Rīta intervija

Latvijas ārpolitikas izaicinājumi saistīti ar klimata pārmaiņām, demogrāfiju, drošību

Rīta intervija

Nepareizas valsts līmeņa plānošanas dēļ pašvaldības nevar īstenot projektus

VID vadītāja: Cilvēki ir informēti par nepieciešamību iesniegt deklarācijas

VID vadītāja: Obligātās ienākumu deklarācijas vēl jāiesniedz gandrīz 100 000 cilvēkiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lai gan noslēdzies termiņš obligāto ienākuma deklarāciju iesniegšanai, vēl nepilniem 100 000 cilvēkiem tās būtu jāiesniedz, intervijā Latvijas Radio pastāstīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

Līdz šim iesniegts 900 000 ienākumu deklarāciju par 2018. gadu, un tās ir gan obligātās, gan brīvprātīgi iesniedzamās deklarācijas. 9. jūnijā noslēdzies VID pagarinātais termiņš obligāto ienākuma deklarāciju iesniegšanai. Taču vēl aizvien deklarācijas būtu jāiesniedz nepilniem 100 tūkstošiem iedzīvotāju, ko VID vadītāja uzskata par nelielu daļu.

“Mēs arī atgādināsim, sūtīsim atgādinājumus. (..) Ja cilvēks ir ierakstījis, ka viņš sazinās ar mums EDS [elektroniskās deklarēšanās sistēmā], tad sūtīsim EDS. Ja nē, tad tas būs pa pastu. Šobrīd EDS lieto 90% cilvēku,” pastāstīja Jaunzeme.

VID vadītāja pavēstīja, ka līdz ar to, ka noslēdzies termiņš obligāto deklarāciju iesniegšanai, tagad tiks apzināts to klientu loks, kuri nav atsaukušies. “Mums ir normatīvajos aktos dotas tiesības pagarināt nomaksas termiņus. Un to var izdarīt līdz pat 2020. gadam. Tas nozīmē – būtu diezgan saprātīgi tiem cilvēkiem, kuri EDS nav atvēruši un baidās vai ir atvēruši un konstatējuši, ka tur ir parāds, tomēr stāties ar mums kontaktā un atrisināt to jautājumu. Jo pagarinājuma termiņš ir garš, un tas nav jānomaksā ne rīt, ne parīt, ne aizparīt,” sacīja Jaunzeme.

Viņa apliecināja, ka VID pie sodīšanas uzreiz neķersies: “Mēs esam nonākuši ļoti nepatīkamā situācijā, jo politiķi lēsa, ka tādu cilvēku varētu būt 50-60 tūkstoši. Šobrīd tie, kuriem ir jāpiemaksā, ir 158 tūkstoši, kas ir būtiski lielāks skaits, nekā jelkad bija prognozēts. Manuprāt, pirmajā gadā bargi sodīt cilvēkus ir nepamatoti, jo neviens pat neparedzēja, ka situācija būs tāda.

VID nāks pretī, cik vien tas būs iespējams, jo reformas sekas un neuzticība valstij ir jālabo, cik vien iespējams.”

Savukārt attiecībā uz pārmaksāto nodokļu atmaksu VID esot jau atmaksājis lielāko daļu no kopumā 130 miljoniem eiro. Iedzīvotājiem tiks samaksāti vēl 30 miljoni. 

Vairāki uzrunātie cilvēki Latvijas Televīzijai atzina, ka pat nav zinājuši, ka deklarācijas bija jāiesniedz noteiktā termiņā, jo dara to pirmo reizi mūžā. Citi vēl neuzticas EDS, tādēļ izvēlējušies dokumentus iesniegt klātienē, kas aizņem vairāk laika, toties šķiet drošāk.

Nodokļu reformas rezultātā šogad deklarācijas jāiesniedz arī tiem iedzīvotājiem, kuriem saistībā ar progresīvās nodokļa likmes vai diferencētā neapliekamā minimuma piemērošanu ir radusies nodokļa starpība, kas jāpiemaksā valsts budžetā. Tas ir – aptuveni 158 000 cilvēku, no kuriem liela daļa to agrāk nav darījusi un pat nelieto EDS. Citi, ieraugot, ka viņiem izveidojies parāds pret valsti, iespējams izvēlējušies klusēt, cerībā izvairīties no tā atmaksas. VID ģenerāldirektore brīdina – šāda “strausa taktika” nestrādās.

“Te man jāsaka, ar nožēlu, ka izvairīties pilnībā no parāda atmaksas nebūs iespējams. Mums būs toleranta attieksme, likumdevējs ir pagarinājis nodokļa nomaksu līdz pat 2020. gada oktobrim, kā rezultātā tomēr agri vai vēlu šis parāds būs jānomaksā,” sacīja Jaunzeme.

Par ienākumu deklarācijas iesniegšanas kavēšanu draud naudas sods no 70 līdz 700 eiro. Taču Valsts ieņēmumu dienests sola vismaz šogad vēl kavētājiem sodus nepiemērot, apzinoties, ka cilvēki tāpat kā atbildīgās iestādes nav bijuši gatavi tik plašai reformai.   
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti