Pasaules panorāma

Ko ASV sagaida no Ķīnas turpinoties karam Ukrainā?

Pasaules panorāma

Pasaules panorāma-Attieksme pret karu pasaulē. ASV un Krievija apmaina basketbolistu pret ieroču tirgoni

Vai pienācis sociālo tīklu ēras noriets?

«Twitter» un «Facebook» problēmas liek runāt par sociālo tīklu laikmeta norietu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Neveiksmīgi finansiāli risinājumi, pārpirkšanas, darbinieku skaita samazināšana un dārgi tiesu darbi. Visas šīs problēmas pēdējā laikā ir vajājušas lielos ASV sociālo mediju uzņēmumus. "Twitter", "Facebook" un citi sociālie tīkli, pēc nozares ekspertu domām, saskaras ar būtisku krīzes periodu. Pesimistiskākie skatījumi uz to attīstību runā pat par sociālo tīklu norietu.

"Sociālo mediju laikmets beidzas. Tam nemaz nevajadzēja sākties." Ar šādu provokatīvu viedokļrakstu ietekmīgajā žurnālā "The Atlantic" nācis klajā zināms sociālo tīklu un it īpaši sociālo datorspēļu kritiķis Aiens Bogosts. Vašingtonas Universitātes akadēmiķis apraksta drūmu ainu pēdējās divās desmitgadēs globālajā tīmeklī.

Vai tas būtu pret, viņaprāt, korumpēto sistēmu vērsts nemiernieks, meklējot auditoriju "Facebook", pašpasludināts guru, dodot padomus "LinkedIn", vai divdesmitgadīga influencere, cerot uz sponsoriem "Instagram" – sociālie tīkli ir parādījuši, ka visiem ir teorētisks potenciāls iegūt milzu auditoriju, kas tikmēr kļuvusi atkarīga no nebeidzamas informācijas plūsmas, raksta profesors.

"Globāls pārraidīšanas tīkls, kur jebkurš var pateikt jebko jebkuram citam tik bieži, cik vien tas iespējams, un kur cilvēki sāka uzskatīt, ka viņi to ir pelnījuši, bet tā ierobežošana esot cenzūra vai apspiešana – tā ir bijusi briesmīga ideja jau no paša sākuma.

Un šī briesmīgā ideja ir pilnībā saistīta ar sociālo mediju būtību – sistēmām, kuras tiek izmantotas tikai, lai pasniegtu nebeidzamu plūsmu ar saturu," raksta profesors Bogosts.

Jaunā pasaule nešķiet vilinoša

Kritika pret sociālajiem medijiem uzplaukusi brīdī, kad divi lielākie no tiem piedzīvo grandioza izmēra krīzi, kas liek runāt pat par to iespējamo bankrotu.

Šķietami nebeidzamas problēmas vajājušas "Facebook", jau sākotnēji izskanot apsūdzībām par tīkla radīšanu uz zagtu ideju pamata.

Milzu skandāls uzņēmumu pārņēma saistībā ar lietotāju datu pārdošanu, kas potenciāli ietekmējis vēlēšanu rezultātus, kā arī ziņu algoritmu, kas popularizē radikālus, naidpilnus un vardarbīgus viedokļus.

Tam visam sekojuši tiesu procesi. Jaunākais tiem – par pieļaušanu sludināt naidu un vardarbību Etiopijā, tādēļ no uzņēmuma mēģina piedzīt divus miljardus ASV dolāru.

"Facebook" īpašniekam Markam Zakerbergam nācies taisnoties gan ASV Kongresa, gan Eiropas likumdevēju priekšā. Tomēr, iespējams, līdz šim lielāko krīzi viņš sarūpējis pats, nākot klajā ar jaunu "Meta" pasauli, kas pieteikta kā ambiciozāka un futūristiskāka par "Facebook".

"Es veltu enerģiju šim vairāk nekā jebkurš cits uzņēmums pasaulē. Un, ja šī ir nākotne, kuru jūs gribat redzēt, tad es ceru, ka jūs pievienosities mums, jo nākotne virzīsies daudz tālāk, nekā varam iedomāties," pavēstīja Zakerbergs.

Nākas atlaist tūkstošiem darbinieku

Atsauksmes gan liecina, ka lietotāji nevēlas pievienoties Zakerbergam šajā trīsdimensiju avatāru pasaulē un projektu drīzāk izsmej.

"Tikai atlaižos, ēdot popkornu, un skatos, kā krīt "Meta" akcijas. Man patīk!" ironizē kāds lietotājs.

Un akciju kurss tiešām krīt, gada laikā zaudējot trešdaļu no savas vērtības, cita starpā liekot "Facebook" paziņot par 11 000 darbinieku atlaišanu.

Tomēr "Facebook" problēmas vismaz pagaidām ir mazākas par "Twitter" dižķibeli.

Uzņēmums jau ilgstoši atradies finansiālās grūtībās, nespējot piesaistīt pietiekamus reklāmdevēju līdzekļus. Tas arī ticis kritizēts par viedokļu pārlieku cenzēšanu un tā saukto "deplatformēšanu" – izpaušanās platformas atņemšanu lielākoties konservatīvu uzskatu paudējiem, pārsvarā piesaucot naida runu.

Skaļākais piemērs bijis liegšana lietot "Twitter" tā laika ASV prezidentam Donaldam Trampam saistībā ar pagājušā gada 6. janvāra nemieriem.

Maska ekscentriskās idejas biedē reklāmdevējus

Par viedokļu un vārda brīvības glābēju sevi pasludinājis multimiljardieris Īlons Masks, kurš (arī ne bez sākotnēja skandāla), noslēdza "Twitter" iegādes procesu 44 miljardu ASV dolāru vērtībā.

Pats būdams aktīvs platformas lietotājs, Masks pasludinājis karu pret Amerikas progresīvajiem, kurus nievājoši mēdz dēvēt par "Woke" jeb tiem, kas ir "atjēgušies" un metušies cīņā pret visām pasaules sociālajām netaisnībām.

Līdztekus sekojis lēmums atlaist darbiniekus, kurus Masks šķietami uzskatījis par ideoloģiski nepareizi noskaņotiem.

Jaunais "Twitter" īpašnieks arī paspējis nākt klajā ar ukraiņiem nepieņemamu piedāvājumu karadarbības izbeigšanai, kas paredz Ukrainas demilitarizēšanu un Krimas atdošanu Krievijai.

Masks arī vērsies pret Covid-19 ierobežojumiem un aicinājis tiesāt ASV galveno infektologu Entoniju Fauči.

Tomēr šī ekscentriskā miljardiera uzvedība šķietami vēl vairāk atsvešinājusi reklāmdevējus un veicinājusi aicinājumus pārtraukt "Twitter" lietošanu. Gaidāma arī virkne tiesu darbu gan no bijušajiem darbiniekiem, gan institūcijām.

Lietotāji saskata sociālo tīklu ēnas puses

"Twitter" ir privāts uzņēmums, un patiesās uzņēmuma finansiālās problēmas neatspoguļojas publiskajā akciju cenā. Tomēr to, ka grūtības ir lielas, vairojuši paša Maska izteikumi, ka nepieciešams izveidot "Twitter" lietošanas apmaksas sistēmu.

Turklāt Masks jau paziņojis, ka tās īstenošanai varētu tikt ieviesta sava apmaksas sistēma, kas jau nosaukta par "Twitter" banku un izpelnījusies tādu pašu kritiku par nenopietnību kā Zakerberga "Meta" pasaule.

Pagaidām vēl nav skaidrs, vai divi lielākie sociālo tīklu milži pārvarēs šīs krīzes.

Tomēr viens ir skaidrs – daudzi lietotāji arvien piesardzīgāk raugās uz sociālo tīklu lietošanu, arvien vairāk saskatot to ēnas puses.

"Tā nekad nav bijusi pavisam slikta ideja – izmantot datorus, lai šad tad sazinātos ar citiem attaisnojošu iemeslu dēļ un ar samērību. Tomēr problēmas radušās, to darot visu laiku, tam kļūstot par dzīvesstilu, tiekšanos un apsēstību," norāda profesors Bogosts.

"Šis piedāvājums vienmēr bijis pārāk labs, lai būtu patiesība. Un mums bijušas nepieciešamas divas desmitgades, lai saprastu šīs derības faustisko raksturu."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti