Vienojas par Latvijas augļu, ogu un dārzeņu lielāku pieejamību veikalos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lauksaimnieku un tirgotāju nevalstisko organizāciju vadītāji, kā arī nozares ministrs parakstījuši sadarbības memorandu, lai veicinātu Latvijā ražotu kvalitatīvu augļu, ogu un dārzeņu vēl plašāku pieejamību patērētājiem un atbalstītu Latvijas augļu, ogu un dārzeņu ražotājus Covid-19 krīzes ekonomisko seku pārvarēšanā, informēja Zemkopības ministrija.

Memorands paredz visu iesaistīto pušu sadarbību, lai kopīgiem spēkiem nodrošinātu lielāku Latvijā ražotu augļu, ogu un dārzeņu īpatsvaru tirdzniecības vietās.

Lauksaimnieku organizācijas aicinās augļu, ogu un dārzeņu ražotājus paplašināt augļu, ogu un dārzeņu audzēšanu savās saimniecībās. Tāpat mudinās lauksaimniecības kooperatīvās sabiedrības sadarboties ar vietējiem dārzeņu ražotājiem, palīdzēs veidot ciešāku kooperāciju starp ražotājiem un iesaistīsies vietējo augļu, ogu un dārzeņu popularizēšanā.

Tikmēr tirgotāju organizācijas atbalstīs produkcijas popularizēšanu, izplatīšanu un produkcijas pārdošanas apjoma palielinājumu savās mazumtirdzniecības ķēdēs, stiprinās sadarbību ar Latvijas lauksaimniecības kooperatīviem un palielinās vietējo augļu, ogu un dārzeņu īpatsvaru, lai sezonas laikā vietējā produkcija izceltos mazumtirdzniecības ķēžu klāstā un veidotu tā lielāko daļu.

“Jau pašlaik Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas biedru - lielāko tirdzniecības ķēžu veikalos sezonā realizējam vairāk nekā 80 procentus Latvijā audzētu dārzeņu, augļu un ogu.

Memorands aktualizēs prioritāti visos Latvijas mazumtirdzniecības veikalos pārdot Latvijā audzētu produkciju,

un tas būs nopietns atbalsts Latvijas dārzeņu, augļu un ogu audzētājiem, kā arī nepārprotams signāls pircējiem Latvijas mazumtirdzniecības veikalos iegādāties tieši Latvijā audzēto,” paziņojumā medijiem citēts Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas vadītājs Noris Krūzītis.

Savukārt Zemkopības ministrija nodrošinās nepieciešamās sarunas, lai veidotu ražotāju vēl ciešāku kopdarbība ar tirgotājiem vietējās augļu, ogu un dārzeņu produkcijas nodrošināšanā, kā arī turpinās īstenot Eiropas Savienības (ES) atbalsta programmu skolu apgādei ar augļiem un dārzeņiem.

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (Nacionālā apvienība) paziņojumā medijiem norādīja, ka ministrija turpinās strādāt pie tā, lai saglabātos samazinātā PVN likme augļiem, ogām un dārzeņiem, savukārt tuvākajos gados lai šāda samazinātā PVN likme tiktu piemērota arī svaigai gaļai, zivīm, olām un pienam.

Memoranda izpildes gaita un turpmākās sadarbības attīstības iespējas tiks analizētas ne retāk kā reizi trīs mēnešos.

Memorandu parakstījis zemkopības ministrs Kaspars Gerhards, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs, biedrības “Zemnieku saeima” valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons, Latvijas Tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Henriks Danusēvičs un Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors Noris Krūzītis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti