Keta Carjova – krieviete
Keta savām konkurentēm sagādāja ne mazums papildu darba, jo viņa ir veģetāriete. Ketai pieder interesanta tējnīca pašā Rīgas sirdī, un viņa iestājas par to, ka jāēd veselīgi un jādod priekšroka ekoloģiski audzētiem produktiem, pēc kuriem vērts braukt pat vairāk nekā 100 kilometrus.
Viņas vakars būs īsts pārsteigums pārējām viešņām, jo Keta apņēmās parādīt, ka krievi svētkus prot svinēt arī mūsdienīgi. Un vēl – šī būs pirmā un vienīgā maltīte bez gaļas.
Veģetārais borščs ar kazas siera pīrāgu
Sastāvdaļas
- Rozmarīna zariņš
- Smaržīgie pipari
- Puravs
- Pētersīļa sakne
- Lauru vai karija lapas
- Himalaju sāls
- Kanēļa standziņa (neliela)
- Gī sviests
- 4 sīpoli (sarkanie vai saldie)
- Ingvera sakne
- Ķimenes
- Fenheļa sēklas
- Melnie pipari
- Koriandrs
- 4 tvaicētas bietes
- 2 kāļi
- Skābēti kāposti
- Svaigi kāposti
- Zaļumi
- Skābais krējums
Pagatavošana
Vāra dārzeņu buljonu, vienā litrā ūdens liekot rozmarīna zariņu, smaržīgos piparus, puravu, pētersīļa sakni, lauru vai karija lapas, Himalaju sāli un nelielu standziņu kanēļa.
Paralēli uz lēnas uguns gī jeb dzidrinātā sviestā karamelizē sīpolus. Kad tie kļūst zeltaini brūni, pievieno sasmalcinātu ingvera sakni, ķimenes, fenheļa sēklas, melnos piparus, sāli un koriandru.
No dārzeņu buljona izņem garšvielas un pievieno karamelizētos sīpolus, kā arī sagrieztas tvaicētas bietes, kāļus, nedaudz skābētus un svaigus kāpostus. Vāra uz nelielas uguns 20 minūtes.
Pirms pasniegšanas ļauj zupai atpūsties. Pasniedz ar kapātiem zaļumiem (pētersīļiem un koriandru), skābo krējumu un kazas siera pīrāgu.
Kazas siera pīrāgs
Sastāvdaļas
- Smilšu mīkla
- 2 olas
- 200g mīkstā kazas siera
- 150 ml saldā krējuma
- Sīpoli
Pagatavošana
Smilšu mīklu (kviešu miltu vietā izmantot griķu un rudzu miltus) plānā kārtā izklāj uz cepamformas, sadur ar dakšu un cep 15 minūtes cepeškrāsnī 180 grādos. Lai mīkla neceltos, pa virsu var uzklāt cepampapīru un sloga vietā izmantot pelēkos zirņus.
Uzputo olas, pamazām pievienojot kazas sieru un saldo krējumu. Kad mīkla ir gatava, noņem slogu, izklāj karamelizētus sīpolus un pārlej kazas siera pildījumu. Cep cepeškrāsnī 40-50 minūtes 130 grādos.
Skatītāju iemīļotais LTV raidījums “Īstās latvju saimnieces”, sākot jauno sezonu, piedzīvo pārmaiņas un nomainījis nosaukumu uz "Īstās Latvijas saimnieces". Šoreiz visas dalībnieces ir cittautietes un viesošanās notiek lībiešu, baltkrievu, poļu, tatāru, lietuviešu un krievu stilā.