Dienas ziņas

Atjauno Papes kanālu

Dienas ziņas

Ņūhempšīras priekšvēlēšanās uzvar Sanderss

Mājputnu turētāji ievēro biodrošību

Ziemeļlatgales mājputnu turētāji ievēro biodrošību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pieaugot saslimstībai ar putnu gripu Eiropas valstīs, Latvijā tika ieviestas papildu biodrošības prasības, kas paredz putnu turēšanu slēgtā aplokā un virkni citu pasākumu. Ziemeļlatgalē veiktās pārbaudes liecina, ka mājputnu novietņu īpašnieki ir informēti par aizsardzības pasākumiem un cenšas tos ievērot.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektore veic pārbaudi mājputnu novietnē Kārsavas novada saimniecībā “Zaļās eglītes”. Tiek skatīts, vai novietnē tiek ievēroti papildu biodrošības pasākumi: mājputni tiek turēti slēgtās telpās ar ūdensnecaurlaidīgu jumtu, turpat ir nodrošināta putnu barošana un dzirdināšana, savukārt barība un pakaiši tiek glabāti vietā, kas nav pieejama savvaļas putniem.

"Infekcijas izplatībā galvenokārt nozīme ir savvaļas putniem, tie ir vīrusa pārnēsātāji, izplatās arī ar aptraipītu inventāru vai barību, pakaišiem, ja tiem tiek klāt savvaļas putni, kas ir inficēti ar putnu gripu," norādīja PVD Ziemeļlatgales pārvaldes inspektore Sandra Vanaga.

Ziemeļatgales pārvaldes teritorijā pašlaik ir reģistrēti 1046 mājputnu novietnes, tostarp 10, kas realizē mājputnu olas nelielos daudzumos. Situācija ir dažāda, norāda inspektore, tomēr lielākā mājputnu turētāju daļa seko informācijai un, apzinoties riskus, ievēro noteiktos biodrošības pasākumus. “Zaļo eglīšu” īpašniece Sandra Palma stāsta, ka pagaidām biodrošības ievērošana neprasa papildus izmaksas, taču neērtības tomēr ir, jo, iestājoties siltākam laikam, būs jārēķinās ar to, ka vistas nevarēs laist āra aplokā. "Lielākam aplokam jau nevarēs nodrošināt to necaurlaidīgo pārklājumu, līdz ar to mazāk olu, bet drošība ir drošība," pauda Palma.

Rēzeknes novada zemnieku saimniecībā “Ceriņi”, kas jau vairākus gadus nodarbojas arī ar olu tirdzniecību, ceļot kūti un ierīkojot vistu novietni, uzreiz tika domāts par to, lai vēlāk nerastos papildu izdevumi, klāsta tās īpašniece, tāpēc papildu drošības ievērošana saimniecības darbību un produkcijas realizāciju neietekmē. "Krituma nav, cilvēki zina, kāda man ir saimniecība, līdz ar to problēmu nav. Vasarā arī ir iekšā, jo saules gaisma iespīd pa logiem un arī dienas gaisma iespīd pa logiem, ar ko tiek pilnībā nodrošināts," pauda Rēzeknes novada z/s “Ceriņi” īpašniece Ilze Degle.

Pagaidām ierobežojumu galējais termiņš nav noteikts, jo priekšā ir gājputnu migrācijas sezona; turpināsies arī pārbaudes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti