Rīta Panorāma

"Kirkes grāmata" - mākslinieku dzimta simts gados

Rīta Panorāma

Intervija ar Zani Jančevsku un Zani Dombrovsku

Intervija ar Gunu Paideri

UR: Arī pēc automātiskas pamatkapitāla pārrēķināšanas uz eiro dokumenti tomēr jāsakārto

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Lai gan saskaņā ar nesen Saeimā pieņemtajiem grozījumiem Uzņēmumu reģistrs (UR) pēc 2016.gada jūnija automātiski pārrēķinās uzņēmumu pamatkapitālu uz eiro, uzņēmējiem vienalga būs jāiesniedz UR dokumenti ar pārrēķināto pamatkapitālu, tiesa, tas nebūs jāizdara noteiktā termiņā, LTV “Rīta Panorāma”  skaidroja galvenā valsts notāre Guna Paidere.

Viņa skaidroja, ka līdz 2016.gada 30.jūnijam uzņēmumiem ir iespēja atvieglotā kārtībā iesniegt UR dokumentus, kuros norādīts pamatkapitāls, kas jāpārrēķina no latiem uz eiro.

Pēc 2016.gada 30.jūnija UR automātiski pārrēķinās uzņēmumu pamatkapitālu publiskajos reģistros, taču uzņēmuma dokumentos, tai skaitā dokumentos, kas glabājās Uzņēmumu reģistrā, šīs izmaiņas nebūs izdarītas, lai mainītu pamatkapitāla valūtu šajos dokumentos, vienalga ir jāvēršas UR.

Tiesa, ja uzņēmēji nebūs iesnieguši nepieciešamās izmaiņas līdz 2016.gada 30.jūnijam, nekādas sankcijas un represijas nesekos, bet, vēršoties UR kādā citā jautājumā, viņiem atgādinās par to un dokumenti vienalga būs jāsakārto.   

Paidere arī skaidroja, ka prasība par precizētu īpašnieku saraksta iesniegšanu, kas jāizdara līdz šī gada jūnijam, atteicas uz uzņēmumiem, kuriem ir divi un vairāk īpašnieki, bet viena īpašnieka SIA tā neskar.  

Taču arī pret tiem uzņēmumiem, kuri nesniegs precizētu dalībnieku reģistru UR nevērsīsies ar represijām. Paidere gan uzsvēra, ka tas ir pašu uzņēmēju interesēs.

Jau ziņots, ka Saeima pagājušajā nedēļā grozīja Komerclikumu, nosakot, ka  Uzņēmumu reģistrs (UR) lems par automātisku pamatkapitāla pāreju uz eiro visām kapitālsabiedrībām.  

Saeima pirms diviem gadiem pieņēma izmaiņas šajā regulējumā, kas paredzēja cīņu pret reiderismu jeb uzņēmumu prettiesisku pārņemšanu, kā arī noteica pienākumu uzņēmumiem līdz 2016.gada 30.jūnijam iesniegt UR ar pāreju uz eiro saistītos dokumentus.

UR pārstāvji iepriekš deputātus informējuši, ka līdz šim tikai 16 procenti no, piemēram, viena īpašnieka sabiedrībām ar ierobežotu atbildību (SIA) ir iesniegušas pieteikumu pamatkapitāla pārejai uz eiro. Ja izmaiņas nepieņemtu, tad vairāk nekā 93 tūkstošiem uzņēmumu būtu jāsteidzas uz UR veikt grozījumus, taču pēc grozījumu pieņemšanas tas vairs obligāti nebūs jādara vairāk nekā 74 tūkstošiem SIA, kurās nav riska, ka pārejas rezultātā kādam no īpašniekiem pieaugtu ietekme uzņēmumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti