Dienas ziņas

Augstajās degvielas cenās vaino nodokļus un pārstrādātājus

Dienas ziņas

Noskaidroti gada labākie kooperatīvi

Turcijā ir pieprasījums pēc Latvijā audzētiem gaļas liellopiem

Turcijā ir pieprasījums pēc Latvijā audzētiem gaļas liellopiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Tādām tradicionālajām Latvijas lauksaimniecības nozarēm kā piena lopkopība un cūkkopība saskaroties ar grūtībām, daudzi zemnieki meklē jaunus veidus, kā attīstīt saimniecību. Dagdas novadā pēdējo gadu laikā attīstās gaļas liellopu audzēšana Turcijas tirgum. Lielākajā saimniecībā ir pat 150 lopu.

Pudniku ģimene zemnieku saimniecību “Kalniņi” izveidojuši jau 90-tajos gados, bet 2006. gadā pievērsušies bioloģiskajai lauksaimniecībai.

 „Sākumā mums bija tāda tradicionālā latgaļu sēta, mums bija piena govis, vienu brīdi pat līdz piecām, cūkas vienmēr esam turējuši, audzējam graudus, sienu pļaujam,” stāsta  lauksaimnieks Valdis Pudniks.

Gan nestabilā situācija piena tirgū, gan nepieciešamība vienlaikus strādāt arī algotu darbu likusi zemniekiem apsvērt jaunas lauksaimniecības nozares. Ideja par gaļas liellopu audzēšanu pirms aptuveni četriem gadiem radusies dēlam Armandam. Sākums nav bijis viegls, jo šķirnes liellopi ir dārgi. Ganāmpulka ciltstēvs – Šarolē šķirnes bullītis Peksis  – iegādāts par vairāk nekā 2 000 eiro, katra telīte maksājusi virs tūkstoša.

„Tās gotiņas ir dārgas priekš tāda starta, un mēs tā kā mēģinājām pašu spēkiem bez nekādiem kredītiem, tad nu sākumā bija grūti, un arī šobrīd vēl ir grūti - katru reizi tikai jāiegulda, katru gadu, līdz aplis iegriezīsies un bizness sāks pats pelnīt,” secina Armands Pudniks.

Šogad pārdoti pirmie četri bullīši. Saimnieki arī atraduši pircēju Turcijā, kas piedāvā cenu virs 3 eiro par kilogramu dzīvsvarā – aptuveni trīs reizes vairāk nekā uzpircēji Latvijā.

„Ggalvenais un īstenībā arī lielākais tirgus ir uz Turciju, un mēs mēģinājām sākumā atrast tos galus uzreiz, lai izietu uz turku tirgu bez starpniekiem, piemēram, izsoļu nama, jo viņi tās komisijas maksas tur ņem un arī tā cena ir samērā nestabila,” skaidro Armands Pudniks.

Valdis Pudniks vērtē, ka šobrīd turki piedāvā vislabāko cenu: „Pirmos divus teliņus mēs atdevām par 3,05 eiro kilogramā - viņš piedāvāja, otros divus mēs izspiedām par 3,15 no viņa.  Latvijā mēs pat pēdējā brīdī neesam skatījušies, labi ja eiro dod par kilogramu dzīvsvarā.”

Pagaidām gaļas liellopu audzēšana “Kalniņos” ir tikai papildu nodarbe, taču abi saimnieki cer šo nozari attīstīt, iegādājoties vēl 10 teles, kā arī aprīkojumu lopu svēršanai un apkopšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti