Dienas ziņas

Cēsu koncertzālē top jauns čells

Dienas ziņas

2. Zemessardzes novadam jauns komandieris

Sabilnieki no salnām sargā vīnogulājus

Vērtīgākos vīnogulājus Sabilē izdevies no salnām paglābt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Šonedēļ gaisa temperatūra Abavas ielejā netālu no Sabiles noslīdēja līdz -2 grādiem, un salna draudēja iznīcināt vīnogulāju dzinumus. Lai pasargātu gaidāmo ražu, vīnogu audzētāji izmantoja dažādas metodes. Dažviet gan jaunos dzinumus neizdevās glābt, taču vecākie un vērtīgākie dārzi ir saglābti.

Ugunskura un vecu eļļas mucu kurināšana ir metodes, ko Barkānu ģimene izmēģināja jau no aprīļa, tomēr saprata, ka trīs hektāru lielu platību šādi nenosargāt. Neizdevās arī noīrēt helikopteru, kas virs vecā vīna dārza, kas sola lielāko ražu, jauktu gaisu.

Tad „Abavas vīna darītavas” saimnieks Mārtiņš Barkāns nolēma no vieniem naktī līdz sešiem rītā laistīt ar miglotāju, kas neļāva aukstajai gaisa plūsmai nosēsties. „Ja ūdens sāk sasalt, viņš kādu brīdi izdala siltumu. Tas ir tas pats, kas nosacīti notiek ar ledusskapi – salst, bet arī silda telpu,” skaidro Barkāns.

Daļu vīna dārza, kas netika laistīta, no salnas tomēr nav izdevies pasargāt. Tikmēr blakus esošajā Sabiles vīna kalnā salna gājusi secen.

„Kad ir salnas, tad vēja nav, tur nav nozīmes dūmus laist vai kaut ko. Bet cilvēki mēģina un varbūt, ka viņiem izdodas, bet es domāju, ka tas ir lieks darbs,” uzskata Sabiles vīna kalna dārzniece Smaida Dzērve.

Tikmēr Barkāns stāsta, ka laistīšana ar miglotāju bija vienīgais, kas izglāba dārzu: „Pretējā gadījumā mums ražas nebūtu vispār. Bet šis ir ļoti labs gads, jo beidzot ir iespēja pamēģināt, kā ir pēc normālas ziemas un samērā siltas vasaras sākuma, kāda tad būtu tā raža.”

Barkānu ģimenes uzņēmumam ir mērķis ražot restorāna kvalitātes vīnu no Latvijā audzētām vīnogām. Tāpēc pirms pieciem gadiem eksperimentālā dārzā tika iestādīts ap 40 šķirņu, no kurām šobrīd izvēlētas četras vācu un franču hibrīdšķirnes. Jaunajā dārzā šogad viena hektāra platībā iestādīti 3500 stādu.

Lai gan šī sfēra ir riskanta gan slimību, gan laika apstākļu dēļ un lielveikalos ir plašs citu valstu vīnu piedāvājums, vietējie ražotāji atzīst – tas ir tā vērts. „Es pats sev kādreiz esmu uzdevis jautājumu: „Kāpēc es to daru?” Acīmredzot, gribas vēl dzīvē ko pierādīt un izdarīt. Mēs esam ļoti augstu ziemeļos no vīnkopības viedokļa un, ja mums izdotos nonākt pie labas kvalitātes vīna, tas būtu, es gribētu teikt, pasaules mēroga sasniegums,” saka Barkāns.

Šīs nedēļas salna Kurzemē tiek raksturota kā postošākā no 2009.gada. Cietušas arī saimniecības Kuldīgas pusē, bet vīna dārziem netālu esošajā Tukumā un Vidzemē bojājumi nav nodarīti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti