Aktuāli

LR korespondents Edgars Kupčs par Rīgas domes aktivitātēm

Aktuāli

"Citadeles" pārstāve Baiba Ābelniece par ABLV garantēto noguldījumu izmaksu

LR korespondente Sintija Ambote par transtaukskābēm

Ražotājiem atteikties no transtauksābēm bijis viegli; ēdinātājiem gājis grūtāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Atteikšanās no transtaukskābēm, kas būs jānodrošina no 1.jūnija, ražotājiem grūtības nesagādās, Latvijas Radio pauda Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija Ināra Šure.

Viņa skaidroja, ka uzņēmējiem nācies mainīt gan tehnoloģijas, gan receptes, lai nodrošinātu jaunās normās. Tas gan problēmas nav radījis, jo uzņēmēji laikus iepazinušies ar ierobežojumiem un tiem sagatavojušies. 

Uzņēmumā "Rīgas piensaimnieks" atzina, ka receptes mainītas diviem produktiem - kausētajai kūpinātajai desai un šķēlītēm "Dzintars". Uzņēmums to risināja, izņemot no receptes augu taukus vai arī samazinot to daudzumu.

Grūtāk gājis sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem. Uzņēmuma "Lido" kvalitātes vadības daļas pārstāve Gunita Daine teica, ka pielāgošanās normām bijis liels izaicinājums. Viņa skaidroja, ka uzņēmumā investēts jaunās tehnoloģijās, lai ēdiena pagatavošana būtu veselīgāka. Tāpat atrastas alternatīvas izejvielas, kuru sastāvā nav palmu tauku, kā arī domāts, lai eļļa, kurā cep ēdienu, tiktu mainīta biežāk.

Transtaukskābes pārtikā ierobežotas, lai mazinātu Latvijas iedzīvotāju saslimšanu ar sirds un asinsvadu slimībām. Latvijas Kardiologu biedrības pārstāve, kardioloģe Iveta Mintāle norādīja, ka Veselības ministrija, veidojot noteikumus, ir nākusi pretī ražotājiem, jo no veselības aspekta transtaukskābju klātbūtne pārtikā jāaizliedz pilnībā.

Uzraugot noteikumu ievērošanu, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) iespēju robežās veiks pārbaudes, tomēr finansējums tam ir nepietiekams. Šogad paredzēts paņemt 30 paraugus, tam atvēlēts 2000 eiro.

KONTEKSTS:

Latvija ir ceturtā valsts Eiropas Savienībā, kura valstiskā līmenī pieņēmusi transtaukskābju daudzuma ierobežojumus pārtikas produktos. Standarti attieksies arī uz importa produktiem.

Maksimālais pieļaujamais transtaukskābju daudzums lielākajā daudzumā pārtikas produktu varēs būt divi grami uz 100 gramiem kopējā tauku satura. Maksimāli pieļaujamais transtaukskābju daudzums pārtikas produktos, kuros kopējais tauku daudzums ir mazāks par 3%, nedrīkst pārsniegt 10 gramus uz 100 gramiem no kopējā tauku daudzuma.   Ēdieni, kurus noteikumi varētu skart visvairāk, ir dažādi piena produkti, piemēram, krējuma, siera izstrādājumi, kūkas un krēmi, vafeles un cepumi.

Valdībā Veselības ministrijas izstrādātos noteikumus par transtaukskābju pieļaujamo daudzumu pārtikā pieņēma jau 2016.gadā, nosakot divu gadu pārejas periodu, lai pārtikas apritē iesaistītie uzņēmēji un arī ēdinātāji varētu pienācīgi sagatavoties.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti