Kamēr brekši gatavojas tikai pirms pāris mirkļiem zemē izraktā kūpinātavā stingrā ēst gatavošanas meistara Aigara Jansona uzraudzībā, pie darba ķeras arī citi Kurzemes novada svētku dalībnieki. Pērn Padures pagastā Nabas ezera krastā šai pasākumā pulcējās daudz Kurzemes vietējo produktu ražotāju, pavāri aicināja uz meistarklasēm, bet šoreiz tā ir kā zibakcija nelielam piknikam dabā, kur apmeklētājs ir otrpus ekrānam, jo viss notiekošais pieejams tiešsaistē.
"Te esam pulcējušies, lai nepazustu novada garša, esam pulcējuši pavārus," saka "Novada garšas” Kurzemes reģiona koordinatore Linda Dūdiņa-Hoiere. Piknikā goda vietā celta zivs. Esot Kuldīgas pusē, neiztikt bez vimbām. To pagatavošana uzticēta Ēdoles pilī esošā Pilskroga meistariem, kuri visus pārsteidz ar citronā marinētu svaigu vimbu maizītēm, savukārt ''Mazsāliju'' saimniece galdā ceļ pašu audzētās foreles.
"Pandēmijas laikā cilvēki ēda tā, kā tagad, priecājamies, ka pirms astoņiem gadiem izdomājām audzēt foreles, ar ko praktiski šo laiku varējām izdzīvot," skaidro "Mazsāliju" saimniece Gunita Štorha.
Kurzemes garša nav iedomājama bez suitu mēles un pavārmākslas. Suitu ēdienu meistarklašu vadītāja Skaidrīte Nagliņa neslēpj, ka viņai uzticēto saldo ēdienu bubertu uz ugunskura nekad neesot gatavojusi. Viņa recepti mantojusi no kādas senas suitu godu saimnieces.
Lai popularizētu un iepazīstinātu ar vietējo produktu ražotājiem, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs izveidojis novada garšas digitālo katalogu, līdz 30. septembrim ikviens var piedalīties akcijā “Atklāj novada garšu!” un saimniecības apmeklēt klātienē, kopā ar Imanta Ziedoņa fonda “Viegli” Kartupeļu lauka radio cilvēki aicināti veidot savus stāstus par novada garšu. Arī šādi attālināti pasākumi tiek rīkoti katrā reģionā. Tie vēl gaidāmi Zemgalē jūlija nogalē, bet augsta sākumā – Latgalē.