Dienas ziņas

Valmierā lasa kopā ar suņiem

Dienas ziņas

"Dance Parade" pulcē 1000 Latvijas dejotāju

Jaunas izglītības programmas iesaka uzņēmēji

Pēc uzņēmēju ieteikuma Kuldīgas tehnikumā izveido jaunu izglītības programmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Lai saprastu, kāda aroda cilvēku trūkst, vidējās profesionālās mācību iestādes bieži sadarbojas ar pašiem uzņēmējiem. Arī Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikumā šai mācību gadā izveidota izglītības programma "Gaļas produktu ražošana”. Audzēkņi mācās ne tikai to, kā sagatavot gaļu pārstrādei un gatavot dažādus gaļas izstrādājumus, bet arī apgūst tradicionālo latviešu gaļas ēdienu gatavošanu.

Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma laboratorijā skolotājas Ausmas Štāles vadībā top tradicionāls latviešu ēdiens – pildīta cūkas galva. Pildījumam sagatavoti dažādi subprodukti – mēle, nieres, sirdis, krāsainībai arī burkāni. Skolotāja atzīst – agrāk zemnieks mācījās izmantot visu, neko nemeta ārā. Tāpēc arī šis ir viens no veidiem, ko iemācīt saviem audzēkņiem.

Meistare uzsvēra, ka viņai ir ļoti svarīgi apmācīt jauniešus, jo viņi ir mūsu lauku nākotne. 

Šāda ir tikai viena no gaļas produktu ražošanas audzēkņu mācību dienām. Citās nodarbībās laiks atvēlēts pastēšu, cepešu, dažādu desu un citu gaļas ēdienu izgatavošanai.

Jaunās programmas koordinatore Ilze Braslauska pastāstīja, ka uzņēmēji prasa gaļas sagatavotājus, jo nav ne kas īsti apmāca atkaulot un veikt miesnieku darbu, ne arī to, kas mācītu visu gaļas ražošanu. Līdz ar to skola izvēlējās šādu mācību programmu, lai gan tas ir jauninājums. "Kurzemē esam vienīgie, un tā bija izglītības programma, ko varējām realizēt, darba vidē balstītu," paskaidroja Braslauska.

Savukārt tehnikuma audzēknis Artūrs Vīksna ir pārliecināts, ka tie, kas dzīvo laukos, vienmēr izdzīvos, un diploms kabatu nespiedīs.

Tehnikums pašlaik vienīgais Kurzemē nesen pievienojās arī Eiropas kulinārā mantojuma tīklam, kas šobrīd apvieno 44 reģionus. Tā ir kvalitātes zīme tradicionālo un jauno ēdienu popularizēšanai un tradīciju saglabāšanai reģionā. Tas nosaka arī, ka ēdiena gatavošanā vismaz 70% jābūt vietējo izejvielu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti