Amatas novada Skujenes viedajā ciemā mājražošana plaukst un zeļ

Pirms diviem gadiem Amatas novada Skujenes pagastā sāka īstenot viedā ciema ideju – pamatdoma ir aktivizēt vietējo kopienu savas dzīves vides uzlabošanai. Un ideja ir guvusi atsaucību, izveidojusies pagasta aktīvāko cilvēku grupa, kura arī aktīvi popularizē vietējo mājražotāju veikumu, tādējādi mudinot arī citus meklēt savu uzņēmējdarbības nišu. Viens no pasākumiem, lai parādītu to, kas jau top pagastā, bija arī "vienas dienas kafejnīca", kurā iesaistījās astoņas saimniecības. 

Amatas novada Skujenes viedajā ciemā mājražošana plaukst un zeļGunta Matisone

"Vienas dienas kafejnīcas" ideja skujeniešu versijā ir ceļojums pa astoņām vietām, kur katrā sagaida ar to, ko saimniecībā audzē, vai ražo. Bet tā nav kafejnīca šī vārda tiešajā izpratnē, tā, piemēram, zemnieku saimniecībā „Indrāni” tā ir vesela dabas taka ar dažādām pieturvietām. Ar to iepazīstina saimniece Liene Margēviča:

"Visur, kur jūs iesiet, jūs redzēsiet pa lādei. Katrā būs iekšā kaut kādi gardumi. Pats galvenais lepnums, kāds mums ir saimniecībā, ir marmelādes konfektes. Mums ir pavisam 18 veidu garšas, un visas ir neparastas - ir no puķēm, ir no alus, ir no rupjmaizes. Tagad mēs esam pie pieneņu lādes un šeit visi produkti ir pieneņu."

Kafejnīcas pamatideja ir iepazīstināt ar to, kas top Skujenes saimniecībās.

"Pilsētnieks nezina, ko mēs laucinieki te varam saražot, piedāvāt, cik tas ir kvalitatīvs un ekoloģisks.

Vienkārši nav tās informācijas apmaiņas. Un tāda diena, kā mēs noorganizējām, viņa dod to informācijas apmaiņu. Un viņi zinās, viņi varēs apmeklēt tās vietas arī bez tāda liela pasākuma," stāsta biedrības "Skujenes kultūrvides attīstība" vadītāja Baiba Juhņēviča.

Savukārt "Vienas dienas kafejnīcas" iniciatore, bijusī rīdziniece, uzņēmēja Signe Šlosberga, kura audzē kvinoju un citus netradicionālus augus, kā arī ražo no tiem dažādus produktus, stāsta, ka vietējās kopienas iekustināšanā galvenā bija viedā ciema ideja, kas mudināja arvien biežāk arī cilvēkus sanākt kopā.

"Pašvaldība Skujenē iemeta tādu kā makšķerauklu un veidoja šo centru.

Varbūt tas centrs nefunkcionē ar tādu domu, kā bija domāts, bet nu tomēr tas ir iekustinājis tādu sapratni, ka Skujenē ir ļoti superīgi cilvēki, kuri var realizēt savas idejas, pat tādas reizēm lielas – kosmiskas," stāsta Šlosberga.

Skujenes pilsdrupu restorāns

Viņa vērtē, ka svarīgi ir iedrošināt arī citus skujeniešus pašiem izmēģināt roku mājražošanā, ko laukos veiksmīgi var darīt arī laikā, kad Covid-19 ierobežo dažādas aktivitātes.

"Mājražotāji ir tā kā partizāni, kas izdzīvos jebkuros krīzes apstākļos, arī vīrusa laikā. Mēs katrs sēžam savā vietā un ražojam, reizēm šie partizāni var noturēt frontes līniju, piemēram, uzražot eļļu, uzražot pastu, un mēs varam iztikt bez Itālijas," saka Šlosberga.

Dažādu cienastu ciemiņiem piedāvā ne tika zemnieku saimniecībās. Piemēram, padomju laika bufetes atmosfērā var iejusties Krāmu un senlietu muzejā, bet Skujenes pilsdrupās izveidots vienas dienas restorāns.

Pilsdrupu restorāna izveidi uzņēmusies skolas pavāra palīdze Ieva Škerberga.

"Tiešām esmu lepna, ka mēs varam. Es esmu iedzimtā, šeit dzimusi, augusi.

Bet arī jaunpienācēji, pilsētnieki, kas ir ienākuši Skujenē, ir ļoti aktīvi, ļoti gatavi celt Skujenes vārdu saulītē. Tas mani ļoti priecē," viņa saka.

Elkas kalna saimniecībā saimnieko bijusī rīdziniece Inese Stibe. Cilvēku tur netrūkst.

"Diena uz beigām, un zupa ir izēsta, piekrišana, kā redzat, liela, katls tukšs. Daudzi te no apkārtējiem ciemiem, un visi satiekas, dzīvo jau diezgan noslēgti tomēr. Tas kaut kā uzmundrina tomēr cilvēkus, nu vismaz atsevišķi cilvēki ir atraduši sevī tādu uzņēmību sākt darboties. Tas jau arī daudz ko nozīmē, ka kaut viens vai divi cilvēki, tad pēc gada atkal būs viens vai divi," stāsta Stibe.

Par dienu atzinīgs vērtējums ir arī apmeklētājiem, kuri atzīst, ka iepazinuši daudz ko jaunu. Bet pašiem skujeniešiem tagad iecerēs ir radīt savu zīmolu pagasta mājražotāju produkcijai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Latvijā
Ziņas
Jaunākie
Interesanti