēc garšas, pievieno mazliet kviešu miltu, lai masa labāk turētos kopā.
  3. Pagatavo kartupeļu masu: uzkarsē pienu, izkausē tajā sviestu, pievieno kartupeļiem, līdz veidojas viendabīga konsistence. Tad pievieno sāli un ķimenes pēc garšas. 
  4. Kārto sklandrausi: apakšā kārto kartupeļu masu, tad burkānu masu. Liek cepties karstā krāsnī līdz 30 minūtēm.
  5. Pasniedzot virsū liek krējumu un pārber ar kanēli un pūdercukuru.

Atpakaļ uz recepšu sarakstu!

 

5. Pīrāgi, kas izdodas vienmēr

Pīrāgi ir goda vietās daudzos svētkos. Aicinām izmēģināt tieši šo pīrāgu recepti, jo mīkla tiešām izdodas vienmēr, arī iesācējiem.

Nepieciešams:

  • 250 ml piena,
  • 2,5 līdz 3 glāzes miltu,
  • 50 g svaiga rauga,
  • 150 g sviesta,
  • ēdamkarote cukura,
  • šķipsniņa sāls,
  • ola pārziešanai,
  • ķimenes.

Pildījumam:

  • 200 g žāvētas cūkgaļas,
  • sīpols,
  • pipari.

Pagatavošana:

Uzsilda (nedrīkst uzvārīt!) pienu. Siltajā pienā iedrupina raugu, pieliek sāli un cukuru, kārtīgi sakuļ, lai raugs izmaisās pienā. Tad liek klāt miltus pa nelielām porcijām. Pieliek apmēram divas glāzes, samaisa, tad mīklā liek mīkstu sviestu un mīca, liek klāt vēl miltus, līdz sanāk vijīga mīkla. Iespējams, nebūs nepieciešamas trīs glāzes miltu, bet varbūt mazāk, jo mīklai jābūt mīkstai.

Mīklu samīca, pārsedz ar pārtikas plēvi un uz 20 līdz 30 minūtēm liek ledusskapī.

Gaļu sagriež smalki, sajauc ar sīki sakapātiem sīpoliem un pipariem.

Bērniem pīrāgus veidot būs pagrūti, tāpēc ieteicams izvēlēties vienkāršāku variantu.

Galdu apkaisa ar miltiem, uz tā liek mīklas pikuci (krietna kartupeļa lielumā) un izveltnē plānu apli. Apli sagriež astoņās daļās, iegūstot astoņus trīsstūrus.

Katra trīsstūra platajā galā liek pildījuma kaudzīti un no platākā gala mīklu rullē uz tievāko. Uz plāts liekot, pīrādziņus saliek kā mēnestiņus, pārsmērē ar sakultu olu, pārkaisa ar ķimenēm un cep 220 grādos skaisti brūnus.

Atpakaļ uz recepšu sarakstu!

 

 

 

6. Veģetārais borščs

Izmēģiniet pagatavot veģetāro boršču pēc LTV raidījumā “Īstās Latvijas saimnieces” dalībnieces Ketas Carjovas receptes! Zupa labi garšos kopā ar kazas siera pīrāgu

Sastāvdaļas

  • Rozmarīna zariņš
  • Smaržīgie pipari
  • Puravs
  • Pētersīļa sakne
  • Lauru vai karija lapas
  • Himalaju sāls
  • Kanēļa standziņa (neliela)
  • Gī sviests
  • 4 sīpoli (sarkanie vai saldie)
  • Ingvera sakne
  • Ķimenes
  • Fenheļa sēklas
  • Melnie pipari
  • Koriandrs
  • 4 tvaicētas bietes
  • 2 kāļi
  • Skābēti kāposti
  • Svaigi kāposti
  • Zaļumi
  • Skābais krējums

Pagatavošana

Vāra dārzeņu buljonu, vienā litrā ūdens liekot rozmarīna zariņu, smaržīgos piparus, puravu, pētersīļa sakni, lauru vai karija lapas, Himalaju sāli un nelielu standziņu kanēļa.

Paralēli uz lēnas uguns gī jeb dzidrinātā sviestā karamelizē sīpolus. Kad tie kļūst zeltaini brūni, pievieno sasmalcinātu ingvera sakni, ķimenes, fenheļa sēklas, melnos piparus, sāli un koriandru.

No dārzeņu buljona izņem garšvielas un pievieno karamelizētos sīpolus, kā arī sagrieztas tvaicētas bietes, kāļus, nedaudz skābētus un svaigus kāpostus. Vāra uz nelielas uguns 20 minūtes.

Pirms pasniegšanas ļauj zupai atpūsties. Pasniedz ar kapātiem zaļumiem (pētersīļiem un koriandru), skābo krējumu un kazas siera pīrāgu.

Atpakaļ uz recepšu sarakstu!

 

7. Poļu bigoss jeb sautēti kāposti

Ja kārojas tiešām sātīgus sautētus kāpostus, ir vērts izmēģināt LTV raidījuma “Īstās Latvijas saimnieces” dalībnieces, Daugavpilī dzīvojošās polietes Vandas Baulinas recepti.

 

Sastāvdaļas:

 

  • Jēra gaļa
  • Jaunlopa gaļa
  • Cūkgaļa (cūkas lāpstiņas daļa un cauraudzītis)
  • Sīpoli
  • Burkāni
  • Olīveļļa
  • Sviests
  • Skābēti kāposti
  • Svaigi kāposti
  • Sarkanvīns
  • Kūpināta vai žāvēta gaļa
  • Kūpināta mājas desa
  • Cīsiņi
  • Žāvētas melnās plūmes
  • Kaltētas baravikas
  • Melnie pipari
  • Smaržīgie pipari
  • Ķimenes
  • Koriandrs
  • Krustnagliņas
  • Majorāns
  • Lauru lapa

Pagatavošana:

Jēra, jaunlopa un cūkgaļu sagriež vidēji mazos gabaliņos jeb kumosiņos un apcep olīveļļā. Nomizo, sagriež un sviestā apcep sīpolus. Atsevišķi apcep arī nomizotus un smalki sagrieztus burkānus.

Gaļu, sīpolus un burkānus liek lielā katlā, pievieno iepriekšējā dienā gandrīz līdz pilnīgai gatavībai izsautētus kāpostus. Samaisa un uz lēnas uguns sautē. Pielej glāzi sarkanvīna.

Trešajā dienā pievieno kumosiņos sagrieztu kūpinātu vai žāvētu gaļu, kūpinātu mājas desu un mazliet iepriekš apceptu cīsiņu, kā arī smalki sagrieztas žāvētas melnās plūmes, izmērcētas žāvētas baravikas un garšvielas. Vēl nedaudz pasautē.

Pasniedz ar vārītiem, sviestā apceptiem kartupeļiem.

Atpakaļ uz recepšu sarakstu!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Virtuve
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt