Ukrainas bēgļu pašnodarbinātības sākšanas pabalsta izmaksai piešķir 100 000 eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Vienreizējo nodarbinātības sākšanas pabalstu izmaksāšanai pašnodarbinātajiem Ukrainas kara bēgļiem piešķirti 100 000 eiro. To otrdien nolēma valdība. 

Pēc Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) datiem līdz 19. septembrim nodarbinātības uzsākšanas pabalstus bija pieprasījuši 8220 Ukrainas civiliedzīvotāji. Prognozēts, ka vienreizējo pabalstu varētu pieprasīt 200 pašnodarbinātās personas.

Tāpat Ukrainas civiliedzīvotāju vidū ir arī personas, kurām ir iepriekšējā pieredze vai izglītība profesijā vai jomā, kurā Latvijā ir raksturīga pašnodarbinātības forma, piemēram, šūšanas pakalpojumi, skaistumkopšanas pakalpojumi, amatniecība un citas jomas.

No šī gada 24. februāra līdz 19. septembrim Valsts ieņēmumu dienestā (VID) saimnieciskās darbības veicēju statusā reģistrējušies 179 Ukrainas civiliedzīvotāji. No visiem VID reģistrētiem Ukrainas civiliedzīvotājiem – saimnieciskās darbības veicējiem – 87 personas bija deklarējušas darbības veidu "frizieru un skaistumkopšanas pakalpojumi", 15 nodarbojās ar pasta un kurjeru darbībām, 8 – fiziskās labsajūtas uzlabošanas pakalpojumos, 8 – individuālo mājsaimniecību pašpatēriņa pakalpojumos, 7 – mežkopības un citas mežsaimniecības darbībās un 54 deklarējušas citās darbības jomās.

Lai līdztekus nodarbinātībā iesaistītajām personām sniegtu atbalstu arī pašnodarbinātajiem, paredzēts izmaksāt pašnodarbinātības uzsākšanas pabalstu vienas minimālās mēneša darba algas apmērā jeb 500 eiro apmērā Ukrainas civiliedzīvotājiem, kas ir reģistrējušies VID nodokļu maksātāju reģistrā kā pašnodarbinātās personas. Pabalsts netiks izmaksāts tiem Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuri iepriekš būs saņēmuši nodarbinātības uzsākšanas pabalstu.

Ukrainas iedzīvotājiem būs nepieciešams iesniegt iesniegumu NVA, lai saņemtu pabalstu. Lai nodrošinātu vienlīdzīgu pieeju, pabalstam varēs pietiekties arī tie Ukrainas bēgļi, kuri būs reģistrējušies kā pašnodarbinātās personas pirms šīs normas spēkā stāšanās, bet ne agrāk kā 2022. gada 24. februārī.

KONTEKSTS:

Saeima galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, kas cita starpā paredz plāno veicināt Ukrainas iedzīvotāju iekļaušanos Latvijas darba tirgū, piešķirot vienreizēju pašnodarbinātības uzsākšanas pabalstu minimālās mēnešalgas apmērā

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti