Valdība atļauj «Latvenergo» dibināt meitas firmu «Enerģijas publiskais tirgotājs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Valdība otrdien deva piekrišanu „Latvenergo” plānam dibināt meitas sabiedrību „Enerģijas publiskais tirgotājs”, kas pildīs publiska elektroenerģijas tirgotāja funkcijas.

Šogad stājās spēkā grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā, kas paredz ne tikai atvērt elektroenerģijas tirgu mājsaimniecībām no 1. aprīļa, bet arī mainīt obligātā iepirkuma un garantētās maksas par uzstādīto jaudu maksājumu administrēšanu. Tāpat likums nosaka, ka no 1.aprīļa publiskā tirgotāja pienākumus pildīs līdzšinējā publiskā tirgotāja – AS „Latvenergo” - meitas sabiedrība.

Iepriekš valdība vienojās, ka nepieciešams samazināt  obligātā iepirkuma komponenšu (OIK) izmaksu pieaugumu. Šī komponente tiek iekļauta elektroenerģijas tarifā, tie ir „Latvenergo” izdevumi, lai iepirktu „zaļo elektroenerģiju” obligātā iepirkuma ietvaros, maksājot par šo atjaunojamo elektroenerģiju paaugstinātu tarifu. 

Lai OIK nepalielinātu elektrības cenu mājsaimniecībām, paredzēts, ka publiskais tirgotājs saņems no valsts budžeta dotāciju, ko tas iekļauj obligātā iepirkuma kompensēšanas izdevumu samazināšanai.

Taču šādas dotācijas ir uzskatāmas par valsts atbalstu, un to nevar saņemt komercsabiedrība, kas vienlaikus darbojas konkurējošā tirgū. Meitas sabiedrības izveide novērš iespējamos konkurences un juridiskos riskus, kas rastos, ja AS „Latvenergo” kā publiskais tirgotājs  saņemtu publisko finansējumu un reizē darbotos konkurējoša vidē kā elektroenerģijas tirgotājs un ražotājs.

Valdības atļauja „Latvenergo” meitas sabiedrības dibināšanai nepieciešama, jo likums  nosaka, ka lēmumu par valsts kapitālsabiedrības izšķirošās ietekmes iegūšanu citā kapitālsabiedrībā pieņem Ministru kabinets.

Ar rīkojuma projektu Ministru kabinets dod piekrišanu AS „Latvenergo” līdzdalības un izšķirošās ietekmes iegūšanai jaundibināmā kapitālsabiedrībā, kas tiek dibināta, lai izpildītu Elektroenerģijas tirgus likuma prasības   – nodrošināt, ka no 2014.gada 1.aprīļa publiskā tirgotāja pienākumus pilda esošā publiskā tirgotāja  AS „Latvenergo” meitas sabiedrība.

AS „Latvenergo” valde pērn  5.novembrī nolēma dibināt AS „Latvenergo” pilnībā piederošu jaunu kapitālsabiedrību, kā arī lūdza AS „Latvenergo” akcionāru sapulces piekrišanu, kas arī tika saņemta. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti