Sklandrausis, žograusis, dižrausis... Mācām bērnam gatavot dižus ēdienus!

Sklandrausis tiešām ir dižs, tāpēc jau dažviet to sauc par dižrausi. Skaists, neparasts un garšīgs.

Sklandrausi cep no neraudzētas rudzu mīklas, pildot ar burkānu un kartupeļu masu.

Tos pagatavot var arī iesācēji.

Kad tad mācīsies, ja ne pirms Ziemassvētkiem, lai svētku galdu rotātu ēdiens, ko tagad Eiropas Savienība atzinusi par tradicionālu latviešu gardumu!

Iesakām pašiem mazākajiem!

Mīļie vecāki, mēs esam radījuši drošu un radošu platformu zinātkāriem pirmsskolas vecuma bērniem - LSM Bērnistaba!

Bērnistabā ir interesanti un attīstoši uzdevumi, spēles, filmas, eksperimenti, zīmēšana, vakara pasaciņa un daudz kā cita.

 

Nepieciešams:

  • Glāze rupjo rudzu miltu
  • 100 g sviesta.
  • 250 g kartupeļu.
  • 400 g burkānu.
  • 100 ml saldā krējuma.
  • 3 ēdamkarotes skābā krējuma.
  • 2 olas.
  • Cukurs.
  • Sāls.
  • Ķimenes.

Pagatavošana:

Vispirms izvāra mizotus kartupeļus un burkānus. Burkānus un kartupeļus atsevišķi sastampā (var samalt gaļas mašīnā) un atsevišķos traukos gatavo pildījumu. Katrā traukā iesit olu, pieliek nedaudz izkausēta sviesta, burkāniem nedaudz cukura, abām masām sāli un saldo krējumu, labi sakuļ.

Pusglāzē silta ūdens iemaisa 50 g sviesta, šķipsniņu sāls. Kad sviests izkusis, iemaisa miltus un samīca mīklu. Mīklai jābūt stingrai un vijīgai, ja nepieciešams, pieliek vēl miltus. Daļu rupjo rudzu miltu var aizstāt ar kviešu miltiem. Mīklu sarullē desā, tad sagriež 1,5 centimetru biezās ripās, katru ripu izveltnē plāni un malas uzloka 1 vai 1,5 cm augstumā, lai izveidotos tāds kā trauciņš ar malām.

Vispirms rausī liek kartupeļu kārtiņu, tad divreiz biezāku burkānu kārtu, uz burkāniem uzsmērē skābo krējumu un uzber ķimenes. Cep 200 grādos, līdz virsiņa brūna un mīkla izcepusies.

Sklandraušu receptes ir dažādas. Daudzviet kartupeļus un burkānus samīca kopā. Suitos saimnieces kartupeļu masai pieliek biezpienu. Virsū var likt sviesta piciņas, uzkaisīt cukuru un magones.

Vecāki un bērni
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti